LÄNET
Precis som förra året bidrog en varm midsommarvecka till att årets algblomning drog i gång ordentligt i slutet av juni. Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön uppdaterar om algläget flera gånger i veckan och ger råd om vad du ska tänka på vid kontakt med vatten i samband med algblomning.
Lagom till sommarledigheten brukar algblomningen sätta fart och sprida sig i Egentliga Östersjön (den del av Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden). Men det som i folkmun benämns som algblomning är egentligen inte alger, utan cyanobakterier.
När cyanobakterier förekommer blir vattnet ofta grumligt och går mot en grön, blågrön eller gulaktig färg. Längs med stränderna och i vikarna syns ofta stora sjok av så kallade cyanobakteriemattor.
Trivs i varma och lugna vatten
“Förekomst och utbredning av cyanobakterier kan snabbt förändras beroende på väder och vind. Precis som vi människor gillar cyanobakterierna varma och lugna vatten, vilket gör att vi ofta stöter på dem där vi själva vill njuta av exempelvis bad och båtåkning”, säger Emelie Lundqvist på Informationscentralen för Egentliga Östersjön i ett pressmeddelande.
Hälsorisk för människor och djur
En del av de arter av cyanobakterier som förekommer i Östersjön producerar levertoxiner, vilka kan utgöra en hälsorisk för människor och djur. Men om algblomningen är giftig eller inte kan vara svårt att avgöra med blotta ögat. En tumregel är dock att undvika kontakt med vatten, som bad och matlagning, när färgen är grön, blågrön eller gulaktig.
Det är särskilt viktigt för barn och hundar eftersom de löper större risk att få i sig vatten när de badar och med sin mindre kroppsmassa riskerar att drabbas värre av toxinerna, alltså gifterna.
Allmänhetens rapporter är viktiga
Informationscentralen rapporterar om händelser i Egentliga Östersjön året runt, till exempel omfattande sjukdom eller död av djur som fåglar, fiskar och sälar. Under sommarmånaderna är rapporterna tätare med anledning av det stora intresset för algblomning.
För att kunna leverera aktuella rapporter har Informationscentralen för Egentliga Östersjön tät kontakt med SMHI, som dagligen tolkar satellitbilder, och institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet som tar regelbundna vattenprover. Likväl är informationen som kommer från allmänheten av stor betydelse.
Kontakt med, och rapporter från, alla er som rör er ute till havs eller längs kusten är viktigt för att vi ska få en bra överblick hur algläget ser ut. De rapporterna hjälper oss att fortsätta leverera mer lokala rapporter om algläget som ett komplement till SMHI:s mer storskaliga analyser av läget
, säger Emelie Lundqvist.
Informationscentralen för Egentliga Östersjön – information och aktuella rapporter
RÅD VID ALGBLOMNING
- Undvik bad eller onödig kontakt med vatten vid synlig algblomning.
- Barn och djur är högriskgrupper eftersom de löper större risk att få i sig vatten när de badar. Vid kraftig algblomning – håll dem från stränder och vatten.
- Använd inte vatten med cyanobakterier i matlagning eller som dricksvatten. Många algtoxiner är värmestabila, vilket innebär att de inte förstörs av kokning.
- Vid kontakt med cyanobakterier skölj av med färskvatten.
- Vid symptom (diarré, illamående, kräkningar, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation, utslag som kan klia med mera) kontakta sjukvården eller veterinär, som kan ge råd om hur du ska agera.
Källa: Länsstyrelsen / Foto: Freepik