INSÄNDARE
Hur kan gammal mat få stå kvar i butikshyllorna?
För några dagar sedan skulle jag köpa en burk räkor i lake i en livsmedelsbutik.
När jag stod vid hyllan och skulle ta en av de tre sista burkarna, slängde jag snabbt ett öga på bäst före-datumet.
”Konstigt,11-11-24 har ju redan varit”, tänkte jag.
Dessutom var det två månader sedan!
Jag tittade på de andra två burkarna, där datumet var 07-01-25.
”Inte första gången”
Märkligt – en burk med två månader gamla räkor i lake står alltså kvar i hyllan bakom de resterande två burkarna där datum ej har passerat.
Absolut, ”bäst före men ofta bra efter” är något jag brukar tänka på , men två månader efter bäst före datum?
Det är inte första gången jag har stött på det här problemet.
En annan gång, när jag skulle köpa mjölk, upptäckte jag att ett paket hade gått ut för sju dagar sedan, samtidigt som de färska mjölkpaketen stod längst fram.
Och vid ett annat tillfälle var jag sugen på muffins. Jag köpte ett 4-pack muffins i plastförpackning och såg fram emot att avnjuta dem.
Men när jag kom hem och öppnade förpackningen såg jag en stor, fluffig, grågrön mögelfläck på en av muffinsen.
Jag tittade på datumet och insåg att de hade gått ut för en månad sedan.
Etiketten hade dessutom täckt mögelfläcken, vilket gjorde att jag missade det i butiken.
Som ni märker har jag vid upprepade tillfällen sett varor som passerat sin sista förbrukningsdag stå kvar i butikshyllorna – fortfarande till fullt pris.
Det här är inte bara oansvarigt, utan också olagligt enligt livsmedelslagen.
Märkningen “sista förbrukningsdag” används för livsmedel som snabbt kan bli dåliga, som mejeriprodukter och färska varor.
Att sälja dessa efter datumet kan innebära en allvarlig hälsorisk för oss konsumenter.
Samtidigt finns det butiker som visar att de tar sitt ansvar.
”Ett hållbart sätt”
Till exempel har Ica Maxi infört konceptet “Ät snart”, där varor nära sitt bäst före-datum säljs till rabatterat pris.
Det är ett hållbart sätt att minska matsvinn utan att äventyra kundernas hälsa.
Det visar att det går att arbeta smartare med livsmedel.
Det är varje butiks ansvar att se till att maten de säljer är säker att äta.
Men när sådana här saker händer gång på gång, hur kan vi som konsumenter då känna oss trygga?
Jag hoppas att alla börjar ta sitt ansvar – både för matsäkerheten och för oss som handlar hos dem.
Kund
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se