FINSJÖ
Förlängd parkeringstid i centrala Mönsterås.
Det är en av frågorna som Kristdemokraterna tveklöst kommer att fortsätta att driva framöver.
– Många håller med oss om det. Du hinner inte klippa dig och föna håret och gå och handla. Då måste du gå ut och flytta bilen mitt i alltihop. Tanken är inte att man ska kunna stå där i ett dygn eller två – men man kunde väl få stå där under ytterligare någon timma, så att man slipper stressa, säger Madeleine Rosenqvist (KD).
Vår tidning åker till natursköna Finsjö och hälsar på henne på söndagseftermiddagen.
Det blir fika och en längre intervju på den inglasade altanen.
Undertecknad, som är hundälskare, får dessutom bekanta sig med familjens trevliga schäfer – 9-årige Zacke.
Och givetvis får han vara med på bild:
Madeleine Rosenqvist – som beskriver sig själv som en glad och social person – är, bland annat, kommunstyrelseledamot, ordförande i folkhälsorådet och andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Hon konstaterar att det är väldigt svårt för ett litet parti som Kristdemokraterna (två mandat i fullmäktige i Mönsterås kommun) att växa på det lokala planet, på grund av att centerpolitikerna är så starka.
Vad är det som gör att Centerpartiet är så starka i kommunen?
– De är många – och de är folkliga. De har arbetat in sina namn på ett bra sätt. Och som kommunstyrelseordförande syns man alltid i medierna. Både Roland Åkesson och Anders Johansson är vältaliga och trevliga personer, som ofta syns ute bland folk. Det betyder väldigt mycket.
– De har styrt under så lång tid. Men samtidigt finns det en generositet i Centerpartiet – vi sitter med i alla nämnder och styrelser. Samarbetet inom alliansen (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, reds. anm.) fungerar bra – och vi har bestämt oss för att fortsätta som en renodlad allians.
– Vi tycker lika i många frågor – men vi har också sagt att vi måste få driva våra egna frågor – annars är det ju ingen skillnad mellan oss.
Vilka frågor kommer ni att driva i kommunvalet nästa år?
– Vi har inte tagit något beslut om det än. Men äldrefrågorna, ensamheten och den fysiska och psykiska hälsan är viktiga frågor för oss. Vi var den första kommunen som tog fram en handlingsplan för den psykiska hälsan. Den antogs av kommunstyrelsen förra året.
– Det var vi kristdemokrater som drev igenom att personalen skulle kunna gå en utbildning i första hjälpen för psykisk hälsa. Att vi har Maria Pedersen, som gör ett stort arbete för Suicide Zero, gör mycket.
Madeleine Rosenqvist är ordförande i folkhälsorådet i kommunen – och mycket handlar om suicideprevention och psykisk hälsa.
“Det var inte bra”
– Folkhälsoarbetet i vår kommun är samlat i folkhälsorådet. Men jobbet görs ute i nämnderna. Det är tvärsektoriellt – och folkhälsorådet ligger under kommunstyrelsen. För länge sedan låg det under miljönämnden. Det var inte bra. Folkhälsofrågorna, som kommer att bli större och större, ska genomsyra alla nämnder och styrelser. Och alla nämnder och styrelser har ett folkhälsomål, säger Madeleine Rosenqvist, som konstaterar att Kristdemokraterna har drivit igenom flera viktiga beslut, i olika frågor, i kommunen.
– Jag tänker – exempelvis – på handikappanpassningen av bryggan i Skiren. Den blev klar sedan – efter många om och men. Och när vi fick dåligt vatten här, skrev jag till kommunen om att man borde införa en sms-funktion, så att alla får ett sms när det händer något viktigt. Det fick vi igenom.
Målet för er kristdemokrater är att ta något mandat till i valet nästa år?
– Ja, vi hoppas på tre eller fyra mandat. Vi har fått in en del nya namn. Björn Östman är en av dem. Vi körde en medlemsvärvningskampanj innan jul förra året. I dagsläget har vi drygt 80 medlemmar i kommunen.
Hur ser du på framtiden för Mönsterås kommun?
– Jag tror att det är en kommun som har gott om möjligheter. Vi har vacker natur, det byggs mycket – och vi ligger bra till för dem som vill bo här och pendla till sina jobb i Oskarshamn och Kalmar. Vi värnar dessutom om alla våra orter i kommunen. Det är viktigt. Man ska inte satsa på ett ställe och strunta i resten.
Hur vill du summera året hittills för barn- och utbildningsnämnden?
– Det har varit ganska tufft, med tanke på att vi har varit utan ekonomer. Vi har inte fått några siffror, vilket har gjort att vi inte har kunnat veta hur vår ekonomi ser ut. Vi har en anställd sedan en tid tillbaka och vi börjar få rätsida på det. Det är på väg åt rätt håll.
Hur ser du på brottsproblematiken i Blomstermåla-området?
– Nu är polisen ute mycket mer än de var innan. Det är absolut nödvändigt att poliserna syns – men det är också viktigt med de tidiga insatserna. Jag tror att vi måste jobba betydligt mer med det förebyggande arbetet.
– Det har vi sagt länge inom folkhälsoarbetet. Det är ett arbete som kostar pengar, och det kan dröja några år innan man ser resultaten.
Personligt / Madeleine Rosenqvist
Ålder: 57 år i höst.
Bor i: Finsjö.
Född i: Mönsterås.
Har även bott i: Växjö, i samband med studier.
Familj: Gift med Svenne. ”Vi har fyra gemensamma barn – två pojkar och två flickor. Den äldsta är 35 år och den yngsta är 29. Vi har bonusbarnbarn och för en månad sedan blev vi farmor och farfar till en liten prins. Och så har vi hunden Zacke, som är 9 år.“
Har varit politiker sedan: Sedan drygt 25 år tillbaka. ”Det var Chatrine (Pålsson Ahlgren) som ringde och frågade om jag ville engagera mig. Jag började med kommunpolitiken och mitt första uppdrag var som ordinarie ledamot i socialnämnden. Det var lärorikt och intressant.”
Var det självklart för dig att välja Kristdemokraterna? “Ja, det var inget svårt val för mig. Familjepolitiken avgjorde när jag valde att gå med. Vi hade då fyra små barn och jag tyckte att man som förälder själv ska få bestämma om man vill vara hemma lite längre. I dag är det mer uppstyrt än någonsin – och en del vill ha fler pappamånader. Det är inte fel – men jag tycker inte att man ska använda sig av kvotering. Alla familjer ska få bestämma själva.”
Politiska uppdrag: Andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelseledamot, kommunfullmäktigeledamot och ordförande i folkhälsorådet i Mönsterås kommun. I regionpolitiken har Madeleine Rosenqvist en ersättarplats i fullmäktige. Hon är även vice ordförande i patientnämnden och vice ordförande i beredningen för invånarfrågor – samt förste vice ordförande i Samordningsförbundet i Kalmar län. ”Är även ombudsman, på 30 procent, för partiet i länet – så jag jobbar enbart med politik för närvarande.”
Har tidigare jobbat som: Undersköterska. ”Skolade sedan om mig till studie- och yrkesvägledare.”
Fritidsintressen: Vi har en husbil. Den är vi ute med en del. Sedan blir det promenader, skötsel av hus och hem och umgänge med barnen och vännerna. Mycket mer hinner man inte med. Det senaste året går inte att jämföra med något annat. Man har bara kunnat vara ute i naturen. Men man har också upptäckt hur mycket fint det finns i naturen. Det finns en del fina promenadstråk i Finsjö – och i Fliseryd finns både slingan och Jungnerholmarna, där det är jättefint.“
Läser: ”Mest handlingar, om jag ska vara ärlig. Brukar även lyssna på ljudböcker.”
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.