OSKARSHAMN
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) betonar att Sverigedemokraterna, i sina budgetar under flera års tid, faktiskt har avsatt pengar för språkförebyggande arbete.
– Det rör sig om 2,5 miljoner kronor, ungefär, under de närmaste åren – cirka 800 000 kronor per år, säger han.
– Man måste utbilda nyanlända i svenska språket, helt enkelt. Det är inte bra att vi har personal som inte är tillräckligt bra på att prata svenska. Tyvärr har majoriteten röstat ner våra budgetar i sin helhet gång efter gång.
– Jag har inget emot att nyanlända kommer hit och jobbar – vi behöver alla vi kan få inom vår äldreomsorg. Men det är oerhört viktigt att man behärskar svenska språket, vilket också Ivo pekar på i sin kritik. Personalen måste förstå vårdtagarna och vårdtagarna måste förstå vad personalen säger, understryker Leif Axelsson.
Han har tidigare sagt att Oskarshamns kommun ska ha Sveriges bästa äldreomsorg – och det står han fast vid.
– Nu måste majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) agera och göra något. Tack och lov har de ju öppnat upp för att undersköterskor ska få vara undersköterskor och att man delar upp sysslorna mellan undersköterskor och vårdbiträden. Undersköterskorna ska jobba med vårdarbetet – och vårdbiträdena används till andra uppgifter. Så var det en gång i tiden på sjukhusen – det fanns sjukvårdsbiträden och undersköterskor. De hade olika arbetsuppgifter.
“Fler grabbar i vården”
– Vi måste göra omsorgsarbetet attraktivt. Och vi måste få in fler grabbar i vården, säger Leif Axelsson.
Han betonar också att kommunen har duktiga medarbetare, över lag, inom äldreomsorgen – både svenskar och invandrare.
– Sedan brister det lite här och där. Där ska man gå in och titta, men vi ska inte generalisera och säga att alla är olämpliga, för det är de inte. Vi har oerhört många kompetenta medarbetare, som tar sitt jobb på största allvar. Men en och annan håller inte måttet och då får man gå in och titta på hur man ska hantera det. Och framför allt att vi har omsorgspersonal som behärskar språket. Det är jätteviktigt.
Det gäller att hitta tillräckligt mycket personal också…
– Ja, det är nästa utmaning. Och snart står vi inför en ny semesteromgång – och så vidare. Vi måste hitta fler som vill jobba inom omsorgen. Det gäller att ta nya omtag, uppifrån och ner. En gång i tiden var jag med om att vi hade tre semesterperioder, för att vi skulle dela upp det, säger Leif Axelsson, som har varit chef inom omsorgen.
– Det är kanske en tillbakagång att börja ta ut semester i maj, men jag vet inte. Det här handlar i alla fall om en verksamhet som vi inte kan stänga igen. Vi måste titta åt alla möjliga håll för att hitta lösningar. Även här behöver vi sätta oss ner över partigränserna och diskutera lösningar tillsammans med duktiga tjänstemän och folk ute på golvet. Vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Hur når vi dit? Det är frågan.
Måste kommunen höja lönerna, tror du?
– Ja, det tror jag. Man måste göra jobbet attraktivt. Men på sommaren konkurrerar kommunen med industrier som kanske kan erbjuda högre löner till våra ungdomar. Vi har våra pengar och vi har vår budget. Då får man kanske titta på att dra ner någon annanstans. Det är politikerna som bestämmer över budgeten – det är inte tjänstemännen som gör det, säger Leif Axelsson.
– Vi hoppas också att statsmakterna skjuter till medel. Gärna generella bidrag till äldreomsorgen i stället för riktade bidrag. Det borde vara en viktig fråga för alla politiker, oavsett partifärg – för alla blir vi gamla om vi får leva, tillägger han.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.