ANNONS

Landshövdingen Allan Widman och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen.
Landshövdingen Allan Widman och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen

Landshövdingen Allan Widman bjöds in till trädplantering i Hornsö ekopark

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HORNSÖ

I förra veckan arrangerades en trädplantering i Hornsö ekopark med landshövdingen Allan Widman. Trädplanteringen lockade ett 50 personer, bland annat privata markägare och naturvänner tillsammans med företrädare från Södra, traktens samhällsföreningar, berörda kommuner, Region Kalmar och riksdagsledamöter från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Dagen var ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen och Sveaskog.

För 20 år sedan invigdes Sveaskogs ekopark Hornsö. Tillsammans med angränsande naturreservat bildar det ett drygt 12 000 hektar stort sammanhängande och statligt ägt skogsområde runt Alsterån och flera sjöar. Här finns över 500 rödlistade arter, vilket gör det till en av landets artrikaste trakter. Området är förslaget som nationalpark, vilket i så fall skulle bli södra Sveriges största skyddade landområde.

Planteringsdag

Men förslaget på en nationalpark har skapat en oro bland privata markägare att planterade granskogar ska lämnas vind för våg och orsakar skador på angränsande skogar. Samarrangemanget mellan Naturskyddsföreningen och Sveaskog var ett svar på dessa farhågor.

– Vår målbild är att den planterade granskogen ska ersättas med traktens tidigare lövrika blandskogar, berättar Per Jiborn från Naturskyddsföreningen i Kalmar län och fortsätter.

– Därför är vi glada för att vi och Sveaskog kunde bjuda in till en särskild planteringsdag med landshövdingen och en lång rad lokala och regionala företrädare.

Höga naturvärden

Naturskyddsföreningen ser en stor potential i Hornsö ekopark.

– Nyligen beslutade EU att stora arealer skadad natur ska restaureras. Hornsös skogar är som gjorda för den utmaningen, förklarar Per Jiborn från Naturskyddsföreningen med glimten i ögat.

– Här finns stora områden med äldre skog med höga naturvärden. Men där emellan finns kalhyggen, täta tallplanteringar och trista artfattiga granskogar som planterades i mitten av 1900-talet. Med en klok ansiktslyftning kan vi både gynna biologisk mångfald och öka traktens upplevelsevärden. En möjlighet som vi hoppas att även Södra kan stödja. Det vore ett sätt att värna skogens mångfald här i östra Småland, där mindre än två procent av landarealen har ett långsiktigt riktigt skydd.

Stort intresse

Med bortåt 50 deltagare blev planteringsdagen den framgång som Naturskyddsföreningen och Sveaskog hoppades på. På plats med spadar i hand var företrädare för Högsby, Nybro och Mönsterås kommun, Södras två skogsbruksområden, Region Kalmar och riksdagsledamöterna Marie Nicholson (M) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Dessutom planterade ett dussin markägare, ett tiotal medlemmar i Naturskyddsföreningen och medlemmar från bygdeföreningarna i Allgunnen, Alsterbro, Blomstermåla, Långemåla och Abbetorp-Rugstorp lövträd på hygget.

Glädjen över framgången delades av Kalmar läns landshövding Allan Widman, som dagen till ära planterade en skogslind på hygget.

– Jag blev imponerad av Naturskyddsföreningens initiativ och jag uppskattar verkligen deras samarbete med Sveaskog. Jag hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen och gör fler handfasta insatser för områdets natur och människor, säger landshövdingen Allan Widman och avslutar:

– Vid sidan av den goda uppslutningen, var det stimulerande att möta så många olika människor – markägare, naturvänner, politiker och lokalbefolkning. Tyvärr var jag tvungen att hasta vidare och missade vildmarkslunchen från Staby Gårdshotell. Men jag har hört att det blev många givande samtal om lövskogar och områdets potential som framtida besöksmål. Länsstyrelsen vill se en fortsatt process kring en nationalpark, men det förutsätter en ingående och långsiktig dialog som landar i en samsyn mellan berörda intressen. Fredagens planteringsdag blev en viktig milstolpe i det arbetet.

Gustav Nord från Sveaskog och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen.
Gustav Nord från Sveaskog och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
En stor del av dagens deltagare framför landshövdingen Allan Widman.
En stor del av dagens deltagare framför landshövdingen Allan Widman. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Landshövdingen Allan Widman och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen.
Landshövdingen Allan Widman och Per Jiborn från Naturskyddsföreningen. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Allan Widman planterar med hjälp av Anders Ekstrand från Södra.
Allan Widman planterar med hjälp av Anders Ekstrand från Södra. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Per Jiborn från Naturskyddsföreningen samtalar med riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) och Conny Johansson från Mönsterås.
Per Jiborn från Naturskyddsföreningen samtalar med riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) och Conny Johansson från Mönsterås. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Lövträdsplantor på släp.
Lövträdsplantor på släp. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Deltagarna ute på hygget för att planterar.
Deltagarna ute på hygget för att planterar. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
Staby Gårdshotell stod för vildmarkslunchen
Staby Gårdshotell stod för vildmarkslunchen. Foto: Staffan Arvegård, Naturskyddsföreningen
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS