LÄNET
”Offentliga organisationer, såsom en region, ska anmäla missförhållanden genom så kallade Lex Maria- och Lex Sarah-anmälningar, främst för att förhindra upprepning men även för intern- samt kvalitetskontroll. Ett annat sätt för medarbetare att signalera att någon är fel är att visselblåsa”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande på onsdagen.
– Region Kalmar län strävar efter mottot ”varje dag lite bättre” och en visselblåsarfunktion kan bli ett verktyg för att regionen ska lyckas ta ytterligare steg framåt i att säkerställa att högsta kvalitet samt effektivitet med våra gemensamma skattemedel erbjuds länets invånare. Därför har oppositionen ställt frågan till majoriteten om när Region Kalmar län öppnar upp för visselblåsare, berättar Carl Dahlin (M), bilden, som är vice ordförande i personalutskottet.
“EU har stärkt skyddet”
– EU har nyligen stärkt skyddet för visselblåsare, för att fler ska våga träda fram och belysa oegentligheter eller missförhållanden utan att råka ut för tråkiga konsekvenser. Därtill fastslog en statlig utredning nyligen hur Sverige bör gå till väga för att implementera EU-direktivet och stärka skyddet för visselblåsare. Flera kommuner, däribland Sundsvall och Båstad, har infört en visselblåsarfunktion med vetskapen om att medarbetarna bäst känner sin organisation, fortsätter Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).
“Erbjuda bästa valuta”
– En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används – en kvalitetstermometer inom både vård och omsorg, skola, kollektivtrafik med mera för att i förlängningen erbjuda medborgarna bästa valuta för skattepengarna, avslutar Kaj Holst (M).
ARKIVFOTO
PETER A ROSÉN