LÄNET
”Under fredagen tog regionfullmäktige ställning till ett medborgarförslag om att regionens skattebetalare ska stå för alla tolkkostnader i sjukvården för personer som inte lärt sig svenska, oavsett hur länge dessa bott i Sverige. Förslaget var menat att stoppa Tidöpartiernas inriktning att rätten till skattefinansierad tolk ska begränsas. Bara Sverigedemokraterna ville avslå medborgarförslaget”, skriver SD i länet i ett pressmeddelande.
– Vi står fast vid principen att det i första hand är den enskilde som ska stå för sina kostnader vid språktolk. Rätten till språktolkning ska finnas, men efter några år i Sverige ska man själv bekosta sitt tolkbehov, säger Martin Kirchberg, bilden, Sverigedemokraternas regionråd i Kalmar län.
”Sverigedemokraterna anser att det bör införas en avgift för språktolkning inom sjukvården efter att man har bott i landet i tre år. Partiet menar att en obegränsad och livslång tillgång till gratis tolk skickar signaler om att det inte spelar någon roll om man lär sig svenska eller inte”, skriver SD.
“Inte rimligt”
– Det är inte rimligt att personer som bott och verkat i Sverige under flera år, som har tillgång till kostnadsfria sociala insatser och har studerat svenska för invandrare, fortfarande inte kan göra sig förstådda på svenska och därför behöver en tolk vid läkarbesök. En egenavgift skulle fungera som en morot för att snabbare lära sig svenska, säger Bo Karlsson, vice ordförande i personalutskottet.
”Sverigedemokraterna understryker att avgift för tolk inte skiljer sig från andra avgifter som finns inom vården. Sverigedemokraterna är kritiska till att medborgarförslaget om gratis tolk inte tar hänsyn till alla de medborgare och skattebetalare som bekostar den skattefinansierade tolkningen inom Region Kalmar län”, skriver SD.
– Det är orättvist mot skattebetalare och andra patientgrupper samt en ytterligare belastning på en sjukvård som redan befinner sig i en finansiell kris, säger Bo Karlsson.
Foto: Region Kalmar län