LÄNET
”Region Kalmar län har en positiv personalomsättning. Andelen nyanställda uppgår under de senaste tolv månaderna till 8,5 procent. Samtidigt har 7,51 procent av medarbetarna slutat eller gått i pension. Genomsnittsåldern bland de anställda har sjunkit med ungefär ett år årligen de sista tre åren”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna (den så kallade Länsunionen) i ett pressmeddelande.
– Hela den offentliga sektorn har kämpat med stora pensionsavgångar de senaste åren. Därför är det glädjande att regionen lyckas nyrekrytera såväl läkare, sjuksköterskor och undersköterskor när våra äldre medarbetare får välförtjänt pension. Vi har också ökat våra utlandsrekryteringar. Siffrorna visar att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare och att rekryteringsarbetet fungerar, säger Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för medarbetarfrågor (bilden).
Regionen mäter hur stor andel av de anställda som har en heltidsanställning. På tio år har den andelen ökat från 73 till 89 procent.
– Regionen har arbetat medvetet med att öka andelen heltider. Det är viktigt att kunna leva på sin egen lön. En majoritet av de anställda i regionen är kvinnor och att öka andelen heltider inom offentliga verksamheter är en självklar del i arbetet för ökad jämställdhet, säger Christel Alvarsson (C), ersättare i personalutskottet.
Antalet anställda har ökat med 1 procent de senaste tolv månaderna. Samtidigt har antalet arbetade timmar ökat med 4 procent. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, primärvårdsförvaltningen och psykiatriförvaltningen har alla en positiv personalomsättning.
– Det är naturligt att regionen ökar antalet anställda inom sjukvården, eftersom vårdbehoven växer. Antalet anställda inom centraladministration minskar emellertid, vilket ligger i linje med den effektivisering av administrationen vi sjösatte i tidigare regionplan, säger Sebastian Hallén (L), ledamot i personalutskottet.
Arkivfoto: Peter A Rosén