MISTERHULT
Gruppen som kämpar för att bevara Hultgården och Charlottagården i Misterhult bjöd på torsdagskvällen in representanter från alla politiska fullmäktigepartier till ett möte i församlingshemmet i Misterhult.
Sammankomsten hölls med anledning av att en lokal folkomröstning om Hultgårdens och Charlottagårdens öde ska hållas i Oskarshamns kommun den 7 november.
Folkomröstningsbeslutet togs på ett extrainsatt fullmäktigemöte i måndags kväll.
Övriga detaljfrågor av praktisk natur, med koppling till folkomröstningen, kommer att behandlas i kommunstyrelsen i augusti och i fullmäktige i september, vilket vår tidning har skrivit om tidigare.
Frågeställningstexten i omröstningen är en sådan fråga, för att nämna ett exempel.
Vad ska det stå på valsedlarna? Hur många valsedelsalternativ ska man ha? Frågorna är många…
Ska skicka in förslag
Landsbygdskämparna i Misterhult ska skicka in ett förslag till kommunen på hur de vill ha det.
Det stod klart efter torsdagskvällens möte.
Sedan är det fullmäktigepolitikerna som tar det definitiva beslutet.
Flera av landsbygdskämparna i Misterhult betonade hur viktigt det är att frågeställningarna på valsedlarna blir så tydliga som möjligt.
De vill att Hultgården och Charlottagården återöppnas i kommunal regi – med Charlottagården som demensboende och med Hultgården som särskilt boende på en våning och gärna med ett trygghetsboende på en våning (eller något liknande).
Det medskicket fick Anton Sejnehed (S), Lucas Lodge (M), Lena Fyhr (V), Charlotte Sternell (C), Mathias Karlsson (L), Ingemar Lennartsson (KD) och Leif Axelsson (SD).
Vår tidning frågade nyligen kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) om den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – kommer att följa resultatet i folkomröstningen.
– Jag tycker att vi ska följa utslaget i folkomröstningen. Det är min personliga åsikt. Men vi har inte tagit ställning till det än, svarade han.
Vi ställde även följande frågor:
Valdeltagandet får väl inte bli för lågt heller? Finns det en nedre gräns?
– När man tittar runt, så ser man att en del kommuner har gjort så – att man måste ha ett valdeltagande på minst 40-50 procent, för att kunna tolka den. Men vi har inte diskuterat det än, svarade Andreas Erlandsson.
Kommer ni inom majoriteten att anlägga moteld inför folkomröstningen?
– Vi har inte tagit ställning till det, om vi ska förespråka något alternativ eller inte. Vi har inte kommit dit än, svarade Andreas Erlandsson.
Eva Holm i Folkinitiativet har tidigare påpekat att man från kommunhåll borde ha hört av sig till dem efter domen i förvaltningsrätten…
– Vi kommunicerade ut det väldigt fort, att vi säger ja till en folkomröstning. Det är ju det de vill. Konsekvensen är också att det kommer att kosta 1,5 miljoner kronor. Man ska vara medveten om att det inte är gratis att genomföra en folkomröstning.
1,5 miljoner kronor
– Vi avsätter 1,5 miljoner kronor i extrakostnader för att kunna genomföra den. Det är rätt många människor som ska avlönas för att bemanna vallokaler. Det är också mycket praktiskt innan med vallängder och förtidsröstning och sådant, sa Andreas Erlandsson.
– Det känns inte okej när inte kommunen visar tillit, artighet och förtroende. De kunde åtminstone ha skickat någon hälsning och berättat att de jobbar med frågan. Men vi har inte hört något från dem, trots att det har gått två veckor sedan förvaltningsrätten slog fast att kommunen gjorde fel när den inte godkände vår namninsamling, sa Eva Holm till vår tidning i början av juli.
Hon betonade också att det finns en folkomröstningsmöjlighet i ett demokratiskt samhälle och att det inte är rätt att skuldbelägga Folkinitiativet för att det uppstår extrakostnader med anledning av omröstningen.
Eva Holm och hennes kamrater i Folkinitiativet mejslar nu på strategin inför valrörelsen.
“Måste skaffa sponsorer”
– Vi måste skaffa sponsorer. Allt kostar pengar. Vi planerar att ha ett möte i hembygdsparken i Misterhult i augusti. Där hoppas jag att föreningsrepresentanter från hela kommunen kan vara med. Det här angår nämligen hela kommunen. Nu senast hörde vi om sparförslaget inom äldreomsorgen i Kristdala. Vilka drabbas härnäst? Det vet vi inte, sa Eva Holm till Oskarshamns-Nytt.
Man ägnade sig åt en hel del tillbakablickar även under torsdagskvällen – men Lucas Lodge (M) betonade att det viktigaste är att titta framåt nu – och det höll alla med om.
1,5 miljoner kronor avsätts för genomförandet av folkomröstningen (pengarna tas från kommunstyrelsens budget för utveckling och bidrag för 2021).
Kommunstyrelsen får i uppdrag att till fullmäktiges kommande sammanträde ta fram förslag på:
Omröstningsdistrikt och omröstningslokaler
Folkomröstningsfråga och svarsalternativ
Röstsedlarnas antal, innehåll och utseende
Bestämmelser om förtidsröstning, budröstning, ambulerande röstmottagare samt när och hur resultatet av omröstningen ska redovisas.
“Inte okomplicerat”
– Det är inte helt okomplicerat att genomföra en lokal folkomröstning – och det finns flera frågeställningar att ta ställning till som vi ska besluta om på fullmäktiges sammanträde i september. Därför tog jag initiativet att bjuda in samtliga gruppledare till en dialog inför beredandet av de frågor som kommunstyrelsen ska ta beslut om i augusti – och av fullmäktige i september, sa Andreas Erlandsson på måndagens fullmäktigesammanträde.
– Under sommaren kan vi fundera på hur folkomröstningen kan genomföras på bästa sätt. Vi ska också ta ställning hur fullmäktige ska hantera resultatet av omröstningen. Jag tycker att kommunen ska följa utslaget i omröstningen. Det är min uppfattning, tillade han.
Han betonade också att det inte finns något uppdrag om att sälja byggnaderna.
Första folkomröstningen
– Det har tagits ett beslut om att ta fram ett prospekt på fastigheterna – för att se vad man skulle kunna använda dessa till. Någon försäljning kommer inte att bli aktuell innan folkomröstningen är genomförd, sa Andreas Erlandsson.
Under torsdagskvällens möte konstaterade Anton Sejnehed (S) att Oskarshamns kommun är på väg mot sin allra första lokala folkomröstning genom tiderna.
Han sa också att man ska titta på hur man har gjort i andra kommuner där lokala folkomröstningar har genomförts – bland dem finns Vimmerby kommun, där en folkomröstning hölls i skolfrågan.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.