ANNONS

Kikeboskolan i Oskarshamn
Kikeboskolan i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Lucas Lodge kommenterar Marko Raiskios förslag gällande Kikeboskolan: “Jättebra idé”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På onsdagen skrev vi om företagaren och lokalpolitikern Marko Raiskio och hans förslag om att låta elever på gymnasiets yrkesprogram bygga om Kikeboskolan i Oskarshamn till hyreslägenheter. Läs om det här.

Vad säger kommunalrådet Lucas Lodge (M) om den idén?

ON ställer frågan på torsdagen.

– Vi hade en markanvisningstävling för ett par år sedan och det var GBJ Bygg AB (GBJ Samhällsfastigheter, ett Växjöföretag i grunden) som vann. Giltighetstiden för köpekontraktet har förlängts två gånger och nu är de inte intresserade längre. Då tycker vi att det är bra att prata med dem som kom tvåa och trea i tävlingen först och främst – och är inte de intresserade, så kan vi gå ut bredare, svarar Lucas Lodge.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Tanken var att GBJ skulle bygga hyreslägenheter i Kikeboskolan (det fanns även en option om möjligheten att bygga bostadsrättslägenheter).

Men några lägenheter har alltså inte byggts.

GBJ har, med hänvisning till det ekonomiska läget, meddelat att man inte kommer att genomföra någon byggnation i nuläget.

“Rätt väg att gå”

Kommunstyrelsepolitikerna tog därför ett beslut om att intresserade exploatörer, som fanns med i den ursprungliga markansvisningstävlingen, ska få ett erbjudande om att under sommaren skicka in konceptbeskrivningar för Kikeboskolan.

– Det är rätt väg att gå, säger Lucas Lodge.

Kommunstyrelsen lyfter sedan ärendet på nytt i augusti.

Att Kikeboskolan har utsatts för skadegörelse under en längre tid var något som diskuterades under kommunstyrelsesammanträdet på tisdagen.

Skadegörelseeländet är också något som gör att man är extra mån om att komma vidare i ärendet.

Byggnaden utgör en risk för barn och ungdomar.

Då, i slutet av september 2021, fick GBJ ett erbjudande om att köpa skolbyggnaden för drygt 3,8 miljoner kronor.

Samtidigt tog kommunen ett beslut om att lägga 2,5 miljoner kronor på en sanering av marken och ytor inomhus.

Kommunen upphävde också det tidigare rivningsbeslutet, som aldrig hann gå vidare från kommunstyrelsen till fullmäktige.

Jan Johansson, som var sverigedemokrat på den tiden – men som numera är partipolitiskt obunden, och Linda Ernström (SD) yrkade på att EA Fastigheters ombyggnadskoncept skulle antas.

EA hade en idé om att bygga kooperativa hyresrätter för seniorer.

”Det finns en stor efterfrågan på seniorboende i kommunen och vi tror att det kommer att vara så en lång tid framöver”, skrev Jan Johansson och Linda Ernström i ett yrkande.

Marko Raiskio tycker att eleverna på gymnasiets yrkesprogram borde få chansen att göra något av skolan.

“Jag är beredd att, tillsammans med andra fastighetsägare, gå in och ta den fastigheten och bygga om den med hjälp av elever från skolorna, så att de får praktisera”

Marko Raiskio, fastighetsägare och lokalpolitiker

– Jag är beredd att, tillsammans med andra fastighetsägare, gå in och ta den fastigheten och bygga om den med hjälp av elever från skolorna, så att de får praktisera. Det är vansinnigt att kommunen inte frågar de lokala fastighetsägarna. Jag har ändå gjort ganska mycket i Oskarshamns kommun. Jag har säkert byggt om ett 30-tal fastigheter. Politikerna måste ju titta på det också, säger han.

– Man måste tänka lite utanför boxen. Det är inte säkert att fastighetsbolaget i Kalmar (EA Fastigheter) mäktar med detta, med alla räntor och kostnadsökningar som vi har i dag. Hur länge ska huset stå så här? Ska det stå så här ända fram till nästa år?

Det förfaller mer och mer…

– Ja, det är fullständigt idiotiskt. Varför ska man fråga ett Kalmarföretag? Det fattar inte jag. Fråga oss som kan det här. Vi som har fastigheter i stan. Det de håller på med är helt jävla vansinnigt. Men de gillar väl inte min idé på grund av att det var just jag, och inte någon annan, som kom på den, säger Marko Raiskio.

– Flera fastighetsägare skulle kunna gå ihop och göra det här tillsammans med eleverna från yrkesprogrammen. Det skulle vi kunna starta med redan efter semesterperioderna.

Du vill, som du har sagt tidigare, att det ska byggas hyreslägenheter i Kikeboskolan?

– Ja. Sedan får vi se om fastighetsägare i stan eller kommunen ska äga byggnaden. Den ska definitivt inte rivas. Det är kapitalförstöring utan dess like. Underhållet har varit bristfälligt, men det går att fixa till byggnaden, säger Marko Raiskio.

Marko Raiskio, Oskarshamn
Marko Raiskio. Foto: Peter A Rosén

Kan man fråga Marko Raiskio och andra lokala fastighetsägare om ni inte får något napp under sommaren?

– Ja, och är man intresserad av att förvärva Kikeboskolan, så kan man skicka in sitt intresse till kommunen. Då har vi med det på listan, svarar Lucas Lodge.

Vad tror du om hans idé om att man ska ta hjälp av elever från de praktiska gymnasieprogrammen vid en ombyggnation av skolan? Det skulle leda till en billigare byggkostnad och lägre hyror – och eleverna skulle få nyttig praktik…

– Nu har jag inte läst hela hans förslag – men det du säger om att ta hjälp av lärlingsarbetare, ja, det är en jättebra idé, tycker jag. Om det är genomförbart. Men då behöver man kolla igenom så att man har rätt handledare och försäkringar, svarar Lucas Lodge.

Vad tror du själv när det gäller Kikeboskolan – vad är bäst, hyreslägenheter eller bostadsrätter?

– Vi behöver både hyreslägenheter och bostadsrättslägenheter. Men i dagsläget hade hyreslägenheter varit bäst, för att möta upp efterfrågan, svarar Lucas Lodge.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS