ANNONS

Barn i klassrum som räcker upp handen
Foto: Freepik

LARM: Ohållbar arbetsbelastning för lärarkåren – kan leda till utbrändhet och sjukskrivningar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Över hälften av lärarna och förskollärarna arbetar ofta under en ohållbar arbetsbelastning och tre av tio är på bristningsgränsen för vad de orkar. Det visar en ny rapport från Sveriges Lärare som släpps i dag. 

Studien ”Brinna, brann, utbränd” som publiceras av Sveriges Lärare i dag, har tittat på i vilken utsträckning lärare och förskollärare är utmattade och riskerar att drabbas av utmattningssyndrom. Den bygger på ett mätinstrument som beräknar utmattning och visar att 36 procent av lärarna har en hög grad av utbrändhet. Över hälften av lärarna upplever att de en gång i veckan eller mer, upplever sig känslomässigt dränerade av sitt jobb.  

– Det här är skrämmande siffror och måste tas på allra största allvar. Utan lärare som kan utföra sitt viktiga arbete utan att bli sjuka på kuppen, faller hela skolsystemet, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.  

Risk för sjukskrivningar

En av fyra lärare känner sig utbrända minst en gång i veckan, visar rapporten. Studien visar att det finns en påtaglig risk att lärare blir sjukskrivna och lämnar yrket för gott.  

– Nu krävs det långtgående satsningar på lärarnas arbetsmiljö, inte bara för den enskilda individens skull utan för att upprätthålla en skola av hög kvalitet. Allt från klasstorlekar, dokumentationskrav och planeringstid måste regleras, så läraryrket kan bli hållbart och attraktivt, säger Åsa Fahlén.

Foto: Freepik

+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS