LÄNET
Bostadsbränderna ökar under jul- och nyårshelgerna.
I hela landet brukar larmsamtalen om bränder vara 14 procent högre än normalt under december och januari.
Men medan vi håller koll på ljusen är det spisen som utgör den största risken – tvärtemot vad många tror. Det visar statistik sammanställd av SOS Alarm och Försäkringsbolaget If.
December och januari är de månader då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder.
I Kalmar län kan vi räkna med uppåt 35 larmsamtal under december och januari. Det motsvarar omkring fyra samtal i veckan.
I hela Sverige inkommer totalt 1 400 larmsamtal om bränder en typisk december och januari.
– Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren. December och januari är de månader när det sker flest bostadsbränder i Sverige till följd av firanden, matlagning och fyrverkerier. Genom kunskap, förberedelse och vaksamhet kan man minska risken för bränder i sitt hem, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.
Spisen största risken
Nästan alla, 96 procent av dem som bor i vårt land, tror att det är levande ljus som är den vanligaste orsaken till bränder under julen. Endast 13 procent tror att det är matlagning. Det visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Försäkringsbolaget If.
Men statistik från If visar att det här är en missuppfattning. I själva verket är det spisen som är den största risken.
– Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid – ibland till och med över natten utan uppsikt. När många kök går på högvarv i julstöket kan spisfläkten vara en oväntad källa till bränder. Om lager av fett från matlagning samlats i filtret i fläkten kan en eld på spisen snabbt förvärras, och om man har riktig otur kan den sprida sig till andra delar av huset via fläktkanalen, vilket kan leda till en stor brand, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på Försäkringsbolaget If.
Glömmer
Ändå glömmer drygt en av tre svenskar att rengöra spisfläkten tillräckligt ofta, enligt undersökningen. 19 procent rengör fläkten endast en gång per år, medan 15 svarar att de gör det mer sällan än en gång per år. 6 procent gör det aldrig. Rengöring sker enkelt med varmt vatten och diskmedel eller i diskmaskinen.
Förra vintern startade en av fem bränder i köket, enligt skador anmälda till If. Det är lika många som i alla andra rum i bostaden tillsammans. Övriga bostadsbränder startade utanför byggnaden, eller i soprum, vindar och liknande.
Det finns mycket man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna: till exempel att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög. Det är bra att ha en brandfilt nära till hands.
– Om det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda, varna, larma, släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Josefin Hamilton på If.
Allra flest bränder på nyår
Årets enskilt största risktillfälle när det kommer till bostadsbränder är nyår. Nyårsafton och nyårsdagen är de två dagar då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder under hela året.
Topp-10-listan över dagar på hela året med flest 112-samtal om bostadsbränder domineras av julhelgerna. Även valborg smyger sig in i toppen.Topplistan: Dagarna med flest larmsamtal om bränder
Datum | Genomsnittligt antal larmsamtal |
---|---|
1 januari | 41 |
31 december | 40 |
6 januari | 31 |
30 april | 30 |
5 januari | 28 |
24 december | 28 |
14 december | 27 |
23 april | 26 |
30 december | 26 |
27 december | 26 |
Så undviker du bränder i jul
- Lämna aldrig mat under uppvärmning på spisen eller i ugnen. Matfett som hettas upp för mycket börjar lätt brinna. Om smöret eller oljan skulle fatta eld sprider sig elden mycket snabbt via fläkten. Om en olje/smörbrand uppstår – kväv elden med ett lock, plåt, eller brandfilt, aldrig med vatten.
- Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska den regelbundet i hett vatten med diskmedel.
- Installera en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.
- Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
- Ha alltid uppsikt över levande ljus. Släck dem om du lämnar rummet. Se till att inte ha brandfarligt material i närheten av ljusen, som mossa eller gardiner.
- Ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva. Ställ inte heller värmeljusen för tätt, det ska vara en hand emellan varje värmeljus.
- Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
- Brandvarnare är en självklarhet. Ta för vana att byta batterier vid advent varje år. Ha också en brandsläckare hemma. Bäst är 6 kg pulversläckare som även fungerar på elbränder. En brandfilt kväver eld utan att börja brinna och är också bra att ha i bostaden.
- Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att stänga av spisen och släcka ljusen!
- Ladda ner 112-appen. I den kan du få notiser om bränder i din närhet.
- Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara
Om det börjar brinna i köket
- Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som kväver elden.
- Vid större brand – använd en brandsläckare
- Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
- Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart 112.
- Dra bort kärlet från spisplattan.
- Om du inte kan släcka elden ta dig ut och ring 112.
Metod
- Statistiken från SOS Alarm bygger på larmsamtal om bostadsbränder. Ett genomsnittligt antal per dag och månad har räknats ut från åren 2015-2019.
- 1 004 personer har deltagit i undersökningen om brandsäkerhet, som genomfördes av Novus på uppdrag av Försäkringsbolaget If. Frågan som ställdes var “Vad tror du är vanligaste anledningen till bränder under julen?”.
FOTO OCH GRAFIK
SOS ALARM