OSKARSHAMN
”Blir det några majbrasor i Oskarshamns kommun i år?”, undrar Magnus Larsson (C).
Han är fullmäktigegruppledare för Centerpartiet och ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).
”Bakgrunden är att det från den 1/1 2024 gäller nya regler, som Naturvårdsverket tagit fram, för eldning av så kallat bioavfall. De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall skall komposteras på tomten, lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen”, skriver Centern i ett pressmeddelande.
”Vidare skriver Naturvårdsverket på sin hemsida; ”I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda, grenar, löv och annat trädgårdsavfall.” Det framgår också på samma hemsida att förbudet även gäller majbrasor”, konstaterar partiet.
“Drar till sin spets”
– Detta är återigen ett bevis på att vi har en tendens att överimplementera EU-direktiv i det här landet. Bakgrunden till den nya bestämmelsen är nämligen ett EU-direktiv som regeringen gjort en ny avfallsförordning av, som sedan Naturvårdsverket drar till sin spets. Det här är ett otyg som vi behöver få stopp på, säger Magnus Larsson.
”För Oskarshamns kommuns del, och resten av Sverige, så innebär detta att man som privatperson inte längre har rätt att elda sitt trädgårdsavfall och det är heller inte tillåtet med några majbrasor”, skriver Centern.
“Beklagligt”
– Naturvårdsverket har dock gett kommunerna möjlighet att besluta om undantag från de nya bestämmelserna – men mig veterligen har inte något sådant beslut tagits i Oskarshamns kommun. Det är beklagligt och jag hoppas att det bara är en miss från kommunens sida och att det inte är så att man tänker att bestämmelserna ska gälla i Oskarshamns kommun, fortsätter Magnus Larsson.
”När folk börjar rensa sina trädgårdar på våren så uppstår ofta massor av biologiskt avfall som ska tas om hand. Det som kan komposteras ska naturligtvis också komposteras – men det som inte är möjligt att kompostera har av tradition ofta eldats upp. De nya bestämmelserna innebär nu att detta ska i stället samlas upp och köras till en återvinningscentral, något som kostar både tid och pengar och som knappast är fördelaktigt för miljön då återvinningscentralen kan ligga långt bort”, skriver Centern.
“Långa avstånd”
– Oskarshamns kommun är en kommun med långa avstånd så ett undantag från bestämmelserna är verkligen befogat i vår kommun, säger Magnus Larsson.
”I sin interpellation till kommunalrådet Andreas Erlandsson ställer Magnus Larsson frågan: ”är du beredd att skyndsamt ta ett initiativ till ett beslut som undantar Oskarshamns kommun från förbudet att elda trädgårdsavfall och att tända majbrasor?”.
– Halmstads kommun har till exempel fattat ett sådant beslut och det borde Oskarshamns kommun också göra. Nu kommer jag inte få svar på min interpellation innan det är dags att tända majbrasorna eftersom vi har nästa kommunfullmäktige 6 maj – men jag hoppas att svaret från Andreas blir; ”det här har vi löst”, säger Magnus Larsson.
Här är interpellationen i sin helhet:
Interpellation till Andreas Erlandsson ang. Eldningsförbud av bioavfall
Blir det någon majbrasa i Oskarshamns kommun i år?
Från den 1/1 2024 så gäller nya regler, som Naturvårsdverket tagit fram, för eldning av så kallat bioavfall. De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall skall komposteras på tomten, lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen. Detta framgår när man läser om de nya bestämmelserna på Naturvårdsverkets hemsida.
Vidare går det också att läsa på samma sida; ”I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda, grenar, löv och annat trädgårdsavfall.” Det framgår också på samma hemsida att förbudet även gäller majbrasor.
När folk börjar rensa sina trädgårdar på våren så uppstår ofta massor av biologiskt avfall som ska tas om hand. Det som kan komposteras ska naturligtvis också komposteras men det som inte är möjligt att kompostera har av tradition ofta eldats upp. De nya bestämmelserna innebär nu att detta ska i stället ska samlas upp och köras till en återvinningscentral, något som kostar både tid och pengar och som knappast är fördelaktigt för miljön då återvinningscentralen kan ligga långt bort.
När det gäller majbrasorna så gäller som sagt samma sak, även de är förbjudna enligt de nya bestämmelserna. Majbrasorna är en populär och kär tradition i vårt land. Efter ett vädermässigt mörkt halvår så firar vi att ljuset är på väg tillbaka och att våren och sommaren är i antågande. Man samlas runt om i vår kommun kring elden och umgås och har en trevlig stund. Detta är en viktig kväll och tradition som skapar gemenskap runt om i byarna och orterna i vår kommun.
I bestämmelserna så har dock Naturvårdsverket gett kommunerna möjlighet att besluta om undantag från de nya bestämmelser, både när det gäller eldning av trädgårdsavfall för privatpersoner men också när det gäller majbrasor. Ett exempel är Halmstad kommun som har fattat just ett sådant beslut. Mig veterligen så finns det inget sådant beslut fattat av Oskarshamns kommun idag vilket gör att majbrasorna i Oskarshamns kommun riskerar att brinna inne.
Med anledning av detta vill jag fråga Andreas Erlandsson följande
- Är du beredd att skyndsamt ta ett initiativ till ett beslut som undantar Oskarshamns kommun från förbudet att elda trädgårdsavfall och att tända majbrasor?
För Centerpartiet
Magnus Larsson
Gruppledare för Centerpartiet i Oskarshamns kommun
Foto: Pixabay (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.