LÄNET
”SCV-majoriteten i Region Kalmar län uppmärksammar idag internationella kvinnodagen. Majoriteten understryker att när konservativa vindar vill vrida tillbaka klockan måste progressiva krafter på alla nivåer anstränga sig ännu mer för att uppnå ett jämställt samhälle”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.
”Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. Tidigare i veckan förutspådde FN:s generalsekreterare att det kommer att ta 300 år för världssamfundet att uppnå en jämställd värld. Anledningen är att kvinnors rättigheter allt för ofta sätts åt sidan.”
”Under de senaste åren har studier visat på en nationell negativ trend där kvinnor och flickor känner sig mindre trygga när de rör sig ensamma utomhus, kvinnor upplever vården mindre jämlik och har fler sjukdagar samtidigt som löneskillnaderna fortsatt är stora mellan könen.”
– Jämställdhet är något som vi ständigt måste sträva efter och varje dag arbeta för att införliva. För oss i SCV-majoriteten handlar det inte om att under en dag uppmärksamma frågan. Vi måste stärka jämställdheten 365 dagar om året. När det gäller våld i nära relationer har Region Kalmar län under de senaste åren trappat upp stödet till bland annat länets kvinnojourer. Våra medarbetare har länge tagit ansvar för att skydda kvinnor som sökt vård för sexuellt våld och vi vill backa upp dem. Nu går vi fram med ett förslag om att göra läkarbesök som orsakats av sexuellt våld avgiftsfria. Kvinnor som känner sig hotade eller som är utsatta ska alltid få hjälp i Region Kalmar län, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
”SCV-majoriteten arbetar för att ständigt lyfta jämställdhetsfrågorna. I höstas antogs en ny handlingsplan för vårt jämställdhetsarbete och i regionala utvecklingsstrategin som antogs förra veckan prioriteras kvinnligt företagandestärkandet av kvinnor i högre chefspositioner, minskandet av könssegregering på arbetsmarknaden och projekt för ökad jämställdhet i länet. Regionen jobbar också genom sin nya handlingsplan med att växla upp utbildningssatsningar och arbetet för att värna utlandsfödda kvinnors rättigheter”, skriver S, C och V.
– Vårt engagemang för ett jämställt samhälle är starkt och vi gör redan mycket idag. Sedan 2020 har region arbetat med mer jämställda löner och andelen chefer inom offentlig sektor i länet som är kvinnor överstiger andelen män. Trots detta ser vi fortsatt ett stort inkomstgap i vårt län och totalt är fortfarande fler chefer män än kvinnor. Delvis på grund av detta ser vi nu till att regionen gör det som behövs för att stärka kvinnligt företagande. Vi är stolta över att ha så många småföretag i länet, men vi måste se till att förutsättningarna för ett jämställt näringsliv finns på plats. All kompetens behövs för att vårt län ska växa. Länets företag och industrier har inte råd att mista kompetens på grund av förlegade könsroller, säger Karin Helmersson (C), regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik.
”SCV-majoriteten i regionen består av tre partier som prioriterar jämställdhetsfrågorna. Jämställdhetsfrågorna kommer vara särskilt viktiga för regionen att bevaka framöver då dessa frågor tycks stå mycket långt ned på den SD-bakbundna regeringens prioriteringslista.”
– Den högerkonservativa regeringen med stöd från Sverigedemokraterna har lyft förslag som kan ge negativ effekt på jämställdheten i vårt län och landet i stort. Vi känner oro över att aborträtten kan ifrågasättas, att satsningar på kvinnors hälsa uteblir och att unga flickors psykiska ohälsa inte kommer tas på allvar. Regeringens hyvling i finansieringen av välfärden slår hårt mot kvinnodominerade yrken och riskerar öka inkomstgapet mellan män och kvinnor. Genom Region Kalmar läns årliga arbete med jämställda löner och att årligen analysera, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män tar vi vårt ansvar att minska gapet, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, psykiatri, brukarråd samt personalfrågor.
Genrebild: Freepik (överst)