OSKARSHAMNS KOMMUN
Kommunstyrelsepolitikerna i Oskarshamns kommun föreslår att följande personer ska få äran att vara borgerliga vigselförrättare mellan 2023 och 2026:
Håkan Juholt (S)
Yvonne Bergvall (S)
Eva-Marie Hansson (M)
Rolf Lindström (M), NY
Leif Axelsson (SD)
Lisbeth Lindberg (L)
Charlotte Sternell (C), NY
Anna Sand, tjänsteperson, NY
Silvana Hedenlo, tjänsteperson, NY
Marcus Persson, tjänsteperson, NY
Tjänstepersonerna Per Nygren, Maria Ihse och Sara Olsson fortsätter således inte som vigselförrättare i kommunen.
Hedersuppdrag
Att vara vigselförrättare ses som ett hedersuppdrag – därför utgår endast en mindre ersättning.
Den ligger för närvarande på 110 kronor per förrättad vigsel.
Har fler än en vigsel förrättats under samma dag ligger ersättningen på 30 kronor för varje förrättad vigsel utöver den första.
”Regeringen har varit tydlig med att uppdraget som vigselförrättare inte får användas som ett led i kommersiell verksamhet. Det är inte tillåtet att erbjuda tjänster, exempelvis ceremoni- eller festarrangemang eller bröllopspaket, som brudparet ska betala för. Det är heller inte tillåtet att ta emot gåvor i samband med uppdraget”, skriver länsstyrelsen, statens förlängda arm, i ett informationsunderlag till borgerliga vigselförrättare.
Länsstyrelsen slår också fast att uppdraget som vigselförrättare är ett offentligt uppdrag och förrättningen utgör myndighetsutövning.
”Förrättningen ska ges en officiell prägel och vigselförrättarna ska genom sin ställning som företrädare för det allmänna bidra till detta. Närmare bestämmelser om förfarandet finns främst i äktenskapsbalken och förordningen om vigsel som förrättas av särskilt förordnad vigselförrättare”, skriver länsstyrelsen.
Kan återkallas
En av de viktigaste uppgifterna som en förordnad vigselförrättare har är att kontrollera om hindersprövning har genomförts och att inga hinder för vigseln uppmärksammats. En hindersprövning är giltig i fyra månader. Kan inte paret uppvisa att det inte föreligger hinder för vigseln eller är hindersprövningen för gammal får vigselförrättaren inte förrätta vigseln. Genomförs vigseln kan vigselförrättaren i sådant fall medverka till att exempelvis viga personer som är underåriga, personer som är nära släkt med varandra eller personer som redan är gifta. En rättslig konsekvens av ett sådant förfarande är att vigseln, trots att hinder har förelegat, blir giltig och kommer att registreras som sådan av Skatteverket”, skriver länsstyrelsen, som konstaterar att länsstyrelsen kan återkalla förordnandet om vigselförrättaren i fråga missköter sitt uppdrag eller inte längre har de kunskaper och kvalifikationer som krävs.
Prövar kunskaperna
Det är länsstyrelsen som har uppdraget att pröva kunskaper och kvalifikationer hos personer som förordnas som borgerliga vigselförrättare.
Ett antal frågor ska besvaras av den som önskar att få ett sådant förordnande – och svaren ligger till grund för länsstyrelsens beslut, om ansökan ska beviljas eller inte.
Kring begreppet kvalifikationer nämns att en vigselförrättare ska ha gott omdöme och att hon/han åtnjuter allmänt förtroende – samt att hon/han har den erfarenhet som krävs för att kunna fullgöra uppdraget på bästa sätt.
Den presumtiva vigselförrättaren får även en fråga om han eller hon är beredd att viga såväl personer med olika kön som personer med samma kön.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.