OSKARSHAMN
– Jag blir fullständigt matt när jag läser det här, säger Oskarshamns kommuns oppositionsråd Leif Axelsson (SD) om insändaren från en undersköterska som publicerades i ON på fredagsmorgonen.
– Det här går stick i stäv med det som jag har sagt tidigare – att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Så här får det inte gå till. Jag blir väldigt illa berörd. Jag har ingen anledning att tro att det inte är som undersköterskan beskriver det i insändaren.
– Jag skulle vilja uppmana undersköterskan att omedelbart ta kontakt med sin områdeschef, säger Leif Axelsson.
Är inte det farligt? Undersköterskan vill inte riskera att råka illa ut – därför är insändaren anonym. En grundlagsskyddad rättighet. Jag, som ansvarig utgivare, har namnet. Det räcker…
– Man ska inte behöva vara rädd för att prata med chefen. Absolut inte. Det går också bra att ha någon med sig när man pratar med chefen. Jag uppmanar undersköterskan att kontakta sin närmsta chef – och områdeschef – en gång till. För det här är ett ledarskapsansvar.
Men det finns ett problem där. Då avslöjar undersköterskan att det var hen som skrev insändaren. Det kan sluta illa. Det är kanske ni politiker, som är ytterst ansvariga för verksamheten, som ska ta tag i det här i stället…
– Ja, precis.
Hen riskerar att råka väldigt illa ut
– Jag skulle vilja veta om vi har de här problemen på ett eller flera ställen i kommunen. Är det på ett ställe eller är det på fem, eller fler, ställen? Det får inte gå till på det här sättet. Vi politiker måste lyfta detta med socialchefen. Och jag tänker faktiskt prata med socialchefen i dag – och höra om hon (Cecilia Wahlström, läs hennes svar här) känner till det här, säger Leif Axelsson.
– Men för att få reda på var det här är någonstans, så skulle jag också vilja att den här undersköterskan kliver fram. Man ska absolut inte behöva vara rädd.
Men det blir ju en form av åsiktsregistrering. Därför tillåter vi anonyma insändare i en fungerande demokrati. Lagar är en sak, men sanningen är den att man riskerar att råka väldigt illa ut om man går ut med sitt namn i den här typen av frågor. Man får nog vända på det. Det är ett chefs- och politikeransvar. Det är er uppgift att ta reda på var problemen finns…
– Ja, vi måste ta tag i det här.
Undersköterskan berättar exempelvis att det är vanligt att de äldre medborgarnas duschmöjligheter stryks. Hur ser du på det?
– Nej, det är ett bistånd som är beviljat – och något som man har rätt att få.
Ska man, som äldre medborgare, behöva sitta med nerkissade blöjor?
– Nej, nej, nej – självklart inte. Det är fruktansvärt. Jag har ingen anledning att tro att det inte är sant.
Ska man, som äldre medborgare, tvingas att gå och lägga sig vid klockan 17:30?
– Nej,
Och gå upp framåt 11 på förmiddagen dagen därpå?
– Nej.
Det låter som vanvård?
– Ja. Jag sitter inte i socialnämnden längre – jag är oppositionsråd nu, men jag kommer inte att vara tyst kring det här, säger Leif Axelsson.
Du kan de här frågorna. Du har varit chef inom omsorgen och du har suttit i socialnämnden…
– Ja, precis, jag kan de här frågorna. Får jag tag på socialchefen i dag, så kommer jag naturligtvis att lyfta det här.
– Vi måste ta tag i detta – jag ska kontakta både Rolf (moderaten Lindström, som är ordförande i socialnämnden, läs hans svar här) och socialchefen. Det här är inte bra – det är snudd på vanvård, om det inte är vanvård, om det går till på det här sättet.
– Ibland får vi höra om personal som kanske går till tidningarna först – och inte till sina chefer. Men finns det en sådan rädsla och oro, som gör att man inte törs prata med sina chefer?
Men i ett demokratiskt samhälle har man rätt att gå till en tidning…
– Ja, vederbörande har all rätt i världen att vända sig till en tidning. Det ska vi inte ifrågasätta.
Det är en grundlagsskyddad rättighet…
– Ja.
– Cheferna måste börja undersöka och forska – och ta reda på var det här problemet finns.
Men om man vänder på det. Chefen i fråga borde rimligtvis känna igen den här bilden som målas upp i insändaren – och då är det väl chefens uppgift att kontakta socialchefen och ansvariga politiker och berätta om det? Det är kanske inte undersköterskans uppgift i alla fall…
– Ja, ansvarig enhetschef måste känna igen sig i den här beskrivningen. Och vederbörande bör ta kontakt med socialchefen och så vidare.
Jag tänker på en annan sak. Tror inte att jag hörde ordet människovärde en enda gång under valrörelsen. Är det inte dags att damma av det ordet igen? Vi tycks ha ett djupare problem i vår kultur i Sverige? Hur ser vi på våra äldre medborgare? De ska väl ha den bästa omsorgen?
– Ja, de är värda den bästa omsorgen. Jag blir bestört när jag läser den här insändaren. Jag blir nästan mållös. De hinner knappt borsta tänderna på de äldre, eller duscha dem.
Och varken du eller jag vill sitta med nerkissade blöjor någon gång i framtiden…
– Nej, det finns ingen värdighet i det. Och de som inte har några anhöriga får sluta sina dagar helt ensamma, läste jag i insändaren. Det är inte värdigt. Den här typen av äldrevård ska vi inte ha i Oskarshamns kommun eller på något annat ställe i Sverige.
Undersköterskan som skrev insändaren skäms och tycker att det känns pinsamt. Det känns inte bra i hjärtat när arbetsdagen är slut…
– Nej, jag hoppas att undersköterskan känner sig trygg med att prata med någon, öga mot öga, om detta. Undersköterskan kan känna sig trygg med att höra av sig till mig. Och vi har chefer och enhetschefer som ska hantera sådant här. Det är inte politiken som ska ta hand om detta. Men det måste lyftas upp till politiken om det är på det här sättet.
Men socialnämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten…
– Ja, det stämmer. Och jag undrar var fackrepresentanterna är – var är Kommunal? Känner de till att det går till på det här sättet? Det är en dialog som man måste ta med Kommunal också, om vederbörande är fackansluten.
– Det finns en ansvarig sjuksköterska också. Känner den till detta? Det finns en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Det finns så många stödfunktioner. Vi politiker styr inte den dagliga verksamheten, men vi är ytterst ansvariga för den.
Ja, ni har ansvaret för att vi inte har vanvård i kommunen…
– Det stämmer. Ingen politiker kan känna sig nöjd med en sådan här beskrivning.
Kommunens äldreomsorg har redan fått kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg – så det ligger ju något i detta…
– Ja, precis. Insändaren understryker IVO:s kritik.
Undersköterskan skriver att personalstyrkan inte är tillräckligt stor. Kommunen måste kanske satsa mer pengar på äldreomsorgen?
– Ja, vi måste prioritera kärnverksamheten – vi måste prioritera våra barn och våra gamla.
– Vi måste fundera på var vi ska lägga våra pengar – var gör de mest nytta?
– Först och främst måste vi ha en bra skola och en bra äldreomsorg. Det är jätteviktigt för mig – och jag har sagt att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg.
Det är de äldre som har byggt upp vårt samhälle. Otack är världens lön…
– Ja. För mig står äldreomsorgen högst upp på prioriteringslistan, säger Leif Axelsson.
Jag vet att du i andra sammanhang har sagt att det kan vara bra att prata över partigränserna. Det här är väl en fråga där man borde sätta sig ner och diskutera tillsammans?
– Ja, absolut. Vi måste lägga den politiska prestigen åt sidan i den här frågan. Vi måste ägna tid åt detta. Vi ska inte ha den här typen av rubriker i tidningarna. Vi ska ha positiva rubriker i stället.
Fungerar det bra, så blir det positiva rubriker. Då kommer det en Dagens Ros i stället…
– Ja, så ska vi ha det, understryker oppositionsrådet.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.