OSKARSHAMN
Om allt glider på som på en ny- och välspolad is, så kan den nya hockey- och evenemangsarenan invigas, med det första nedsläppet, i början av 2027.
Det berättar kommunalrådet Lucas Lodge (M) i en intervju med Oskarshamns-Nytt på söndagen.
– Vi får ta det med en nypa salt – men man skulle kunna släppa pucken tidigt 2027, enligt grovskissen som arenakonsulten presenterade för oss tidigare i veckan. Det låter okej – men då måste vissa saker falla på plats. Vi har ett racketcenter som ska flyttas ut till Ernemar – och detaljplaner kan överklagas. Då vet vi inte vad som händer med tidsplanen. Det är lite oroväckande. Många sådana parametrar kan ställa till det.
– Först och främst måste vi få fram en prislapp, säger Lucas Lodge.
Har ni någon plan B när det gäller placeringarna av hockey- och evenemangsarenan samt racketcentret?
– Vi har tagit beslut om att vi ska gå vidare med tennishallsområdet som plats för den nya arenan. Det är den vi kör på – men tjänstemännen har grubblat lite också. Och det skulle kunna bli aktuellt att damma av den tidigare lokaliseringsutredningen, där flera olika platser finns med. Man skulle även kunna titta på en alternativ plats för racketcentret.
Men ni kommer att bygga en ny arena – ni kommer inte att ändra er?
– Först måste vi få fram en prislapp. Och det är inte prislappen för bygget som är det stora, det är en engångskostnad. Det är driften som är det stora. Men det behövs två isytor i Oskarshamn.
Vad tror du att driften kommer att landa på per år i den nya arenan?
– Det är svårt att säga. Det är viktigt att få fram de siffrorna. Sedan har vi kvar kostnader för den befintliga hallen. Kostnader som blir lägre då vi inte har SHL-aktivitet där. Kanske kan vi även hitta andra sporter än ishockey som vill vara i Be-Ge Hockey Center. Jag tänker exempelvis på innebandyn. Det vore klockrent.
När får ni siffrorna på bygg- och driftkostnaderna?
– De grova siffrorna ska vi nog ha till hösten. Senast vid årsskiftet i alla fall.
Tror du att ni kommer att få använda mervärdespengar till själva bygget?
– Det vet vi inte. Jag har läst rapporter om satsningen på biografen – och den gången användes mervärdespengar till stadsomvandlingen. Kanske kan vi nyttja någon sådan lösning även i det här fallet.
Hur mycket kommer en ny arena att kosta, tror du?
– Cirka 500 miljoner kronor.
Och då räknar ni med en publikkapacitet på omkring 4 500 åskådare?
– Ja, fler behöver den inte ta in. Ska jag vara ärlig, så ser jag hellre en slutsåld arena än en halvtom. Det blir en helt annan känsla, och ett helt annat tryck, i en fullsatt arena, säger Lucas Lodge.
Så får vi se hur mycket IK Oskarshamn kan betala för driften i den nya arenan. Det är förstås en förhandlingsfråga…
– Ja, det är en förhandlingsfråga. Och den är jätteviktig för kommunen. Säger IKO att de inte kan betala en högre hyreskostnad än klubben gör i dag, ja, då tror jag att det här blir omöjligt.
Men klubben har förstås räknat med högre intäkter i den nya hallen, vilket innebär att föreningen klarar av att betala en högre hyra…
– Ja, så är det. Och IKO sitter med i arenagruppen. Det är jätteviktigt att det lyssnas på klubbens synpunkter.
Det finns de som är oroliga för att det här med den nya arenan kommer att slå mot äldreomsorgen och skolan. Hur ser du på det?
– Så får det inte bli. Kommunen ska först och främst upprätthålla kärnverksamheterna – men en ny arena är ett jättebra mervärde för Oskarshamn, svarar Lucas Lodge.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.