ANNONS

Kristinebergskolan i Kristineberg i Oskarshamn
Kristinebergskolan i Kristineberg i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Mamma slog larm och berättade om situationen på Kristinebergskolan: Så ser politiken på problemen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I söndags, den 15 september, publicerade ON en insändare, där en mamma slår larm.

Hon berättar om ett våldsamt klimat på Kristinebergskolan i Oskarshamn.

Hur ser bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på detta?

Vår tidning ställer frågan på torsdagen.

– Jag såg insändaren – och utifrån den så bad jag om en uppdatering när det gäller skolans bedömningar. Jag har fått en återkoppling – och man kartlägger och vidtar åtgärder och gör insatser utifrån kartläggningen. Man för också en dialog med vårdnadshavare och lyssnar in vad eleverna i skolan säger. Min uppfattning är att man har pågående åtgärder kring detta nu.

Kan du ge några exempel på vilka åtgärder som kan vidtas?

– Det handlar om jättemånga olika saker – men en del är såklart att man kartlägger om det sker på några särskilda platser. Vi har också ett system där man jobbar med anmälningar och kränkande behandling. Då kartlägger man om det sker på någon speciell plats, så att en eventuell fysisk insats kan genomföras. Vi kan också behöva göra anpassningar i miljön. Det kan också behövas vuxna på plats under vissa delar av skoldagen.

Kameror är i drift

– På Vallhallaskolan har man haft skadegörelse inomhus. I april gick skolan ut och informerade om att man skulle sätta upp kameror inomhus, för att få bukt med skadegörelsen. Kamerorna kom upp nu i höst – de är i drift.

“Vi vet att lärare och vuxna spelar roll”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Men sedan handlar det mycket om vuxennärvaro. Vi vet att lärare och vuxna spelar roll. Det är viktigt med fler vuxna i skolan, exempelvis elevcoacher, som även finns i andra sammanhang som inte är direkt kopplade till undervisningsdelen.

Sedan är det svårt för er att påverka vad som händer efter skoldagens slut – jag tänker exempelvis på vad som kan hända när man har lämnat skolområdet och går hem via ett besök i en mataffär. Det är väl mest en polisfråga?

– Ja, så är det. Sedan är det förstås viktigt för oss att även föra samtal utifrån värdegrund och den typen av frågor i skolan. Men vi har dessutom ungdomsenheten inom vår verksamhet – och i Kristineberg och centrala Oskarshamn jobbar vi med effektiv samordning för trygghet. Där jobbar kommunen tillsammans med polisen och fastighetsägare – också för att kartlägga mönster för att kunna genomföra insatser, som sedan följs upp. Var ser vi skadegörelse? Var ser vi cykelstölder? Och så vidare. Vi ska använda våra resurser på bästa sätt, och vi ska få effekt på insatserna som genomförs. Vi har en välutvecklad samverkan med polisen och berörda fastighetsägare. Vi har ett särskilt fokus i Kristineberg och centrala Oskarshamn, säger Anton Sejnehed.

“Jag kan inte säga att jag har fått uppfattningen att det har blivit våldsammare i våra skolor”

Har det blivit våldsammare i skolans värld, generellt sett, på sistone?

– Jag kan inte säga att jag har fått uppfattningen att det har blivit våldsammare i våra skolor. Men det är klart att det kan inträffa incidenter som är totalt oacceptabla. Ibland är det knutet till en specifik elev, som av olika anledningar är utåtagerande. Ibland är det något annat som spelar in. Men generellt sett, så skulle jag inte vilja säga att det har blivit våldsammare i våra skolor.

“Har blivit snabbare”

– Sedan har man blivit snabbare på att uppdatera jämfört med hur det var förr. Det går snabbt i dag. Förr var det kanske bara några få som kände till en händelse – i dag får många information om det ganska snabbt, via sociala medier och på annat sätt. Vi måste hela tiden kartlägga och jobba utifrån hur det ser ut nu. Det kan också vara olika typer av incidenter som sker, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun
Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7
+1
1
+1
1
+1
28

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS