OSKARSHAMN
Arbetsmiljön för de kommunanställda i Oskarshamns kommun måste förbättras, anser kustlandspartisterna.
– De höga sjuktalen är ett jätteproblem. Vi anställer fler personer för att täcka upp för dem som är sjuka – och folk byter jobb för att de inte trivs med kommunen som arbetsgivare, säger Kustlandspartiets förstanamn Mathias Karlsson till ON.
– Vi måste ta hand om personalen och involvera medarbetarna på ett bättre sätt. Vi måste ha en tydlig målbild, så att alla känner att de är med och jobbar åt samma håll. Det saknas i dag. Och det har revisorerna pekat på under många, många år.
Kostar cirka 50 miljoner
– Tar vi hand om personalen på ett bra sätt, så påverkar det förstås sjuktalen i positiv riktning, säger Mathias Karlsson, som konstaterar att sjukskrivningarna bland kommunanställda kostar närmare 50 miljoner kronor per år.
Det är tydligt att kommunen inte är en bra arbetsgivare, betonar han.
Vilka fel gör kommunen?
– Man tar inte hand om personalen – medarbetarna känner sig inte involverade. Man har inte ens sådana naturliga inslag som julbord, personalfester och andra trevligheter, där man bjuder på något gott att äta och dricka – samtidigt som man informerar om vad kommunen gör och vart den är på väg. Så som alla företag gör.
– Målbilden och visionen saknas. Varken personalen eller någon annan, inte ens politikerna, vet vartåt kommunen är på väg. I stället har man breda löften som kan innebära så väldigt mycket. Och som chef kan man tolka ett löfte på ett sätt, som politiker kan man tolka det på ett annat sätt och som medarbetare på ett tredje sätt. Det går inte att mäta om vi gör rätt saker.
“Gick inte så bra”
– ”Det gick inte så bra”, är det enda vi kan säga när vi kommer till slutet av året. Man bryter kontraktet med medborgarna. Vi har en politisk ledning som ska leverera en bra skola och en bra vård och omsorg. Vi ska vara en kommun som folk trivs i och som de vill flytta till. Men vi får inte fler att flytta hit, drygt 50 personer står i kö till en plats på särskilt boende och vi saknar personal. I skolan går resultaten ner för femte året i följd.
Och då ska man komma ihåg att Oskarshamn har starka ekonomiska förutsättningar jämfört med många andra kommuner, påpekar Mathias Karlsson.
– Vi har en stor mängd skog, som gör att vi har mark att bygga på och vi kan därmed göra saker för att utveckla kommunen. Vi har en stor förmögenhet och starka företag – samt egna bolag som går bra. Det finns jätteförutsättningar för att lyckas – men man lyckas inte med det. Det som gör att folk flyttar hit är ju attraktiviteten – men där gör inte majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) mycket. Att det är för trångt på förskolorna är en jätteviktig faktor som gör att folk inte vill flytta hit. Man har inte kommit i gång med byggandet av förskolor i den takt som man sa att man skulle göra. Platser saknas.
Ny skola i Kristineberg
– Vi vill satsa mer än majoritetspartierna på skolan och förskolan. Vi måste lägga pengarna på rätt saker, säger Mathias Karlsson, som berättar att Kustlandspartiet bland annat vill bygga en ny skola – med kultur- och fritidsinriktning – i Kristineberg i Oskarshamn.
– Den skulle även kunna öppna upp för kvällsaktiviteter för ungdomarna. I dag ser vi att många inte vill gå till den befintliga fritidsgården i Kristineberg. Man tycker att det är för många småbarn och de yngre barnen tycker att det är för många äldre barn. Kristinebergskolan är jättetrångbodd i dag och det området växer ju. Vi skulle vilja se att det växer ännu mer.
Att få ned sjukskrivningskostnaderna är Kustlandspartiets stora besparing?
– Ja, det är den stora besparingen. Och vi vill även skära ned på kommunledningskostnaderna. Kommunkontoret har en stor budget och den har blivit större och större under de senaste åren. Vi måste våga prioritera och ta av de pengarna och satsa på barn och ungdomar i stället. Vi har satt av två miljoner kronor där, som en tydlig post. Vi vill även spara på politiken.
– Det är orimligt att höja kostnaderna så mycket som majoriteten gör, med samordnaren.
Är det orimligt att majoriteten har två kommunalråd?
– Ja, det tycker vi, med tanke på situationen som vi befinner oss i. Socialdemokraterna och Moderaterna har dessutom jobbat ihop sig under en mandatperiod. Då känns det inte befogat att ha två kommunalråd i majoritet. Det är läge att ta bort ett – eller att en av dem jobbar betydligt mindre än den andre. Det hade varit rimligare. Det känns dessutom jättekonstigt att man lägger pengar på en samordnare när man har två kommunalråd. Det skickar fel signaler.
Majoritetspartierna vill lägga ned en förskola. Hur ser ni på det?
– Det är helt vansinnigt.
Många har reagerat på att kommunen har tagit ett beslut om att släcka ner cirka 1 500 av totalt 8 000 gatubelysningspunkter. Det ger en besparing på cirka 1,4 miljoner kronor. Hur ser ni på det?
– Att man väljer att inte spola upp is på Arena Oskarshamn känns rimligt – driften är väldigt dyr. En vanlig isbana, som inte ligger på konstgräs, hade varit mycket billigare att driva.
– När det gäller nedsläckningen, så har vi inte sett konsekvenserna än. De har börjat släcka ner och vi får se vart det tar vägen.
Och parkeringsavgifterna återinförs. Hur ser ni på det?
– Det är katastrof. Det är bättre att ha det som det är. Det fungerar bra med parkeringsskivorna och många har anpassat sig. Man måste fortsätta med detta för att gynna handeln och utvecklingen.
Och en fritidsgård ska läggas ned?
– Ja, och det säger vi också nej till. Vi behöver stötta våra ungdomar.
Hur ser ni på bygget av en ny hockey- och evenemangsarena?
– Skolan går först. Det är inget snack. Först ska vi klara av att bygga den (den nya skolan). Vi vill bygga en skola i Kristineberg, med fritidsgård och gympasal, allra först.
Vill ni pausa arenabygget?
– Vi har inte sagt att vi vill pausa framdriften, men en ny skola i Kristineberg är nummer ett för oss. Och vi ser gärna att den nya arenan byggs i Fredriksberg i stället.
Hur ser ni på situationen inom äldreomsorgen?
– Storleken på kön till särskilt boende är orimlig. Och personalens sjuktal är orimliga. Vi måste öppna upp för någon annan aktör, så att kommunen utsätts för konkurrens och personalen får chansen att välja arbetsgivare, säger Mathias Karlsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.