Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): “Angelica Katsanidou svarar inte på mina frågor om Oskarshamns sjukhus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, ställde frågor om Oskarshamns sjukhus i ett e-postmeddelande som skickades till Angelica Katsanidou (S), som är ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län.

Han är inte nöjd med svaret.

– Jag tycker inte att hon svarar på mina frågor om Oskarshamns sjukhus – men jag tackar henne för att hon i alla fall har ansträngt sig. Mina frågor kvarstår dock fortfarande, säger Leif Axelsson till ON på onsdagen.

Han betonar att han inte längre är regionpolitiker och att han därför inte ska lägga sig i vad beslutsfattarna ägnar sig åt på den nivån.

“Otroligt viktigt”

– Det är deras uppgift – och Sverigedemokraterna har fantastiska företrädare i regionen – men Oskarshamns sjukhus är så otroligt viktigt för kommunens utveckling. Det är oerhört viktigt för mig som oppositionsråd att vi har ett välfungerande sjukhus – därför engagerar jag mig i frågan, understryker Leif Axelsson.

Han berättar också att han bestämde sig för att mejla ett antal frågor till Angelica Katsanidou efter att han hade läst en insändare från ”Uppgivna medarbetare” (ON publicerade insändaren den 11 juni, här kan du läsa den).

– I sitt svar beskriver Angelica Katsanidou enbart hur mycket pengar de har satsat på sjukhuset. Men det rör sig ju om en ombyggnad av kafeterian och personalmatsalen, som ska förenas till en helhet. Detta är väl en konsekvens av att ytterligare en magnetröntgenkamera ska in på sjukhuset – utan att veta, så tror jag att det beror på det. Det är bland annat sådana satsningar majoritetspartierna (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) gör. Angelica Katsanidou svarar inte på mina frågor – hon talar bara om vad de har satsat på.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län. Arkivfoto: Peter A Rosén

“Vad sjutton är det här?”

– För mig är akuten en viktig fråga. Jag tycker att vi ska ha en akutmottagning som lever upp till namnet akutmottagning. När jag läste insändaren från de uppgivna medarbetarna, så tänkte jag ”vad sjutton är det här?”. De berättade om en tystnadskultur och påpekade att ledarskapet på sjukhuset är förskräckligt dåligt. Chefer och andra slutar på grund av att det högsta ledarskapet är destruktivt och ineffektivt. Det är väldigt allvarligt. Det är ingen bra reklam för Oskarshamns sjukhus och Oskarshamns kommun. Konsekvensen kan bli att sjukhusledningen säger att man måste stänga akuten på grund av att sjukhuset inte får tag på personal, säger Leif Axelsson, som vill veta vad Angelica Katsanidou tycker om detta.

“Hon glider ifrån mina frågor”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Hon glider ifrån mina frågor.

Leif Axelsson konstaterar att regionrepresentanter, däribland Angelica Katsanidou, hade ett möte med de ledande kommunpolitikerna i Oskarshamn för en tid sedan.

– De höll med mig om att det finns ett kommunikationsproblem på sjukhuset. De måste bli tydligare med hur de kommunicerar saker.

Du fick inga svar på dina frågor på det mötet?

– Nej, jag vet inte om jag blev klokare, måste jag säga. Och det finns inga minnesanteckningar från det mötet. Det var ett informationsmöte, där Johan Rosenqvist (hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län) var med på länk från USA. Heder till Johan Rosenqvist, han gjorde bra ifrån sig. Jag måste berömma honom, säger Leif Axelsson, som inte är lika imponerad av den regionpolitiska insatsen på mötet.

Fick du och de andra kommunpolitikerna någon information om vilket typ av akutmottagning Oskarshamn ska ha i fortsättningen?

– Nej, jag fick ingen tydlig bild där – men det pratades om att primärvårdsläkarna skulle kunna göra någon form av direktinläggningar. För mig är det fortfarande lite luddigt. Det måste bli tydligare. Vad säger hälsocentralsläkarna om detta? Har man pratat med dem? Ska vi kontakta våra hälsocentraler när vi blir akut sjuka? Ja, det finns många frågor. Men som jag uppfattar det, så är det klokast att ringa efter en ambulans om man vill ha den allra bästa akuthjälpen. Då vet man att de kommer och hämtar en, och kör en till rätt ställe. Så här får det förstås inte vara. Vi ska inte belasta ambulanserna i onödan, de har fullt upp med att köra kors och tvärs i länet. Och så många ambulanser har vi ju inte.

– Och knackar man på dörren på akuten på sjukhuset i Oskarshamn, så säger de kanske att man inte ska vara där, och att man får åka till Västervik eller Kalmar i stället.

Länssjukhuset i Kalmar
Länssjukhuset i Kalmar. Arkivfoto: Peter A Rosén

“Betalar också regionskatt”

– Den politiska ledningen i regionen måste gå ut och tala om vad de vill med sjukhuset i Oskarshamn. Man får en känsla av att politiken och tjänstemannasidan går i otakt, lite grand, när det gäller Oskarshamns sjukhus. Tjänstemännen ska rätta sig efter politikernas beslut. Jag säger inte att det inte är så, men känslan är att det inte är så, säger Leif Axelsson.

I sammanhanget nämner han Oskarshamns kommuns vision om att nå upp till 30 000 invånare år 2030.

“Den visionen har vi inte släppt”

– Den visionen har vi inte släppt, även om vi börjar närma oss 2030. Vi har inte tagit några andra beslut, det är det vi ska jobba efter. Här spelar förstås sjukhuset en viktig roll. Vi här i Oskarshamns kommun betalar också regionskatt, vilket innebär att vi har rätt att kräva vissa saker. I sitt svar skriver Angelica Katsanidou att Oskarshamns sjukhus ska få länets första och enda slutenvårdsplatser för rehabiliteringspatienter. Vad innebär det? Vilka ska rehabiliteras här? Är det höfter och ben – eller hjärtsviktarna? Detta vill medborgarna ha svar på. Medborgarna går ju faktiskt och röstar på oss politiker. Då måste man vara tydlig – men kommunikationen är bedrövlig, måste jag säga.

Leif Axelsson (SD)
“Jag ser med oro på Oskarshamns kommuns framtid om vi inte har ett fungerande sjukhus i stan”, säger Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

– De tar exempelvis inte emot barn på akuten i Oskarshamn sedan en längre tid tillbaka. Men det tror jag inte att alla vet. Jag kan även konstatera att delar av informationen, om Oskarshamnsakuten, är felaktig på regionens hemsida.

Den 12 juni publicerade vi en insändare om Oskarshamns sjukhusakut från en person med god insyn. ”När den akuta verksamheten i lokalerna ska ha allmänmedicin som bas innebär det att primärvården kommer att ta över verksamheten. Det rör sig alltså om samma läkare som oskarshamnarna möter på sin hälsocentral. I själva verket innebär beslutet att en sorts närakut eller primärvårdsakut skapas”, skriver personen i fråga…

– Ja, det var lite sånt som de lyfte på informationsmötet med kommunpolitikerna. Men då måste det ju kommuniceras ut också. Vad innebär detta för dem som är patienter? Det måste man kunna ge ett tydligt och klart svar på. Och när kommer detta att sjösättas? Jag vill också säga att ordet närakut kan betyda en sak i Region Kalmar län och en helt annan sak i Stockholm eller i Malmö. Går man in och googlar på det här med närakut och primärvårdsakut, så får man olika svar. Vad menar Region Kalmar län när de pratar om det här? Det är inte konstigt att det blir kryss i huvudet på folk när det betyder olika saker.

Leif Axelsson konstaterar att en i stort sett enig regionstyrelse – bara Sverigedemokraterna sa nej – tog ett beslut om att ”förändra befintliga akuta vårdflöden vid Oskarshamns sjukhus och utveckla ett akutkoncept med allmänmedicin som bas”.

Medicinakuten i sin nuvarande form kommer inte att finnas kvar.

– Det som blir kvar, hur kommer det att se ut? Det är en fråga som måste besvaras.

Ja, vilket sjukhus ska man åka till om man blir akut sjuk, till Västervik, Kalmar eller Oskarshamn?

– Ja, precis, och det är ju som jag sa, att om jag inte vet det, så är det ju bättre att jag ringer efter en ambulans. De vet förhoppningsvis vilket sjukhus de ska köra mig till. Men det är absolut inte rätt att belasta ambulansen på det sättet. “Ringer man 1177, så hänvisar de en till Oskarshamns sjukhus”, sa någon. Det är så luddigt. Man undrar om politikerna själva förstår konsekvenserna av sina beslut? Vet folk vilket sjukhus de ska åka till om de får ont i bröstet? Nej, men många utgår ifrån att alla vet det. Och 1177 har långa väntetider. Vad gör man under tiden, om man inte kommer fram? Ja, då kanske makan eller maken kör upp en till sjukhuset i Oskarshamn. Och då säger de kanske att en ska till Kalmar i stället. Sedan kanske de tar några prover där nere och slår fast att det inte är något fel på en. “Du får åka hem”, säger de. “Ja, men hur ska jag ta mig hem?”. “Ja, det är inte mina problem, du får ta en taxi”, kanske de svarar. Mitt i natten. Det här ställer till det så mycket.

Västerviks sjukhus
Västerviks sjukhus. Foto: Region Kalmar län

“Vem betalar?”

Ja, vi har sju mil, enkel resa, till både Västervik och Kalmar. Det kan bli en resa på totalt 14 mil mitt i natten…

– Ja, hur har de tänkt där? Är ditt mitt ansvar att se till att jag kommer hem om jag har åkt med ambulans till Kalmar? Jag har kanske inte någon som kan hämta mig i snöstorm mitt i natten.

Det blir taxi…

– Ja, och vem betalar den? Den är inte billig från Kalmar. Det är så mycket som behöver redas ut, säger Leif Axelsson.

Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
12
+1
0
+1
0
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS