LÖRDAGSKRÖNIKAN
En dos social distans kan vara skönt ibland.
Att det kan vara så skönt att klippa gräset.
Det är ju inte klokt egentligen.
I torsdags eftermiddag kom jag hem från jobbet i skaplig tid, det är just torsdagar min arbetsplatsförlagda tid slutar lite tidigare än åtminstone jag är van vid.
Jag ställde undan cykeln, satte in min ryggsäck i hallen och gick direkt och hämtade gräsklipparen.
Kollade om det fanns bensin, men nja – det behövde lite påfyllning för att hela trädgården skulle hinnas med.
Långhårig gräsmatta
Med tanke på regnet förra vecka och värmen denna så var gräsmattan mer än lovligt långhårig vid det här laget.
Efter en liten skvätt bensin i tanken var det bara att dra igång maskinen och bege sig ut på ägorna.
Så skönt.
Behövde inte tänka.
Inte prata med någon.
Bara gå för mig själv till motorns stadiga (nåja) gång.
Klar luft. Gräsdoft.
Det var ren och skär avkoppling och när jag var klar infann sig en belåtenhet när man såg det färdiga resultatet. Ett avslutat arbete.
Nu undrar ni säkert över denna starkt romantiserade beskrivning av ett moment som de flesta med trädgård mer ser som ett nödvändigt ont än en njutningsbar upplevelse.
Det handlar nog precis om det jag skrev några rader längre upp i texten. Avkoppling.
Om man har ett yrke där man ständigt interagerar med andra människor i princip hela arbetsdagen behöver man stänga av och ner ibland.
Lärare är ju ett av dessa yrken och när man tänker efter blir det många kontakter under bara en enda arbetsdag. Vissa dagar har jag fyra olika klasser på lektion, vilket i runda slängar betyder si så där etthundratio elever. Utöver det är det möten med kollegor och ibland föräldrasamtal. Mycket social interaktion.
Lite trött i huvudet
Inte undra på att man blir lite trött i huvudet ibland på eftermiddagarna.
Det här gäller naturligtvis även eleverna. Det händer mycket för dem också i skolan, inte bara på lektionerna. På rasterna är korridorerna och skolgården fulla av elever som ska samsas och försöka få lite påfyllning av energi inför nästa lektionspass, eller för den delen kanske bli av med överskottsenergi så att de kan sitta still ett tag. Det beror på hur man ser det.
Det händer en hel del under en dag på högstadiet nu när eleverna blivit varma i kläderna efter den första ”smekmånaden” i början av terminen.
Tänk så många ungdomar, med olika mognadsnivå och nivåer av hormoner, som ska samspela – inte konstigt att det kan bli lite tokigt ibland. Gammalt hederligt ”bus” blir ibland lite för mycket och uppskattas inte av alla.
Blir aldrig tråkigt
En sak är säker, det blir aldrig tråkigt på jobbet. Det hinner det aldrig bli.
Den här veckan har varit intensiv och jag och kollegorna har haft fullt upp inte bara med våra lektioner. Det är så mycket annat som händer så ibland känns det som att man har flera olika yrken i ett.
Så lite social paus är verkligen befogat och vi hittar alla ett eget sätt att koppla av på. Det är både välbehövligt och nyttigt, ja till och med livsviktigt.
Förutom hjärnvilan tycker jag dessutom alltid att det är skönt att se ett färdigt resultat av det man gör. Typ en nyklippt gräsmatta eller en rensad rabatt.
Det kanske också har att göra med att man på jobbet sällan ser det färdiga ”resultatet” av de samhällsmedborgare vi är med och formar. Vi ser dem ju bara en kort tid i deras utbildning och liv.
Men det är en viktig tid och jag känner att jag har ett högst meningsfullt yrke så jag och kollegorna tar nya tag varje dag. Envishet, tålamod, empati och en stor dos humor är då väldigt bra redskap att ha till hands.
Skulle ni nu inte vilja klippa gräs eller utföra andra trädgårdssysslor i avslappningssyfte kan jag rekommendera skogspromenader. Fungerar utmärkt.
Ha en fantastisk helg!
/Thomas
Genrebild: Freepik
Krönikör. Lärare som levererar lördagskrönikan om skolan, samhällsfrågor, sport och mycket mer. Åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.