OSKARSHAMN
En kvinna i 50-årsåldern bet en polisman i handen i höstas.
Nu döms hon till fängelse i en månad för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.
Polismannen som blev biten i handen har i förhör berättat att han och en kollega fick larm om att en berusad kvinna betedde sig aggressivt i centrala Oskarshamn.
Pekade finger
När patrullen kom fram till den aktuella platsen visade det sig att kvinnan var både aggressiv och berusad. Hon stod i vägbanan och pekade finger och gestikulerade åt förbipasserande bilar.
Poliserna omhändertog kvinnan enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer) och hon fick följa med till polisstationen i Kalmar för tillnyktring.
När de hade kört en kortare sträcka försökte kvinnan ta av sig bältet vid flera tillfällen – och när polismannen i fråga försökte rätta till detta för tredje gången bet hon honom i handen.
Bettet gjorde väldigt ont, men han hade skinnhandskar på sig och blev därför inte skadad.
Polismannen ryckte åt sig handen och kopplade ett grepp om kvinnan och tryckte kvinnan mot rutan i baksätet tills kollegan hunnit stanna bilen.
Kollegan hjälpte till med att säkra situationen – kvinnan krängde dock med kroppen och började skrika.
Hon försågs med spotthuva och handfängsel under den resterande delen av resan.
Förnekar
Hon försökte få av sig huvan och gjorde motstånd med kroppsrörelser när hon skulle beläggas med handfängsel.
Kvinnan har förnekat gärningarna.
Hon har i stället sagt att en av poliserna slog henne på ena benet med en batong i samband med gripandet.
I bilen förekom inget våld, enligt kvinnan, som har sagt att hon belades med handfängsel och spotthuva innan hon sattes i polisbilen.
Hon har också sagt att hon hade problem med att få luft inne spotthuvan och att hon därför försökte ta av den med hjälp av munnen. Om hon bitit någon måste det ha varit av misstag, då hon försökte få av sig spotthuvan, har hon sagt.
Tingsrätten finner att berättelsen som polismannen har lämnat framstår som både trovärdig och tillförlitlig. Uppgifterna stöds också av kollegan.
Polismannen som blev biten ville ha ett skadestånd på 5 000 kronor, för kränkning. Men det avslogs av tingsrätten, som slår fast att poliser måste vara beredda på att mötas med vissa angrepp och ha en större mental beredskap inför detta än andra, varför ersättning för kränkning inte kan utgå vid varje våldshandling.