OSKARSHAMN
Varför flaggar inte kommunen för en eventuell skattehöjning när det gäller medfinansieringen av den nya sträckningen av väg 37/47 mellan Århult och Oskarshamn?
Det undrar oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).
– Jag har inte sett varifrån man ska ta de pengarna, säger han till vår tidning på onsdagen.
Oppositionsrådet tycker att frågan är extra intressant med tanke på att majoritetspartierna i kommunen – Socialdemokraterna och Moderaterna – hotar med en skattehöjning vid en eventuell återöppning av Hultgården/Charlottagården i Misterhult.
– Medfinansieringen av väg 37/47 är jättestor. Jag vet inte hur mycket pengar det kommer att handla om – men det rör sig säkert om drygt 50 miljoner kronor. Men man undrar om majoriteten funderar på en skattehöjning även i det här fallet? Det skulle jag vilja veta. Om nu kommunen ska gå in och lova att den ska vara med och medfinansiera – så måste det finnas en plan för det, säger Mathias Karlsson.
“Inga mervärdespengar”
– Än så länge finns det inga mervärdespengar – jag vet att de har tänkt sig en sådan finansieringslösning.
Kommunen ska dessutom bygga en ny skola, konstaterar oppositionsrådet.
– Och det finns planer på att eventuellt bygga en ny arena. Det är mycket som ska byggas.
Men har kommunen verkligen råd med en arena?
– Nej, det finns inte en chans. Men diskussionerna förs.
Kanske kan man bygga arenan för mervärdespengar?
– Ja, man har nog tänkt sig en sådan delfinansieringslösning i alla fall.
Jag intervjuade kommunalrådet Andreas Erlandsson i lördags (läs den intervjun här). Han var ganska hård mot dig och underströk att det inte går att styra en kommun med Liberalernas och Kristdemokraternas budget. Hur ser du på det?
– Det brukar han säga vid varenda kommunbudgetdiskussion. Majoriteten lägger bara till saker i budgeten och höjer skatten. Vi har dragit ned på kommunstyrelseverksamheten i vår budget, för att nämna ett exempel. Där skar vi bort tio miljoner kronor.
– Vi måste satsa på skolan i stället. Det är vår linje. Den har vi stått upp för hela tiden. Vi hade med det i valrörelsen. Det är inte nytt på något sätt. Andreas Erlandsson brukar säga att vi är utvecklingsfientliga. Men det stämmer inte alls. Vi har en budget där vi prioriterar på ett annat sätt – jämfört med Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Det är det som är skillnaden – och det är viktigt att folk ser att vi väljer olika vägar när det gäller utvecklingen av kommunen. Tillväxtstrategin skulle ju vara revolutionerande, sa majoriteten. Men den är inte ens färdig än – och vi närmar oss slutet av innevarande mandatperiod. De har också pratat om ökad turism och lägre sjukskrivningskostnader. Det har de pratat om i tre mandatperioder. Det har fortfarande inte hänt speciellt mycket.
2015 låg sjukskrivningskostnaderna på närmare 50 miljoner kronor per år, konstaterar oppositionsrådet.
“Mycket att göra”
– Jag vet att kostnaderna har sjunkit en del. Men det handlar alltjämt om en stor summa pengar. Där finns det mycket att göra. Och vi måste tänka om och våga ta bort saker – för att kunna satsa på andra grejer. Man kan inte bara lägga till och lägga till.
Majoriteten säger att det kostar uppemot 16 miljoner kronor att återöppna äldreboendena i Misterhult. Var ska ni ta de pengarna?
– När de skulle läggas ned så handlade det om nio miljoner kronor. Då var vi helt inne på att vi skulle lägga ned boendet Pilgården i Oskarshamn i stället. Vi hade en finansieringslösning. Nu har Socialdemokraterna och Moderaterna styrt om det – och helt plötsligt är det mycket dyrare att öppna Hultgården och Charlottagården igen. Det är intressant. Jag har begärt en redovisning av de ökade kostnaderna – och det ska vi få en rapport på nu på måndag.
– Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) har vi en demografikurva som pekar mot ökade behov – både när det gäller personal och platser. Men majoriteten säger att det inte behövs fler platser i framtiden.
“20 personer i kö”
– När de hade byggt Solbacka och Hantverksgatan 17 (gamla Hotell Ett), så sa de att kön skulle vara nere på noll. Men det är den inte. Nu är det 20 personer i kö. Och vi vet att prognosen säger att vi kommer att få en uppgång igen, när pandemin har lagt sig och folk återigen vågar flytta in på boenden. Då kanske vi står med en kö på 40–50 personer. Vad ska vi göra då? Det är inte rimligt. Då får vi bygga ett nytt boende. Men det är mycket billigare att öppna upp existerande Hultgården och Charlottagården igen, säger Mathias Karlsson.
– Det skapar jobb i en del av kommunen – och vi håller kommunen levande. Sedan är det mycket billigare, totalekonomiskt, än att bygga nytt.
Befolkningen blir äldre och äldre…
– Ja, och kommunens ambition är att vi ska få fler invånare. Menar man allvar med det, så är det väldigt troligt att vi behöver både fler äldreboendeplatser och fler skolplatser.
– Andreas Erlandsson talar emot sig själv hela tiden, säger Mathias Karlsson.
– Det är lätt att slänga skit på någon. Men vi ser ju att majoriteten inte lyckas leverera på något sätt. De säger att det ska bli så bra – men det händer ingenting.
Men majoriteten hoppas ju bland annat på att området kring Kvastmossen ska kunna utvecklas, på olika sätt, parallellt med den nya dragningen av 37/47:an…
– Ja, men vi vill att kommunen ska bli attraktiv – så att folk vill flytta hit. Kommunen säger att vi har brist på personal – och att det är svårt att få personal att flytta hit, på grund av att det är en oattraktiv kommun, säger Mathias Karlsson.
“Inte okej”
– Hur mycket attraktivare blir kommunen med fler industriområden? Samtidigt som vi inte kan erbjuda fler skolplatser och förskoleplatser. Det är helt orimligt. Det är attraktivitetsfrågor som inte fungerar. Det är inte okej.
– Andreas Erlandsson har en kalkyl på 400 miljoner kronor för Kvastmossen-området. Men det är etapp 1. Och den kalkylen är gammal. Vi vet att den första etappen kommer att kosta uppemot 600 miljoner kronor. Sedan har vi den andra etappen. Och det området är nästan lika stort. Plus att det kommer att bli mycket dyrare på grund av att det är ett känsligt område. Det blir merkostnader för sådant som man inte har tänkt på.
– Vi har mycket annat som vi borde lägga pengarna på – för att komma framåt.
Den nya dragningen av 37/47:an vill även ni ha. Hur skulle ni vilja finansiera den medfinansieringen?
– För oss är det en naturlig del av helhetsfördelningen. Det är en fråga som är en del av budgetarbetet. Det är inte en fråga om skattehöjning. Men majoriteten höjer skatten så fort de ska göra något.
– Det är inte lösningen för oss. För oss är lösningen att fördela pengarna som finns i budgetprocessen. Sedan vet vi ju inte om vi kanske blir tvungna att höja skatten om 10–15 år.
– Men skillnaden är att vi inte tar till skattehöjarskramlet mot dem som vill göra sin röst hörd i Misterhultsbygden.
Det räcker att prioritera om i budgeten när det gäller äldreboendena i Misterhult, enligt er?
– Ja, precis. Vi fick en ökad kostnad när vi byggde om på förskolefronten. Och då omfördelade man i budgeten. Det var inget snack om saken.
Mathias Karlsson konstaterar att majoritetspartierna gör allt för att vinna den lokala folkomröstningen om Hultgården och Charlottagården.
Andreas Erlandsson tycker att Vänsterpartiet och Centerpartiet är bättre på att budgetera än vad ni är inom Liberalerna och Kristdemokraterna. Hur ser du på det?
– Om man tittar på de budgetar som läggs, så är det bara Liberalerna och Kristdemokraterna som har en budget som sticker ut. Alla andra har samma slutresultat. De har bara möblerat om några miljoner här och några miljoner där. Vi kör i stället med yxhugg på vissa ställen – för att tydliggöra att här genomför vi förändringar om man röstar på vårt förslag, säger Mathias Karlsson.
– Andreas Erlandsson gillar inte det. Sedan är både Vänsterpartiet och Centern partier som Socialdemokraterna har samarbetat med tidigare. Han måste värna om dem som han eventuellt ska regera tillsammans med efter valet nästa höst.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.