ANNONS

Får vid Långe Jan på Öland
Genrebild: Peter A Rosén

Länsstyrelsen: ”För första gången sedan 1800-talet har larver av parasiten fårstyng påträffats i Sverige”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

”För första gången sedan 1800-talet har larver av parasiten fårstyng (Oestrus ovis) påträffats i Sverige. Fyndet gjordes på en tacka från Gotland som obducerades efter att ha visat symtom. Ytterligare undersökningar visar att larverna finns i fler besättningar på ön, vilket indikerar att flugan finns spridd. Parasiten kan riskera att sprida sig till Kalmar län om du som djurägare inte följer karantänsrutiner”, skriver Länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Fårstyngens larver orsakar irritation och inflammation i fårens nässlemhinnor, vilket också riskerar att leda till ytterligare bakterieinfektioner. Trots detta är symtomen ofta milda. Parasiten smittar får under sensommaren och utvecklas i bihålorna under vintern. Fårägare rekommenderas att följa karantänsrutiner, provta för parasiter och avmaska med ivermektin, särskilt vid transport av djur från Gotland. Vidare undersökningar av flugans förekomst kommer att fortsätta under 2025.”

Om du köper djur från Gotland

”Om du planerar att ta djur från Gotland till fastlandet bör du tänka på följande:

  • Karantän och provtagning
  • Sätt de inkommande djuren i karantän för att minimera risken för att sprida parasiter och sjukdomar till din besättning.
  • Genomför provtagning för mag-/tarmparasiter enligt gällande rekommendationer.
  • Avmaskning
  • Se till att avmaska djuren med ett medel som innehåller ivermektin innan transport. Denna behandling kan också ha effekt på fårstyngens larver.
  • Hälsokontroll
  • Inspektera djuren noggrant innan transport och håll utkik efter symtom som nosflöde eller nysningar, även om dessa inte alltid är tydliga vid en fårstynginfektion.
  • Undvik spridning till nya områden
  • Vidta försiktighetsåtgärder för att minska risken att sprida parasiter till fastlandet och Kalmar län. Fårstyng har inte tidigare rapporterats här, och det är viktigt att minimera risken för etablering.
  • Rådgör med veterinär
  • Kontakta en veterinär för rådgivning om lämpliga åtgärder för både transport och mottagning av djur. Veterinären kan också hjälpa dig att planera förebyggande åtgärder för din befintliga besättning.

Genom att följa dessa riktlinjer bidrar du till att skydda både dina djur och andra besättningar från smittsamma parasiter och sjukdomar”, skriver Länsstyrelsen.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS