LÖRDAGSKRÖNIKAN
Ett ord i tiden: ”Skrupler”.
Skrupler betyder samvetsbetänkligheter.
En person utan skrupler är en samvetslös person som också kan kallas skrupelfri.
Man har inga betänkligheter kring sitt agerande eller de konsekvenser det kan medföra för andra.
Att inte ha några skrupler anses för det allra mesta var en negativ egenskap.
Ordet dök upp i mitt huvud under en kvällspromenad i veckan.
Rösten var Hans Alfredsons och jag tror att det var en av hans underbara Lindemän som använde sig av just ordet skrupler.
Varför det dök upp?
Jo, jag gick och funderade på hur samhället vi har idag ser ut och vart det egentligen är på väg.
Hur står det egentligen till med ärligheten, moralen och samvetena i landet?
Tyvärr finns det många exempel på att många inte har några skrupler längre.
Tänk bara på alla försök att luras via internet eller telefon.
Folk ringer till äldre och försöker lura av dem koder för bank-ID eller försöker sälja på dem saker de inte har användning av.
Det senaste i raden av bedrägeriförsök är att man ringer till äldre, utger sig från att vara från vården och försöker få dem att betala för att de ska få sin vaccinationsspruta.
Så förbaskat lågt.
Sedan finns det massor av blufföretag på nätet som säljer saker, men när betalningen är gjord kommer det inga produkter.
”Fiffel och båg”
Precis i detta nu kom en varning via e-post från jobbets IT-avdelning där man varnar för nya försök till lurendrejeri via e-post, oftast i syfte att sprida virus eller komma åt information.
Med ny teknik kommer också nya möjligheter till fiffel och båg.
Angående vaccinet så fanns det ju också stora farhågor för att kriminella gäng skulle kunna tänkas överfalla vaccintransporter och sedan kräva pengar för att lämna tillbaka läkemedlen.
Att man ska vara tvungen att ens tänka tanken är bara sorgligt.
Rån och överfall är ju också vanligt numera. Ofta ger sig flera idioter på en eller två personer och det inte bara rånas, nej det ska misshandlas också. Gärna förnedras.
Just att ge sig på de svagare, barn och äldre är något av de värsta jag vet. Dessa gärningsmän har definitivt inga skrupler.
”Blir beklämd”
Om vi tittar på andra saker i samhället blir man också beklämd.
Dan Eliasson är ingen brottsling, men några moraliska betänkligheter verkar han inte ha. Jag skrev ju om honom förra veckan, men då hade jag inte koll på att han hade varit ute och rest fler gånger än vid jul.
Sedan blev det värre, för han hade inte tagit mer än några få semesterdagar under året, så han fick ut i runda slängar 300 000 kronor för 36 innestående semesterdagar när han fick sluta sitt arbete.
Vad han hade för månadslön på MSB? Jo, futtiga 165 500 enligt uppgift.
”Höjden av arrogans”
Att dessutom inte rakryggat kunna stå upp och säga att man gjort fel är höjden av arrogans.
Eliasson har som sagt inte gjort något brottsligt, men man kan ju fundera över de anställningsavtal som han och många toppchefer har – både inom den offentliga sektorn och den privata.
Det är höga månadslöner, bonusar, pengar som avsätts till pensioner och fallskärmar och airbags..
Kan folk verkligen vara värda så mycket i lön och förmåner?
Niklas Ekvall, vd för fjärde AP-fonden, har 396 500 kronor i månaden. Förresten har alla sex AP-fondernas chefer en bra bit över 300 000 i månaden och fyra av dem tjänar dubbelt så mycket som statsminister Stefan Löven (176 000 kr/mån) och generaldirektören för Trafikverket, Lena Erixon (hundralappen mindre än Löven).
”Rimligt?”
Även välgörenhetsorganisationer har chefer med väldigt höga löner. Bara för att ta ett exempel så har generalsekreteraren för UNICEF Sverige, Véronique Lönnerblad, en årslön på 1 039 000 kr, Alltså ca 86 500 kr per månad. Rimligt? Kanske det, jag är ju inte insatt i vad hennes uppdrag innebär.
Det är summor och förmåner som är inskrivna i kontrakt och avtal som vanliga löntagare bara kan fantisera om. Har man sedan en gång kommit upp sig i smöret så verkar man få stanna där oavsett. Har de skrupler?
Uppdrag granskning är ofta intressant. Visst har de fått kritik ibland, men de behövs. I veckan granskade de organisationen KRAV och de gårdar i Sverige som är certifierad enligt KRAV.
Granskningen visade att ett 30-tal KRAV-gårdar inte följt eller följer djurskyddslagstiftningen, i många fall har detta pågått i flera år – och de har fortfarande fått vara KRAV-gårdar.
”Blir skogstokig”
När man såg bilder på djur som far illa och är i så dåligt skick blir man ju skogstokig. När folk köper en KRAV-märkt vara gör man ju det för att man VET att djuren har haft det bra. Eller?
”Vem i hela världen kan man lita på” sjöng Hoola Bandoola en gång i tiden.
En annan sak jag ramlade över i nyhetsflödet var detta: Nätläkarföretaget KRY, vill köpa Medhelp, företaget som idag bemannar 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Detta har naturligtvis upprört många för vad händer om köpet går igenom: Jo, då har samma företag först rådgivning per telefon med hänvisning till vårdcentral – och KRY har egna vårdcentraler. Smaka på den. Herregud!
”Tjena hej”
Är det schysst? Är det moraliskt?
Fast KRY säger själva att de inte ska bemanna 1177 för att tjäna pengar på det…
Okej, man köper in sig på detta för dyra pengar för att INTE tjäna pengar på det. Tjena hej – det är det nog ingen som tror på.
Region Stockholm är den enda region som har sålt ut (privatiserat) webbplatsen 1177. Regionen måste godkänna ägarbytet men det viskas i kulisserna att det bara är en ren formalitet… Skrupler?
Att luras, tänja på regler och roffa åt sig är en trend, medmänskligheten är satt på undantag.
”Mycket fokus på USA”
Det är mycket som inte står rätt till i Sverige, men nu är det återigen mycket fokus på USA, till och med så mycket att vi i nästan en hel vecka glömde bort hur illa det ser ut på coronafronten.
Nu har vi högre antal döda per vecka än vid toppen i våras och än verkar inte kulmen vara nådd… Det här är inte över på länge än.
Hör ni, ha en fortsatt trevlig helg och fundera över om ni har några skrupler eller inte.
/Thomas
Krönikör. Lärare som levererar lördagskrönikan om skolan, samhällsfrågor, sport och mycket mer. Åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.