ANNONS

Väggklocka mot gul bakgrund
FOTO: FREEPIK

Krönika: ”Sommartid är århundradets blåsning”

ANNONS

KRÖNIKA

Så var det dags igen.

Ja, jag menar såklart den årliga tidsomställningen från normaltid till sommartid.

Precis lagom till att man välkomnat våren så ska vi hålla på och ställa om klockan. Det skapar inget annat än stress och dålig sömn.

Men det är ju så skönt att det är sommartid tänker du och drömmer om soliga och varma dagar med härliga bad och trevliga grillkvällar.

Vet du vad.

Det blir sommar ändå.

Vi får inte mer ljus bara för att vi ställer fram klockan en timma och kallar det för sommartid.

Förvirrade

Antalet soltimmar per dygn är lika många oavsett vad klockan visar. De som använder argument som att ”det blir ljusare efter jobbet” och ”det är så härligt med ljusa kvällar” har inte förstått att de blir lurade att kliva upp en timme tidigare.

De kan heller inte nyttja den extra timman då de måste gå och lägga sig för att orka upp till jobbet dagen efter. Är det semester så är ju kvällarna ljusa ändå.

Många tycks också bli förvirrade och blanda ihop sommarsäsongen med sommartid i någon idé om att livet skulle bli ljusare och lättare med sommartid året om, vilket ju tyvärr är helt fel.

Media spär gärna på detta genom att illustrera artiklar om tidsomställningen till sommartid med somriga bilder och kalla snöiga bilder på hösten när vi ställer tillbaka klockan normaltid i slutet av oktober.

Såklart så kallar media hellre normaltid för ”vintertid” för då känns det extra kallt och mörkt vilket således mångas ögon skulle vara något dåligt. Tyvärr så verkar många i samhället inte förstå vad det faktiskt handlar om och hur tidsomställningen påverkar oss.

Vår biologiska klocka

Jag är en av många medlemmar i initiativet NormalTid AllTid som förespråkar att Sveriges tid ska utgå från vår geografiska tidszon. Vår tidszon utgår från nollmeridianen som vi ligger en timma ifrån och kallas således UTC+1.

Vår cirkadiska rytm, eller inre biologiska klocka, är starkt beroende av naturligt dagsljus för att reglera sömn och vakenhet. Ljuset på morgonen är därför extra viktigt för att hjälpa till att ställa in vår dygnsrytm.

Vår inre biologiska klocka, som sitter i hjärnan, styr oss mer än vi anar. Upptäckten att människor, djur och växter, till och med vissa bakterier och encelliga organismer, har alla en inre klocka belönades med Nobelpriset i fysiologi och medicin 2017.

24-timmarssystem

Forskning visar att den biologiska klockan är ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt för organismen. Detta kallas av forskarna för den cirkadiska rytmen efter latinets cirka diem – ”ungefär en dag”.

Olika människor har också olika preferenser när det gäller den cirkadiska rytmen, vissa är lärkor som vaknar tidigt och är sedan trötta på kvällen medan andra är nattugglor som är piggare på kvällen och tröttare på morgonen, forskarna säger att de tillhör olika kronotyper.

När vi ställer om klockan till sommartid så innebär det att vi alla behöver gå upp en timma tidigare. Det gynnar således bara den gruppen som är morgonpigga medan många mår ännu sämre av att tvingas gå upp tidigare än vanligt.

Vill morgonpigga gå upp en timma tidigare på sommarhalvåret så är det ju ingen som hindrar dem. Att däremot tvinga ett hårt arbetande folk, barn, ungdomar, gamla, att göra förskjutningar i sin biologiska klocka och gå upp en timma tidigare är inte bra.

Vissa skolor låter ju till och med skolelever börja skolan senare då många är trötta på morgonen. Om de normalt börjar klockan 8 så ska de alltså börja vid 7 under sommartid.

Det kan ju också vara en anledning till att många ungdomar hoppar över frukosten och får då extra svårt att hålla fokus på lektionerna. Nej, skolorna borde egentligen borde börja senare, inte tidigare.

Olika preferenser

Sen är olika personer olika känsliga för förskjutningar i den inre klockan och det finns inte mycket forskning på området än.

Det finns dock en intressant hypotes som går ut på att de som är födda på sommaren med en lång dag och kort natt har lättare att anpassa sig till säsongsväxlingar, skiftarbete och jetlag jämfört med de som är födda på vintern med en kort dag och lång natt.

En växande mängd vetenskapliga bevis visar i vilket fall att naturlig tid och att leva efter vår inre biologiska klocka är avgörande för fysisk och psykisk hälsa, säkerhet, utbildning, skola och arbete, ekonomi, miljö och mänskliga rättigheter.

Sömnbrist och sjukdomar

Avvikelser från vår inre biologiska klocka ökar signifikant frekvensen av sömnbrist, sömnstörningar, depressioner, metabola störningar, fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och för tidig död.

Med minskad prestation och ökade olyckor stör det trafik och arbete, hindrar utbildning och inlärningsförmåga. Det förskjuter tiden för mänskliga aktiviteter som därmed ökar bränsleförbrukning och energislöseri.

Jag konstaterar kort och gott att sommartid är århundradets blåsning som inte leder till något positivt.

Sommartid stressar mig

Personligen så är jag, och har alltid varit, väldigt morgontrött och pigg på kvällarna. Jag är också känslig för förskjutningar av den inre biologiska klockan.

Att gå upp tidigt någon enstaka gång går bra men det blir på bekostnad av mindre sömn då jag har svårt att tvinga mig att sova. Det är ju bara att gå och lägga sig kanske du tänker. Ja, det är klart att jag kan gå och lägga mig tidigt men jag somnar inte tidigare för det. Istället är jag vaken till kroppen tycker att jag ska sova.

Efter att under många år ha nyttjat flextiden till max och stressat till jobbet, oftast med frukostmackan på vägen, så njuter jag numera av att leva efter den biologiska klockan som egenföretagare.

Numera ställer jag sällan klockan och sover så länge kroppen behöver sova. Sen tar jag det lugnt lite innan jag börjar jobba. Jag har rutiner som passar min biologiska klockan perfekt och känner inte alls lika mycket stress i vardagen längre.

Men klockan påverkar oss alla i vardagen och det går inte att komma ifrån. Att ställa fram klockan för så kallad sommartid är dock något som stressar mig då det känns som att jag har förlorat en timma – varje dag…

Vill du läsa mer om argument och forskning om varför vi omgående bör skippa tidsomställningen helt och ha normaltid året runt så kan jag rekommendera dig att läsa mer på normaltidalltid.se.

Efter 45 år med sommartid är det hög tid att avskaffa tidsomställningen enligt EU:s beslut. Låt det vara normaltid året runt från år 2026.

+1
148
+1
28
+1
2
+1
1
+1
0
+1
10

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS