ANNONS

Hand med skyddshandske håller i ett provrör med texten CORONA VIRUS; man med munskydd i bakgrunden
Foto: Freepik

Lördagskrönikan: “Pandemi på repeat”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Pandemi på repeat.

Vi har hört det förut och det är inte utan att man blir lite avtrubbad.

Smittotalen ökar och för varje dag som går ökar också belastningen på sjukvården i landet.

Restriktioner och förhållningssätt diskuteras i media framlänges och baklänges och åsikterna om hur och i vilken utsträckning vaccinintyg ska användas delar befolkningen.

“Hur ska vi göra nu då?”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

När vi såg ljuset i tunneln trodde vi nog lite till mans att det var början på slutet av pandemin, men i själva verket var det bara en ny virusvariant – eller ett annalkande tåg om man så vill. Omikron visade sig vara en riktigt smittsam variant och länder som klarat sig bra tidigare fick känna på smittan ordentligt den här gången. Jag tänker särskilt på Norge och i viss mån Danmark.

Hur ska vi göra nu då? Dags att stänga ner igen kanske? Ja, idrotten har ju redan tvingats ställa in matcher i olika idrotter och serier på grund av Coronautbrott. I torsdags tittade jag på text-tv (ja, jag är så gammal) och sidan 377 och framåt. Ni som har koll vet att det är ju där man hittar målservice för aktuella matcher i de högre serierna i våra största idrotter.

Det var fler inställda/uppskjutna matcher än matcher som faktiskt spelades. Och det var alla idrotter; ishockey, bandy handboll, basket och innebandy.

Hårt drabbat

SHL är väldigt hårt drabbat, många av lagen har fått in Corona bland spelare och/eller ledare. Det skulle spelats full omgång i torsdags, alltså sju matcher, men bara två spelades – och då var det inte de tänkta lagen som möttes utan man pusslade ihop matcher med lag som fortfarande var friska.

Det blir intressant att se hur SHL ska få ihop ett redan ansträngt spelschema om det fortsätter så här. Kan bli en tuff säsong för IKO och de andra klubbarna.

Idrotten är ju en stor del av samhället och en annan stor och viktig del är skolan. På många håll i landet diskuteras nu om det inte skulle vara bättre att stänga ner ett par veckor i början av vårterminen för att få ner smittspridningen som spås nå sin topp i mitten eller slutet av januari.

Många skolelever har varit ute och åkt under ledigheten, det kan ha varit på semester eller för att, självfallet, hälsa på släktingar.

“Japp, vänta och se – vi avvaktar. Det har väl gått sådär tidigare gånger”

Nya kontaktytor, folk man inte träffar annars – och nu kommer man hem och blandar alla i skolan, och för all del även på arbetsplatser.

På frågan (i ON 6/1 2022) om det finns funderingar kring att skolorna i Oskarshamns kommun ska övergå till distansundervisning, svarade bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) så här:

– Vi följer utvecklingen noga – både vad gäller smittspridning och nationella rekommendationer. Gällande distansundervisning, så gäller fortsatt samma regelverk som tidigare, vilket innebär att en kommun inte kan besluta om att övergå från närundervisning till distansundervisning utan att smittskyddsenheten har sagt att så är fallet.

Japp, vänta och se – vi avvaktar. Det har väl gått sådär tidigare gånger. Nu menar jag inte att Anton Sejnehed gör något fel, det är den allmänna strategin som jag funderar kring.

“Lite för sent”

Många av våra restriktioner och åtgärder har ju tidigare visat sig komma lite för sent, alltså när redan skadan är skedd.

Ta till exempel hösten 2020 när smittspridningen ökade snabbt under hösten. Gymnasieskolorna kunde gått över till distans redan i samband med höstlovet men det dröjde till en bit in i december. Högstadiet gick hem tre dagar före jullovet.

Sett i backspegeln kanske lite för sent.

Fast ett tag trodde man ju inte ens att ungdomar smittade.

Men det är lätt att vara efterklok.

Faktum är väl att vi inte ens nu vet vad som är exakt rätt att göra i varje situation, men försiktighet kan aldrig skada.

Nu är ju distansundervisning en het potatis eftersom det ger konsekvenser för eleverna. För en del inte så stora, eller rent av inga alls – för några betydligt större.

Smittade på jobbet

Men för de elever som befaras få störst svårigheter med distansundervisning har det redan från början funnits möjligheter till undantag och de har fått vara på skolan i hög utsträckning.

Men det handlar inte bara om elever – det handlar också om personal i skolan, personal som precis som de som arbetar inom vård och omsorg är en utsatt grupp vad gäller att bli smittade.

Det har kommit många berättelser från lärare runt om i Sverige som vittnar om att man inte tagit deras oro på allvar, många har också blivit smittade på jobbet.

“Om många lärare blir sjuka och får stanna hemma blir knappast undervisningen bättre”

Och om många lärare blir sjuka och får stanna hemma blir knappast undervisningen bättre.

Redan före jul var det många sjuka bland både personal och elever på högstadiet i Mönsterås. Frågan är vad som händer kommande veckor.

Många kommuner lägger nu upp planer för att handskas med personalbrist inom en rad viktiga samhällsfunktioner.

SVT Nyheter rapporterar så här från Helsingborg: Smittspridningen ökar i landet och toppen är några veckor bort enligt Folkhälsomyndigheten. I Helsingborgs stad tar man höjd för ett scenario där hälften av personalen är hemma sjuka. Det rör bland annat personal i äldreomsorg, förskola och skola, liksom räddningstjänsten. 

– Många kommer att bli smittade under mitten och slutet av januari, men kanske med en mildare variant den här gången, säger stadsdirektör Palle Lundberg, som leder den centrala krisledningsorganisationen i kommunen. 

Nu ska alla verksamheter ta fram en beredskapsplan.

“Mota Olle i grind”

Man ska ju som bekant inte måla fan på väggen, men just nu tyder allt på att smittspridningen kommer fortsätta öka ett par veckor till. Risken är stor att vi kommer att få se ett rekordstort antal sjukskrivningar framöver.

Naturligtvis hoppas vi alla att det scenariot inte ska bli verklighet, men det är väl inte fel att vara lite proaktiva? Att så att säga mota Olle i grind.

Nåja, det är bara att fortsätta att försöka tänka på vad vi gör. Hålla avstånd i miljöer där vi möter andra människor och stanna hemma om man har symptom. Förhoppningsvis kommer det där ”normala” som vi längtar efter tillbaka en dag.

Och har du inte vaccinerat dig – gå och gör det.

Håll i och håll ut!

/Thomas

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS