OSKARSHAMN
“Det kommunala vetot kring kärntekniska anläggningar är en rimlig avvägning mellan olika intressen. Regeringens otydliga signaler väcker oro och frustration. Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S), från Oskarshamn, kontaktar därför miljöministern om frågan”, skriver Socialdemokraterna i länet i ett pressmeddelande.
“En kommuns tillstyrkande genom beslut i kommunfullmäktige krävs idag för att regeringen ska få tillåta anläggningar för kärnteknisk verksamhet, inklusive kärnkraftsreaktorer. En sådan tillstyrkan är att betrakta som ett kommunalt veto. Vetot har visat sig vara gynnsamt för svensk kärnkraftsindustri, Sveriges säkerhetsarbete kring kärnkraft och elförsörjningen. Det har tidigare funnits bred partipolitisk samsyn kring dessa frågor”, skriver Socialdemokraterna.
“Oro och frustration”
– I somras signalerade regeringen att det kommunala vetot kunde vara föremål för eventuella förändringar. Det har skapat oro och frustration. Det finns inga skäl att ändra ett vinnande koncept. Därför har jag skrivit en motion om detta, för att vetot ska bestå i sin nuvarande form, säger Laila Naraghi,.
“Det kommunala vetot och riksdagsmotionen behandlas just nu i riksdagens näringsutskott. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i remissvar till regeringen varit tydliga med att det kommunala vetot är en grundläggande förutsättning för att en anläggning för kärnteknisk verksamhet/kärnkraftsreaktor ska kunna etableras i en kommun”, skriver Socialdemokraterna.
“Grundläggande”
– Det kommunala självstyret är grundläggande för svensk demokrati. Kommunerna har också det geografiska områdesansvaret. Det kommunala vetot är en förutsättning för demokratisk förankring. Utan vetot riskeras säkerheten och därmed även stödet för kärnkraften, och det har jag framfört i olika sammanhang, säger Andreas Erlandsson, ordförande för Kommunförbundet i Kalmar län samt kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
“Efter att Laila Naraghis riksdagsmotion har börjat behandlas i riksdagen har regeringen återkommit med direktiv till en ny utredning om tillståndsprocesser kopplade till kärnkraft. I detta omnämns det kommunala självstyret, dock ej vetot”, skriver Socialdemokraterna.
“Välkommen signal”
– Det är en välkommen signal om regeringen tagit till sig av det jag och kommunerna har tryckt på, men det skulle behöva förtydligas för att räta ut de frågetecken som kom i somras, som finns kvar i den proposition regeringen presenterade nyligen. Därför har jag kontaktat miljöministern för att ge regeringen möjlighet att förtydliga. Om regeringen vill ändra vetot behöver det vara föremål för en vidare politisk diskussion. Det kan inte ske i skymundan, fortsätter Laila Naraghi.
Laila Naraghis motion finns att läsa här.
Foto: Socialdemokraterna