ANNONS

Ledande företrädare i Centerpartiet säger nej till en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Centerpartiets fullmäktigegrupp vill inte att kommunen ska lägga pengar på en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn.

Det säger Magnus Larsson (C) på en pressträff utanför Be-Ge Hockey Center på måndagsförmiddagen.

Centern tar ett definitivt beslut i frågan på ett medlemsmöte den 19 augusti.

“Vi i fullmäktigegruppen anser att det blir alldeles för dyrt med en ny arena – kommunen har inte de pengarna”

Magnus Larsson (C)

– Vi i fullmäktigegruppen anser att det blir alldeles för dyrt med en ny arena – kommunen har inte de pengarna, som vi ser det. Men vi tycker att det finns ett behov av en ny isyta – träningstiderna är för få och det slår dels mot damhockeyn, men framför allt mot våra barn och ungdomar. Det är trångt på träningstidsfronten i Be-Ge Hockey Center. Så vi föreslår att man bygger en träningshall på Jysk-tomten i stället. Man får utgå från förstudien som togs fram för några år sedan – men man kommer inte att kunna ta den rakt av och börja bygga. En ny förstudie behövs, där man utgår ifrån den gamla. Mycket av jobbet är redan gjort. Därför tror vi att beslut ska kunna fattas under våren 2025, säger Magnus Larsson.

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén

Han nämner liknande hallar som har byggts i vårt land – och de har kostat mellan 60 och 100 miljoner kronor.

760 miljoner kronor

– Vi borde landa någonstans i det häradet, konstaterar Magnus Larsson, som konstaterar att en prislapp på 760 miljoner kronor har nämnts i diskussionerna kring ett eventuellt arenabygge (åtgärder som är kopplade till arenabygget är inräknade i den summan).

– Vi vill också att man ska titta på en ombyggnation av Be-Ge Hockey Center. Det kan komma nya krav från hockeyförbundet, exempelvis. Det är levande materia – och sådana krav bör alltid vara prio ett i sådana här sammanhang. Men vår prioritering är toaletter och kommersiella ytor. IK Oskarshamn har också varit tydliga med att de behöver bättre kommersiella ytor. Sedan får vi se vad som är möjligt att genomföra, med tanke på ekonomin, säger Magnus Larsson, som berättar att majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – bjöd in ett antal partier till arenadiskussioner i början av sommaren.

– Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har fört bra samtal på gruppledarnivå. Sverigedemokraterna och Kustlandspartiet var med på det första mötet innan sommaren, men de var inte med under de fortsatta diskussionerna, säger Magnus Larsson, som berättar att de fortsatta diskussionerna mynnade ut i en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

– Liberalerna och Kristdemokraterna valde att stå utanför.

“S och M lämnade av okänd anledning överenskommelsen i fredags”

– Men S och M lämnade av okänd anledning överenskommelsen i fredags (S och M har kallat in till en pressträff i frågan på måndagseftermiddagen, “vid presskonferensen kommer ett alternativt förslag till utveckling av idrottsanläggningar i Oskarshamns kommun att presenteras”, skriver majoriteten i inbjudan). Vi känner dock att den gemensamma överenskommelsen, som diskuterades fram, är så pass bra att den förtjänar att lyftas. Sedan har vi kanske ändrat lite i prioriteringarna, utifrån vår ingång i diskussionerna. I det stora hela är det dock det här vi diskuterade ihop med övriga partier, säger Magnus Larsson.

I Centerns förslag finns även en ombyggnation på idrottsparken i Oskarshamn.

“Krävs renovering”

– Dels handlar det om belysningen vid fotbollsplanen, renovering av tidtagarhuset och en ny publikyta i anslutning till det. Vi föreslår också en ombyggnation av paviljongen – den är eftersatt underhållsmässigt. Där krävs det en renovering. Själva huset är ganska bra, men insatser är nödvändiga. Vi har också ett förslag om en handikapptoalett.

– Sedan har vi lokaler för ridskola. Ridklubben har en gammal anläggning – den byggdes någon gång på 1970-talet. Den uppfyller inte dagens krav – de har fått lappa och laga en hel del. Lokalerna är undermåliga, säger Magnus Larsson, som berättar att Centern föreslår att befintlig anläggning kompletteras med ett nytt stall och att ridhuset byggs om i enlighet med den utredning som har presenterats tidigare.

Enligt den befintliga uppskattningen i den tidigare genomförda utredningen uppgår investeringen till 45 miljoner kronor och den årliga driften till 3 miljoner kronor, varav 1 miljon kronor är kapitalkostnader. Ridklubben betalar inte någon hyra i dag, men Magnus Larsson tycker att det är rimligt att förvänta sig att ridklubben ska kunna betala en peng i hyra när förbättringarna är genomförda.

Centern vill vidare ha ett rättvisare stöd till föreningslivet i kommunen.

“Jättestor”

– I dag är bidragsskillnaden jättestor mellan de föreningar som äger sina lokaler och de som hyr in sig i kommunalt ägda fastigheter. Vi löser inte ut den skillnaden med det här förslaget – men vi föreslår att man höjer bidragsramen med 500 000 kronor, med en höjning som sker stegvis fram till 2027. Vi väljer att göra en riktad satsning på höjda bidrag till de lokalägande föreningarna.

– Och Oskarshamns Tennisklubb har i dag ett årligt driftbidrag på 130 000 kronor. Det har inte klubben klarat sig på. Vårt förslag är att det årliga driftbidraget höjs till 430 000 kronor, så att klubben får goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Oskarshamns Tennisklubb ombeds också att ta fram en investeringsplan för vilka insatser som behöver göras i tennisklubbens anläggning. Till dessa investeringar kan kommunen ge vissa investeringsbidrag. I vilken omfattning avgörs efter att investeringsplanen är klar.

Centerpartiet förslår också att Oskarshamns padelklubb ska få ett nytt, årligt bidrag utöver sitt driftbidrag. Det nya bidraget avser stöd för att hyra banor i padelhallen, för ungdomsverksamhet, under vintern. Bidraget ska uppgå till 100 000 kronor från 2026.

– Sedan har vi bidrag till barn- och ungdomsföreningar. Även där föreslår vi en höjning som sker stegvis upp till 500 000 kronor, år 2027.

“För oss är lokalägande föreningar och barn- och ungdomsföreningar prio ett”

– För oss är lokalägande föreningar och barn- och ungdomsföreningar prio ett. Stödet till tennisklubben och padelklubben prio två. Sedan kommer träningshallen, ridhuset, idrottsparken och ombyggnationen av Be-Ge Hockey Center. Vad har vi råd med? Det är den stora frågan. Vi har kommit fram till att vi har råd med ökade driftskostnader på 31 miljoner kronor, per år, och vi vill se en satsning på breddidrott. Vi har oerhört många föreningar i Oskarshamns kommun som bedriver en fantastisk verksamhet för våra barn och ungdomar.

– Det ser ekonomiskt tufft ut 2025, men enligt prognoserna ser det bättre ut åren därpå. I överenskommelsen som jag nämnde, så var vi överens om en annan prioriteringsordning än den som jag presenterar här och nu, säger Magnus Larsson.

“Skulle få konsekvenser”

– All respekt för IK Oskarshamns elitverksamhet – IKO bedriver en fantastisk verksamhet. Det är skithäftigt att följa dem i den yttersta toppen av svensk hockey. Men vi måste också ta ett ansvar för kommunens totala verksamhet. Att göra en investering på närmare 800 miljoner och ha driftskostnader på cirka 75 miljoner kronor (per år), som arenautredningen visar, ja, det skulle få konsekvenser för kommunens övriga verksamhet.

Du räknar in driften av Be-Ge Hockey Center i de 75 miljonerna?

– Ja, 9 miljoner kronor ligger i bildningsnämndens budget för driftkostnaderna i Be-Ge Hockey Center. Sedan skulle arenautredningen medföra vissa ombyggnationer av Be-Ge Hockey Center, så även den driftkostnaden skulle stiga lite. Men det finns 9 öronmärkta miljoner i dag, svarar Magnus Larsson.

Be-Ge Hockey Center, Oskarshamns ishall, Arena Oskarshamn
Be-Ge Hockey Center och Arena Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

IKO behöver en ny arena för att kunna vara konkurrenskraftigt framöver. Hur ser du på det?

– Jag säger inte emot – däremot behöver jag som politiker se till kommunens bästa. Hur får vi ut maximalt för de kommunala skattepengarna som Oskarshamns kommuninvånare betalar in varje år. Och vi behöver värna om den kommunala kärnverksamheten. Skola, vård och omsorg måste alltid gå först – och kommer alltid att gå först i vår värld. Jag har full förståelse för att man vill ha en ny arena – och jag har full förståelse för att man anser att man behöver en ny arena. Man är trångbodd där man är i dag, det inser jag också – men vi har en påse pengar som vi behöver förhålla oss till, svarar Magnus Larsson.

Det finns de som säger att en ny arena skulle kunna bidra till ökad inflyttning, vilket skulle kunna leda till att Oskarshamns kommun når målet om 30 000 invånare år 2030. Oskarshamn skulle kunna bli den självklara hockeystaden i länet, vilket skulle kunna vara en anledning för många hockeyintresserade att flytta hit. Hur ser du på det?

– Ja, det är klart att det skulle kunna innebära att en del människor väljer att flytta hit. Men jag tror att ett arrangemang som O-Ringen, i somras, bidrar minst lika mycket för attraktiviteten. Jag tror inte att hockeyn, enbart, kan leda till att vi når 30/30-målet. Naturligtvis är IKO en bidragande orsak, och jag hoppas att de kan fortsätta att vara det, säger Magnus Larsson.

“Jag har varit inne i publikrummet i Hatstore Arena i Kalmar och publikmässigt tycker jag att Be-Ge Hockey Center håller en högre klass, med bättre platser”

Risken är att Kalmar HC kör ifrån IK Oskarshamn, om vi ser det ur ett länsperspektiv. Kalmar har en ny arena och det är en större stad. Här har vi ingenting…

– Ingenting vet jag inte om jag skulle säga. Jag har varit inne i publikrummet i Hatstore Arena i Kalmar och publikmässigt tycker jag att Be-Ge Hockey Center håller en högre kvalitet, med bättre platser, jämfört med Hatstore Arena. Det kommer alltid att finnas någon som ligger före Oskarshamn, och som precis har byggt nytt. Vi måste också någonstans inse hur många invånare vi har i vår kommun. Att jämföra oss med Kalmar, som många tycker om att göra, ja, men Kalmar är väldigt mycket större än Oskarshamn. De har helt andra förutsättningar jämfört med oss. De har helt andra utmaningar också, med betydligt fler elitlag som allihop skriker efter nya arenor och bättre villkor. På så sätt har Kalmar kommun en större utmaning än Oskarshamns kommun, säger Magnus Larsson, som konstaterar att många tycker att Oskarshamn har en gammal ishall.

Men det som är kvar från året då den byggdes, 1974, ja, det är bottenplattan, ispisten och delar av taket, påpekar han.

– Så i själva verket är hallen 20 år gammal (ombyggnationen genomfördes i början av 2000-talet), säger Magnus Larsson.

Det stora arenabeslutet i Oskarshamn tas i fullmäktigeförsamlingen den 9 september.

Socialdemokraterna och Moderaterna säger också nej till en ny hockey- och eventarena (läs om det här).

I skrivande stund är det bara Sverigedemokraterna som har sagt ja till en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn.

Så här ser mandatfördelningen ut i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun:

Socialdemokraterna 16 platser

Sverigedemokraterna 11

Moderaterna 10

Vänsterpartiet 4

Kristdemokraterna 3

Centerpartiet 2

Kustlandspartiet 2

Liberalerna 1.

+1
14
+1
0
+1
0
+1
8
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS