OSKARSHAMN
Många tacklingar – inom ramen för demokratin – delades ut när fullmäktigepolitikerna i Oskarshamns kommun debatterade inriktningsbeslutet om en ny hockey- och evenemangsarena.
– Majoritetspartierna har ingen finansieringsplan. Man skriver en check in blanco i halvmiljardsklassen. Det är inte att ta ansvar för kommuninvånarnas gemensamma skattemedel, Det är ett märkligt agerande, sa Magnus Larsson (C).
ON har tidigare berättat att en majoritet av beslutsfattarna röstade igenom ett inriktningsbeslut om att en ny hockey- och evenemangsarena, med en publikkapacitet på cirka 4 500 åskådare ska byggas i Oskarshamns kommun – med ett tillägg om att den befintliga arenan – Be-Ge Hockey Center – får vara kvar, som träningshall och att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på geografisk placering för den nya arenan (förslaget ska ligga på fullmäktiges bord senast den 13 juni i år).
Majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – samt oppositionspartierna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade ja till detta.
Liberalerna säger ja till en ny arena – men partiet vill inte binda sig vid att Be-Ge Hockey Center ska få vara kvar som träningshall.
Centern säger varken ja eller nej – partiet anser att frågan måste utredas noggrannare innan man kan ha någon åsikt i frågan.
Vänsterpartiet säger nej till en ny arena – partiet vill i stället se en ombyggnation av den befintliga hallen och en ny träningshall på det gamla Jysk-området, där det i dag ligger en parkeringsplats.
Naturligt att åsikterna går isär
– Det här är starten på en rad beslut som kommunen behöver fatta på resan mot en ny arena i kommunen. Vägen hit har inte varit helt enkel. Åsikterna går isär – och det är naturligt. Jag tycker att det är bra när man diskuterar olika förslag i en demokrati, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) under fullmäktigemötet i måndags.
– Jag tycker ändå att kommunstyrelsen har kommit fram till ett klokt beslut om att gå vidare med en ny hockeyarena – med möjlighet för arrangemang. När man noggrant har studerat det framtagna och presenterade utredningsunderlaget kring den nuvarande arenan, som innefattar en ombyggnad och tillbyggnad av en ny träningshall, så kan man konstatera att man skulle kunna välja den vägen. Men det skulle fortfarande finnas behov att täcka som vi skjuter på framtiden och som måste hanteras.
Oskarshamns kommun växer
– Oskarshamns kommun är en kommun som växer – och det har den gjort under de senaste åren. Och vi ska växa mer – oavsett vad SCB, Statistiska centralbyrån, ibland säger i sina prognoser. Prognoserna stämmer säkert – om man inte är politiskt handlingskraftig och inte väljer att göra något. Så vill inte jag ha det. Vi ska växa och vi ska bli fler som får ta del av vår vackra kommun. Och som kommun ska vi kunna erbjuda en bredd av möjligheter, med en aktiv fritid, sa Andreas Erlandsson.
Han konstaterade att kommunen under de senaste åren har arbetat en hel del med attraktivitetsfrågan.
– Och det ger effekt. Ibland är det små saker – som sommarkul för barnen, sommartorg, vintertorg – eller varför inte ett kärlekspyntat centrum, som vi fick uppleva den här helgen (förra helgen, reds. anm.). Vi är många som är stolta ambassadörer för vår kommun. Och det smittar av sig. Vi märker att det är fler som vill bosätta sig här. Det ger oss förutsättningar att växa i framtiden.
Hur hänger det ihop med arenabygget?
– Jo, när andra ser att vi menar allvar och skrider till verket – ja, då vågar andra göra det också. Om vi vill ha nya etableringar i kommunen, så är det otroligt viktigt att det finns en aktiv fritid – med ett brett kulturutbud och flera olika idrottsinslag. Som alla känner till, så tog kommunstyrelsen i slutet av förra året ett beslut om att beställa en utredning om vilken driftsform som är fördelaktigast när det gäller en ny arena – och om det ska ske i förvaltningsform eller i ett kommunalt bolag.
Beslut om placering före sommaren
– Placeringen av arenan ska den här församlingen besluta om innan fullmäktige går på sommarledighet. Det kan uppfattas som att det tar tid. Men det innebär att beslutet måste hanteras i kommunstyrelsen i maj – och det är bara tre månader dit, sa Andres Erlandsson, som tycker att tidsschemat är ganska pressat.
– Ni som vet vad ett byggande innebär känner till detta – med detaljplaner som inte stämmer överens, eventuella överklaganden, fornlämningar och dagvattenhanteringar med mera som man ska ta hänsyn till. Innan vi bestämmer oss för en placering, så ska det finnas ett bra underlag – där vi kan ta hänsyn till alla hinder som finns att hantera vid ett sådant här stort bygge. Det är vi faktiskt skyldiga våra kommuninvånare. Jag tycker att det vore olyckligt att redan nu låsa fast sig vid en specifik plats, utan att ta hänsyn till de relevanta faktauppgifterna som våra tjänstepersoner ska ta fram.
Ökar kommunens attraktivitet
Jan Johansson (SD) underströk att Sverigedemokraterna vill se ett förslag gällande geografisk placering redan i april.
– Sedan kan beslutet komma i juni. Då kan man diskutera frågan mellan april och juni, sa han.
Ingemar Lennartsson (KD) berättade om ”hårda diskussioner fram och tillbaka under en längre period” inom Kristdemokraterna.
– Men vi kom fram till att det här är det bästa förslaget. En ny arena, med ökad publikkapacitet, och möjligheter till olika typer av event och arrangemang, kombinerat med bättre tränings- och matchförutsättningar för fler än elitlaget, ökar kommunens attraktivitet. Därmed förbättras möjligheterna för kommunen och skatteunderlaget kan växa. Det är nödvändigt för att kunna möta utmaningarna inom äldrevård, skola och andra områden – som är avgörande för att kommuninvånarna ska kunna leva ett gott liv, sa han.
– Och vi vill inte binda oss vid en arenaplacering i dag. Det kan finnas något placeringsförslag som ännu inte har kommit upp, sa Ingemar Lennartsson, som konstaterade att det inte är så lätt att hitta ett bra placeringsförslag i Oskarshamn.
Placeringsfrågan är viktig
Kommunalrådet Lucas Lodge (M) påpekade att det är viktigt att utreda placeringsfrågan noggrant.
– Jag är själv inne på att det ska ske skyndsamt – men förhoppningsvis ska vi bygga en arena som kommer att stå ett antal år, och då är det väldigt viktigt att den står på rätt plats och att den har byggts på rätt sätt. Vi ska värna om kommuninvånarnas skattemedel på bästa sätt. Då måste det få ta tid, sa han.
En gammal anläggning kostar pengar
Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) underströk att Liberalerna inte vill binda sig vid att kommunen ska behålla den befintliga arena.
– Det kan vara så att det blir alldeles för långt mellan Be-Ge Hockey Center och den nya arenan. Då förlorar man vinsten med att ha kvar den gamla hallen som träningsyta. Det är dessutom en gammal anläggning som kostar mycket pengar. Det kan vara så att man hittar ett mycket bättre sätt att lösa det på. Man kan kanske hitta en ny utveckling av området i stället. Vi ser gärna att man utvecklar badverksamheten i arenan. Det skulle ge oss väldigt mycket.
– Och vi skulle gärna se att man också tar ett helhetsgrepp, så att man får allt samlat. Då kan man frigöra vissa ytor. Vi har sagt att det vore roligt att flytta fotbollen till en mer centrerad yta, för att kunna anordna större tävlingar. Och då kan man frigöra ytor på Ernemar-området, för att hitta andra verksamheter, kanske bostäder. Det hade varit ett trevligt koncept om det är möjligt, sa Mathias Karlsson.
Många oklarheter kring finansiering
Charlotte Sternell (C) betonade att Centerpartiet inte säger nej till en ny arena.
– Men det finns alltför många oklarheter kring finansieringen för att vi nu ska kunna känna oss trygga. IK Oskarshamn har verkligen satt Oskarshamn på kartan i hela Hockeysverige – och troligtvis inte bara där. Något som vi känner stolthet över och känner oss tacksamma för, med tanke på vad det innebär för restauranger, hotell med flera. Det ger en utveckling och attraktivitet. Att en ny arena inte ska påverka vår välfärd är en självklarhet för oss – och det är inte förhandlingsbart. En ny arena ska inte medföra nedläggningar eller hindra utvecklingar och satsningar i våra kärnverksamheter, sa hon.
Svårt att förutse kostnader
– Vi vill heller inte se en skattehöjning. Med Misterhult färskt i minnet, där majoriteten inte kunde hitta 15 miljoner kronor till Hultgården, så vill jag gärna se hur driftskostnaderna ska finansieras. Driftskostnader på betydligt mer än 15 miljoner kronor, tror jag. Är det så att majoriteten har andra spelkort på handen, när det gäller hur finansieringen ska ske, än vad vi i oppositionen har, så vore det tacksamt om vi fick ta del av dem.
– Att kostnader kan vara svåra att förutse är jag fullt medveten om – men det skiljer sig för mycket, runt 200 miljoner kronor, mellan de två uträkningarna som har gjorts för att Centerpartiet i dagsläget ska känna sig mogna att fatta beslut i frågan, sa Charlotte Sternell, som underströk att Centerpartiet har valt en ansvars- och försiktighetslinje, med respekt för skattepengarna.
Ytterligare en isyta behövs
Centern röstade därför nej till kommunstyrelsens förslag – partiet vill att kommundirektören ska få i uppdrag att genomföra en fördjupad genomlysning av investerings- och driftskostnader när det gäller arenabygget.
Magnus Larsson (C) undrade hur majoritetspartierna tänker finansiera arenabygget.
– Jag tror att alla i den här församlingen har blivit mäkta imponerade av IK Oskarshamns framfart i Hockeysverige. Det var en stor skräll att klubben tog klivet upp från allsvenskan till SHL för några år sedan. Och jag tror inte att någon trodde att de skulle vara kvar där tre säsonger senare. Möjligtvis trodde de själva på det – men inte så många utanför den kretsen. I dag är laget med på allvar och slåss om en slutspelsplats. Det är fruktansvärt imponerande. Jag tror att vi samtliga är överens om behovet av en ny isyta. IK Oskarshamn behöver ytterligare en isyta för att kunna fortsätta att växa och utvecklas.
Skiljer 200 miljoner mellan underlagen
– Stridsfrågan ligger inte där. Den ligger på ansvaret för kommuninvånarnas gemensamma skattepengar. Vi har fått två uträkningar presenterade för oss. En som IK Oskarshamn själva presenterade – och den landade på 335 miljoner kronor. En annan uträkning, som gjordes av en konsult som kommunen tog in, landade på 535 miljoner kronor. Låt mig ställa en fråga till fullmäktiges ledamöter:
– Hur många av er, i er privatekonomi, hade gjort en investering – eller ett inköp – på de underlagen? Jag tror inte att någon av er klarar av något på 200 miljoner kronor. Låt oss i stället säga 20 000 kronor om vi ska översätta det till privatekonomi. Hur många av er hade gjort den, utan att någonstans fortsätta att granska? Ni ska bygga om köket. Ni får en kalkyl på 100 000 kronor – och en annan på 120 000–130 000, sa Magnus Larsson, som underströk att han själv definitivt hade utrett det hela noggrant om det hade gällt hans egen privatekonomi.
Majoriteten är skyldiga svaret
– Varför ska vi hantera kommuninvånarnas pengar på ett annat sätt? Vi har ett beslutsunderlag som i och för sig består av ganska många dokument och utredningar – men jag kallar det ändå för fruktansvärt undermåligt. Hur ska det här finansieras? Med hur mycket ska ni höja skatten? Inför förra valet lovade Moderaterna att de skulle sänka skatten – men de har redan varit med om att höja den med 9 öre. Hur många ören till blir det? Eller hur många skolor och äldreboenden på landsbygden ska läggas ned för att finansiera det här? Ni är svaret skyldiga. Men jag tror ju inte att jag kommer att få något svar i dag. Det får jag, möjligtvis, efter den 11 september. Innan dess tror jag inte att något av majoritetspartierna vågar ge det. Men det är ändå ni som är svaret skyldiga.
Magnus Larsson underströk att Centerpartiet vill ta ansvar för kommuninvånarnas skattemedel.
Kommunen är rik
Jan Johansson fick ordet igen. Han ställde en fråga till Lena Granath (V).
– Ni vill bygga om Be-Ge Hockey Center – och ni vill ha en träningshall på gamla Jysk-området. Frågan är då var publiken ska parkera? IKO säger att det redan i dag fattas parkeringsplatser. Stora delar av Ica Maxis parkering används. Vill ni bygga ett parkeringshus för cirka 150 miljoner kronor, som det har varit förslag på tidigare? Sedan kan man undra varför processen är så enkel i våra grannkommuner – Kalmar och Västervik. Kalmar har redan byggt en ny hall. Det var en väldigt enkel process. Det är en fantastiskt fin hockeyhall – jag besökte den för en tid sedan. Västervik har utrett två områden och nu har man bestämt sig för att bygga på Bökensved. Man sätter spaden i jorden redan i år.
– Det här ska finansieras på något sätt – men vi måste ändå vara optimistiska och se att det här blir en möjlighet för Oskarshamns kommun när det gäller att synas och växa. Det kommer att kosta pengar – det är inget snack om saken. Oskarshamns kommun är en oerhört rik kommun. Och vi kan kanske använda mervärdespengar. Kalmar och Västervik har inte alls de förutsättningarna. Vi har ett guldläge för att bygga både en ny skola, om vi nu ska göra det, och en ny hockeyhall, sa Jan Johansson.
Stor respekt för invånarnas skattepengar
Leif Axelsson (SD) sa att han ser det här som en tvåstegsraket.
– Först får kommundirektören i uppdrag att titta på en placering av en arena. Naturligtvis har vi stor respekt för kommuninvånarnas pengar. Jag har förståelse för rädslan och oron som finns. Men där är vi inte i dag. En finansieringslösning ska presenteras när vi har fått en plats att ta ställning till. Ska vi bygga eller inte bygga? Då kommer finansieringsfrågan in i bilden. Hur mycket skattemedel ska vi gå in med? Hur mycket sponsringspengar finns det? Hur mycket kommer IKO själva att bidra med? Jag ser det som raket nummer två. Det stoppar oss inte från att utreda en plats, sa han.
Relevanta frågor lyfts
Andreas Erlandsson fick ordet:
– Jag håller faktiskt med Leif här. I dag tar vi ett inriktningsbeslut. Och det är rätt så brett. Vi har skrivit cirka 4 500 åskådare – det kan bli 4 600 och det kan bli 4 400. Det är sådant som vi får återkomma till. Men det är kopplat till priset för anläggningen. Men vi har ingen plats fastställd. Vi vet inte vad trafikutredningarna säger, när vi väl har kommit fram till en plats. Det är sådant som måste adderas till för att vi ska komma fram till en totalkostnad.
Andreas Erlandsson poängterade dessutom att beslutet om att bygga en ny skola i Oskarshamn är ett inriktningsbeslut, precis som arenabeslutet.
– Vi har inte en prislapp på vad det kommer att kosta i något av fallen. Ni lyfter relevanta frågor – men det här är det första beslutet av många som den här församlingen måste fatta längre fram.
Andreas Erlandsson bemötte även Centerns oro kring skillnaden på 200 miljoner kronor när det gäller de två arenauträkningarna.
– Det handlar om ett rätt så tunt underlag, som konsulten tittade på. Men, ja, det är betydligt dyrare att bygga runt – det är dyrt att ha den lutningen på väggarna. Det finns olika sätt att bygga en byggnad på – vilket påverkar priset. Det fanns också en referensanläggning som låg någonstans mitt emellan, som är på upphandling uppe i Uppsala. När det nu byggs en arena i närtid, inte så jättelångt härifrån, så kanske det är något som vi kan dra nytta av i vår fortsatta process.
Driftsformen är viktig
– När vi vet mer, så är vi svaret skyldiga när det kommer till finansieringsfrågan, precis som Magnus säger. Därför beställde vi utredningen. Vi vill se vilken form som är fördelaktigast när det gäller driften av en sådan här anläggning. Är det i ett kommunalt bolag eller är det i förvaltningsform, eller i en annan form? Vi kommer att presentera ett förslag till finansiering när vi har mer fakta på bordet. Det handlar också om hur mycket kommunen ska stå för, och om hur mycket klubben och näringslivet ska stå för. Precis så här har det gått till i andra städer som har byggt sådana här arenor. Det är någon form av trestegsraket, med klubb, kommun och näringsliv som behöver gå ihop för att klara av en sådan här grej.
– Sedan lyfts det hur lätt det går i Kalmar och Västervik. Ja, vi har olika geografiska förutsättningar. Det går inte att komma ifrån. Det ser lite olika ut, vilket är bra. Men det är skillnad när man väljer att bygga en anläggning för 2 500 personer, som man har gjort i Kalmar. Då behöver man inte alls samma spännvidd på takstolarna. Eller som i Västervik, där man planerar att bygga en anläggning som är lika stor som den vi har i Oskarshamn i dag. Det är svårt att jämföra oss med dem, sa Andreas Erlandsson.
Han förklarade också att en SHL-arena, med möjlighet till evenemang, ska kunna anordna teater- och musikarrangemang samt mässor och utställningar, med mera.
– Det handlar om att man ska ha förstärkningar i takstolarna, så att man kan hänga upp saker. Det gäller också att ha olika stora öppningar, så att man på ett smidigt sätt kan hantera utrustning som behövs till den här typen av evenemang. Men det gäller att vi håller tempot i frågan – tidsschemat är pressat, tillade han.
Troligen damm diskussioner för 50 år sen
Lucas Lodge påpekade att det inte går att svara på finansieringsfrågan fullt ut än, på grund av att man inte vet vad arenan kommer att kosta.
– Det måste utredas. Skattehöjningsfrågan är en annan diskussion – men den ser jag som högst temporär. Den fick vi lägga in eftersom vi fick en oväntad kostnadsökning genom en folkomröstning som vi valde att lyssna på, sa han.
Mathias Karlsson igen:
– Det är stora pengar – men det är också en stor möjlighet. Diskussionerna var nog ungefär likadana för 50 år sedan, då den nuvarande arenan skulle byggas. Men man hade en framtidstro och man insåg att man behövde det här om staden skulle kunna utvecklas. Nu gäller det att hitta en plats där man kan bygga en ny arena. Vi har ingen aning om vad det kommer att kosta. Vi vet inget om förutsättningarna när det kommer till infrastruktur och eventuellt sanerings- och pålningsarbete. Det befintliga underlaget är otroligt dåligt, jag håller med Magnus om det. Vi får mer att titta på framöver, så att vi kan ta ställning till om det går att bygga på den föreslagna platsen eller inte. Men vi vill inte binda oss vid att den gamla hallen ska vara kvar – den blir ett sänke i den här processen. Vi måste titta på möjligheten att ta bort den i den fortsatta processen, sa han.
SHL har inget publikkrav
– Jag är bekymrad över att det är så många partier som lättvindigt säger ja till en investering på en halv miljard utan att på något sätt tala om hur man ska finansiera det här, sa Lena Granath, som påminde Jan Johansson om att SHL har plockat bort publikkravet.
– Jag tänker att man behöver arbeta annorlunda med alla de tomma sittplatserna som man faktiskt kan se i ishallen på IKO:s matcher. Jag tänker på hur det såg ut innan pandemin. När det gäller parkeringsplatser, så vet vi att oskarshamnarna gärna åker så nära entrén som möjligt. Man har tagit fram fler parkeringsplatser genom åren. Nu pratar vi om att vi vill ha en träningshall på det gamla Jysk-området, och då behöver man titta på om man kanske kan ha ett avtal med Ica Maxi, när det gäller deras parkering.
Bra för folkhälsan att gå till arenan
– Och behöver man ha en annan form av information när man säljer biljetter? Om att det finns parkeringsplatser en kilometer från arenan, exempelvis. Det är bra för folkhälsan att vara ute och gå lite. Jag tänker att det finns många parkeringsplatser centralt – och det finns platser vid sjukhuset och så vidare. Matcherna spelas inte dagtid, vilket innebär att de inte konkurrerar med annan verksamhet. Och jag undrar hur ni sverigedemokrater ska finansiera en ny ishockeyarena? I pressen har det framgått att ni vill placera den på ett sådant sätt att rätt mycket annan föreningsverksamhet påverkas. Det krävs nya investeringar i löparbanor, fotbollsplaner och annat, om den nya arenan ska placeras där ni vill ha den (på fotbollsplanen på Arena Oskarshamn, reds. anm.). Då är frågan vad de investeringarna kommer att kosta? Och vad kommer det att kosta i ork hos de aktiva föreningarna som måste vänta på att IKO ska få sitt, sa Lena Granath.
Jan Johansson påpekade att föreningarna som Lena Granath pratade om faktiskt väntar på en lösning på misstagen som begicks 2004.
– Då pratar vi om Oskarshamns Sportklubb, som fick en styckad friidrottsanläggning – vilket innebar att de inte längre kunde arrangera tävlingar. De kan inte ens arrangera en liten Smålandstävling på mästerskapsnivå. När det gäller Oskarshamns AIK, så vill de vara där och spela fotboll i kväll. Men de kan varken träna eller spela träningsmatcher. Man kan ju inte spela fotboll på en isyta. När det gäller Oskarshamns Bandysällskap, så vill de börja träna bandy när de andra klubbarna, som de konkurrerar med, får sina isytor uppspolade. Då pratar vi om början av oktober.
Misstag måste åtgärdas
– Nu kommer de inte in förrän i slutet av november, när fotbollssäsongen är slut. De misstagen som begicks 2004 måste, förr eller senare, åtgärdas, som jag ser det. Det pratas om att kommunen ska betala allt. Så är det inte. Det finns förmodligen privata investerare som vill gå in, sa Jan Johansson.
Lena Granath påpekade att man slår sönder hela barn- och ungdomsverksamheten för IFK Oskarshamn om man, som Sverigedemokraterna vill, flyttar fotbollsanläggningen till Kikeboplanen.
– IFKO har sin barn- och ungdomsverksamhet i Kikebodalen i dag. De kommer att vara tvungna att samsas både med matcher och andra arrangemang, med både OAIK och Rödsle BK. Det slår också sönder all den spontanaktivitet som faktiskt pågår på Kikeboplanen när vädret tillåter – och när den inte är upptagen med något annat. Jag tänker att det påverkar mer än tre föreningar – det påverkar rätt mycket. Sedan kan man fundera på hur lång tid förflyttningarna av de olika föreningarnas verksamheter kommer att ta innan de kan fortsätta att bedriva sin verksamhet. Ska de vänta för att IKO ska få sitt? Hur ska Sverigedemokraterna finansiera allt detta? Och på bekostnad av vilken verksamhet eller förening?
Jan Johansson svarade:
– Jag tror att verksamheterna kan flyttas på ganska kort tid. Allt finns nere på arenan. Rören till bandyn går att flytta till Fredriksberg, som vi föreslår. Friidrotten har mest lösa delar – kastburar, hinderbockar och sådant. Löparbanor är det enda som behöver byggas – och det gör man ganska snabbt, faktiskt. Området finns redan. När det gäller fotbollen, så flyttar man även IFKO till Kikebo, förstås. Det är inte bara OAIK som ska vara där. Samtliga fotbollsklubbar i Oskarshamn måste samsas om området, som man gör i dag på Arena Oskarshamn. Sedan måste det vara en fördel för din förening (OAIK, reds. anm.) att man är nära Oscarsgymnasiet, där ni har er fotbollsakademi.
Utveckling av flera platser
Jan Johansson betonade också att Sverigedemokraternas förslag inte påverkar bågskytteklubben, som har sin verksamhet och klubbstuga i Fredriksbergsområdet i dag.
– Vi ska inte bygga på deras yta. Vi ska bygga söder om bågskytteklubben, där det finns enorma ytor. Där har det heller inte legat någon sopanläggning. Det finns utmärkta ytor att bygga på – både för bandyn och friidrotten. Vi har tänkt att man bygger på samma yta – det är två olika verksamheter, en sommaridrott och en vinteridrott. Sedan finns det utrymme för att bygga en separat kastplan. Vi anser att man kan börja med att flytta verksamheterna redan i höst. När det gäller fotbollen, så måste det vara en klar fördel om en anläggning byggs i Kikebodalen. Och man behöver kanske inte börja med att anpassa sig till Superettans krav. Det viktigaste är att det blir en konstgräsplan. Vi har tittat på läktarna på Arena Oskarshamn – de är mobila. De går att flytta. Det går att flytta allt från Arena Oskarshamn. Det handlar bara om att ha lite vilja och visioner, sa Jan Johansson.
Per Tingström (KD) bemötte en del av Lena Granaths funderingar:
– Du nämnde publikkravet och att SHL har slutat ställa krav där. Men det handlar inte bara om vad SHL säger. Publikkravet är nog så viktigt för IKO:s ekonomi. Jag tänker på kioskverksamhet, försäljningsintäkter och så vidare. Det är en mycket viktig del i sammanhanget. Sedan vet jag att det ibland är tomma stolar i ishallen. Det beror inte på att det är tomt i den meningen. Det är köpta platser – rent fysiskt är det tomt, men platserna är betalda. Och jag tror inte att det är så enkelt med Ica Maxis parkering. Jag tror inte att Ica Maxi är intresserade av att tillhandahålla parkeringar var och varannan kväll. Det är tjurigt redan som det är i dag, trots att den stora Jysk-parkeringen finns. Vi har jättestor respekt för finansieringen. Jag har själv ingen bra lösning i nuläget. Men det är något som får växa fram. Självklart får det inte bli så att man plockar pengar från övrig verksamhet och lägger ned åldringsvård och skolor, eller vad det nu kan vara. Det får växa fram på ett annat sätt. Det finns gott om hockeyarenor i Sverige och de kommunerna har klarat av finansieringen – så varför skulle inte Oskarshamns kommun kunna göra det?
Vill ha alla fakta på bordet
Magnus Larsson konstaterade att företrädare för flera partier inte har en aning om vad den nya arenan kommer att kosta.
– Men likväl är man beredd att säga ja till den här investeringen. Det är ju det vi gör – sedan kan vi kalla det för inriktningsbeslut eller ett kanske-beslut eller vad vi vill. I praktiken säger vi ja till att Oskarshamns kommun ska bygga en ny arena. Centerpartiet säger inte nej till det i grund och botten – men vi säger att vi vill ha alla faktauppgifter på bordet innan vi går till beslut, sa han.
– Jag har en fråga till Andreas Erlandsson. Om du ska bygga ut ditt hus – vad gör du först? Börjar du bygga? Eller ser du till att du har pengar först, så att du faktiskt kan betala vad det kostar? Om du nu ser till att du har pengar först innan du tar ett beslut – varför hanterar du då kommuninvånarnas pengar annorlunda jämfört med hur du hanterar dina egna? Andreas tog också upp referensanläggningen som finns med i underlaget. Jag kan konstatera att den hamnar i närheten av det dyrare alternativet. Så någonstans kan vi ändå anta att vi hamnar däromkring, runt den halva miljarden, i investeringskostnader – oavsett var vi bygger. Det kanske till och med blir lite dyrare om vi väljer att bygga på ett ställe där man behöver spränga, påla eller sanera, sa Magnus Larsson.
Han konstaterade också att kommunen under de närmaste åren ska investera i en ny skola, en ny arena och ett antal nya förskolor.
“Ett försök att ragga röster”
– Vi pratar om en investeringsbudget på kanske runt 1,5 miljarder kronor, totalt sett. Hur ska vi klara av den när ni inte har en aning om hur en ny arena ska finansieras? Det normala är, trots allt, att man har finansieringen klar innan man säger att man ska bygga.
– Centerpartiet vill se en utredning som visar vad en ny arena kommer att kosta och hur kostnaderna ska finansieras. Vi vill ha alla papper på bordet innan vi går till ett beslut. Man kan fråga sig varför man tar det här i fel ordning? Varför är det så viktigt att faktiskt säga ja till att bygga en ny arena? Jag har en känsla av att det har att göra med ett visst datum – den 11 september 2022. Då är det val. Det här är inget annat än ett försök att ragga röster. Man vill snabba på det här och stressa fram ett beslut. Man fattar beslut in blanco och gamblar med kommuninvånarnas pengar – just för att kanske få en extra röst den 11 september.
“Vi tar ett beslut om blanco”
Andreas Erlandsson svarade så här:
– Magnus Larsson blir lite personlig och frågar hur det går till när jag bygger om. Han känner till att jag tycker om att bygga lite på lediga stunder. Jag kan beskriva det, Magnus. Ja, om jag vill bygga något – då har jag en vilja, en form av inriktning. Vad vill jag åstadkomma? Jag får kanske förhandla om det med min övriga familj och komma överens. Därefter utreder jag vad den här viljan skulle kosta att bygga. Sedan får jag säkra finansieringen. Därefter bygger jag. Jag tycker att vi tar ett klokt beslut i dag. Men jag saknar Centerpartiets vilja. Vad vill Centerpartiet?
Magnus Larsson igen:
– I praktiken är det här ett beslut om att vi ska bygga en ny arena. Jag vill se den av er som, när kalkylerna ligger på bordet, ställer sig på torget och säger att ”nej, det blir inget av detta – vi kan inte genomföra inriktningsbeslutet som vi tog, för det blir för dyrt”. Jag tror inte att någon av er vågar göra det. Nu tar vi ett beslut in blanco. Ni säger ju själva att ni inte har en aning om vad detta kommer att kosta. Men bygga, ja det ska vi, sedan får det kosta vad det vill.
Fick inget svar på sina frågor
– Jag har varit med i den här församlingen under ganska många år. Jag var faktiskt med och tog beslutet om att nuvarande Arena Oskarshamn skulle byggas. Jag kommer också ihåg hur den finansieringsdiskussionen gick till. Först sa man att man skulle titta vidare på det – man skulle återkomma med det, sa Socialdemokraterna vid det tillfället. Sedan kom beslutet. Skatten höjdes med 75 öre, men man lovade att det bara var för att man skulle klara av att bygga. Sedan skulle skattehöjningen återställas. Återställningen har vi inte sett än – och det har snart gått 20 år. När kommer den? Det kan man fråga sig. Det dåvarande kommunalrådet (Peter Wretlund, reds. anm.) var tydlig med att den höjningen skulle plockas bort. Lovar du här i kväll, Andreas, att vi inte kommer att få se några neddragningar på kärnverksamheten – skolan, vården och omsorgen – i Oskarshamns kommun för att finansiera det här? Och lovar du att vi inte kommer att få ett besked om en skattehöjning för att finansiera det här? Det är enkla frågor – ja eller nej, sa Magnus Larsson.
Han fick inget svar på frågorna. I alla fall inte under det digitala fullmäktigemötet i måndags kväll.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.