ANNONS

En folksamling jämte ett Coronavirus
Foto: Freepik

Länsstyrelsen: Ökad smittspridning i länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Det finns tydliga tecken på ökad smittspridning i länet.

Det skriver länsstyrelsen i den senaste lägesrapporten.

Länsstyrelsen konstaterar att det finns flera mindre lokala smittspridningskluster – exempelvis i skolmiljöer.

Smittspårningen visar att smittan främst sprids i hemmiljöer, på arbetsplatser och vid sammankomster som fester och middagar.

Stanna hemma

”Därför är det angeläget att påminna om vikten av att följa myndigheternas råd och rekommendationer samt att uppmuntra andra att göra detsamma”, skriver länsstyrelsen.

Det handlar om detta:

  • Stanna hemma och provta dig vid minsta förkylningssymptom
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Fortsätt att hålla fysisk distans i samhället och undvik fester eller andra sammankomster.
  • Undvik att resa. Om du reser ska du vara frisk och ansvarsfull.

Länsstyrelsen följer hur smittspridningen och coronapandemin påverkar Kalmar län, och gör uppdateringar av läget i länet. Det här är en sammanfattning av hur situationen förändras.

Förändringar i lägesbilden sedan vecka 41

Regionen tillämpar nu hemisolering av hushållskontakter till bekräftade fall i enlighet med nationella rekommendationer. Det innebär att om någon i hushållet har en bekräftad smitta, ska alla från gymnasieåldern och uppåt också stanna hemma.

Smittskyddsläkaren har tagit initiativ till ett informationsmöte riktat till skolledningarna i länet, efter att flera bekräftade fall i skolmiljöer har rapporterats.

Smittade i annan region

Smittspårning sker kring samtliga bekräftade fall och just nu har vi en del mindre kluster i länet. En fjärdedel av alla diagnosticerade fall i länet bedöms vara smittade i en annan region.

Länsstyrelsen bedömer att den övergripande bilden gällande sociala konsekvenser är oförändrad. Det finns en tendens till försämring gällande utsatta barn och familjer med ett ökat antal ärenden och ungdomsproblematik inom alkohol/narkotika. Dessutom minskar möjligheten till meningsfull och hälsofrämjande fritid då föreningar och ideella organisationer har svårt att genomföra sina verksamheter med gällande rekommendationer.

Regionen har börjat återuppta ordinarie verksamhet som under våren ställts in eller använts för hantering av covid-19.

Det länsgemensamma utvärderingsarbetet av Coronasamordningen i länet har påbörjats och ett första utvärderingsseminarium har genomförts.

Utmaningarna är desamma som tidigare:

•       Fortsätta motivera till uthållighet för att alla ska fortsätta följa rekommendationerna, trots informationströtthet.

•       Vara väl förberedda på nytt smittläge och kunna växla upp verksamheter vid behov.

•       Upprätthålla en säker miljö på äldreboenden efter att det nationella besöksförbudet släppts.

•       Planering inför vaccinering av den vanliga säsongsinfluensan.

Fakta Det här är en lägesbild! Vid en samhällsstörning eller kris behövs en samlad bild av situationen, en så kallad lägesbild. Lägesbilden ger en överblick över vilka konsekvenser händelsen kan få för viktiga funktioner i samhället och vad alla ansvariga gör för att hantera situationen. Länsstyrelsen Kalmar län ansvarar för att sammanställa en samlad lägesbild för Kalmar län. Den är en summering av lägesbilder från kommuner, regionen och flera andra krisberedskapsaktörer i länet. Lägesbilden uppdateras löpande när situationen förändras.

Länsstyrelsens roll och ansvar i arbetet med coronaviruset är att samordna länets kommuner, Region Kalmar län, smittskyddsläkaren och andra aktörer i länet som arbetar med krisen.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS