SPORTKRÖNIKA
På torsdag smygstartar division 5 nordöstra, där IFK Oskarshamn börjar hemma mot Målilla GoIF.
Blåvitt har fått in mycket kunnande och rutin i laget.
18 spelare ut och 16 nya spelare in. Bland andra tvillingarna Eric och Johan Persson, Kreshnik Avdyli, Kalle Furuskog, Mattias Rehn och Johan Törnström.
Eleganterna är såklart tidernas största förhandsfavorit.
På papperet hade de varit favoriter även i division 4.
Hur ser det ut i övrigt?
Hultsfred är svårbedömda. Några spelare håller högsta division 5-klass, men HFK har fått fylla på med unga spelare.
Det finns talang, men HFK är på sin höjd en utmanare till positiv kvalplats. Det känns som att IFK Österbymo är på nergång, ett bottenlag.
SK Lojal fick sena klassförvärv som kanske väger upp för förlusterna och de bör klara nytt kontrakt, men är otroligt ojämna och svårbedömda.
“Håller de i 90 minuter?”
Ledande spelare har redan hoppat fram och tillbaka mellan olika klubbar hittills i år. Det är inte säkert att vi sett slutet av hoppandet.
Lojal tränar inte speciellt mycket men har duktiga spelare.
Men håller de i 90 minuter?
Storebro har förstärkt med både rutin och annat genom Anton Palmér, Johan Carlsson och Kim Wickström och är klara aspiranter till ett hopp upp på övre halvan.
Även Djursdala har varit aktiva på marknaden, men som vanligt i de norra delarna (läs Vimmerby kommun) presenteras många nyförvärv under frimånaden.
Flertalet brukar man inte se i laguppställningarna när det väl gäller. Det ryktas om att kuggarna ”Bränna” och Ricky Gustafsson inte ska spela och jag tror, oavsett hur det blir med det, att de tar några kliv ner i tabellen.
Djursdala har tränat dåligt under uppehållet.
BK Boston är nog inte svaga, men lite för mycket division 6-ambitioner. Jag tror att de blir ett bottenlag.
HM IS Känns som ifjol ungefär. Har tappat en viktig målskytt.
Stjärnan och Södra Vi blir ungefär som 2019 och är favoriter till positiv kvalplats.
Är Fårbo ett bottenlag?
Fårbo är nog också som förra året, det vill säga ett bottenlag.
Här undrar man ju om pappa och tränaren Kent Nicklasson kan locka sonen Johan. Jag vet att han försöker. I så fall blir Fårbo klar aspirant för nytt division 5-kontrakt.
Målilla GoIF har haft lite omsättning. Men ungefär samma goda bredd. Lite yngre och piggare lag men skyttekungen Henrik Johansson osäker. Spelar nog inte, som det ser ut nu, men man ska aldrig säga aldrig.
Primärt är nytt kontrakt åter målsättning för GoIF.
Med bara 11 matcher kan ju vad som helst hända. Varje match blir ju dubbelt värd så att serien blir en rysare är ingen vågad gissning.
Tips:
1. IFK Oskarshamn.
2-3. Stjärnan/Södra Vi.
4-6. Hultsfred/Storebro/HM IS.
7-9. Djursdala/Lojal/Målilla.
9-12. Målilla/Fårbo/Boston/Österbymo.
* Var finns alla talanger inom fotbollen i Oskarshamn?
Hösten 2007 gjordes ett försök att slå ihop Oskarshamns AIK och IFK Oskarshamn.
Det fanns ett stort intresse men när IFKO samlade ihop alla gamla IFK:are så blev det ett nej från blåvitt medan OAIK i stort set var odelat för en sammanslagning.
Resultat blev att det trots allt blev en inofficiell sammanslagning då IFKO:s unga lovande spelare valde att gå till OAIK. OAIK hade målsättningen att satsa högre än division 3.
“Elittänk”
Det var ambitiösa tongångar trots motståndet från IFKO. OAIK byggde upp en organisation med en form av elittänk.
På seniorsidan kom utdelningen 2013 när OAIK tog klivet upp i ettan och laget har legat kvar där sedan dess.
Vad är skillnaden på A-laget 2014 och idag?
Den stora skillnaden är att det fanns flera egna Oskarshamnsprodukter, både OAIK:are och före detta IFKO:are, i seniorlaget.
Och det höll i sig i flera säsonger och gjorde spelet i ettan extra intressant. Vem kommer inte ihåg tvillingparen Torstensson och Persson.
Emil Dolk, Johan Niklasson och Tim Johansson. De övriga lokala spelarna som Joakim Lengyel och Kreshnik Avdyli.
Laget fylldes på med spelare från bland annat Kalmar. Filip Jägerbrink som varit med sedan första säsongen i ettan och fortfarande är en nyckelspelare i laget.
Inte många egna produkter
Hur många egna produkter finns det i årets OAIK?
17-årige Hannes Johansson i truppen och två juniorer som ständigt tränar med A-laget.
Vad beror det på att det finns så få egna produkter i seniortruppen?
Betänk att OAIK spelar i tredjedivision, även om det heter division 1.
OAIK har ungdomsverksamhet och en så kallad akademi. Det är just från dessa led som talanger och intresserade ungdomar ska formas och förberedas för snäppet till elitfotboll.
Det snackas mycket om att det ska vara roligt och en lek att spela fotboll. Det stämmer säkert för de yngsta, åtminstone att det ska vara en lek.
Fotboll ska alltid vara roligt men det innebär inte att det inte måste ställas krav. Att leva på talang går ett tag och kanske i division 4 och nedåt.
Har inte klubben värdegrunden att träna och fostra sina barn och ungdomar för spel i minst division 1, då utvecklas givetvis inte heller talangerna eller de som vill satsa mot toppfotbollen.
“Inte rätta vägen att gå”
Alternativet blir då att värva färdiga spelare för dyra pengar. Det tycker jag i sig OAIK har lyckats med, men jag tycker inte att det är den rätta vägen att gå för en klubb som vill vara en etablerad division 1-klubb.
OAIK har ingen större konkurrens i regionen. Det är i princip bara några lag från Kalmar.
Så visst borde det finnas både talanger och viljestarka spelare att suga upp i regionen och anledning för klubben att ställa siktet ett snäpp högre – Superettan.
Jag ser det inte som otroligt att OAIK kommer att vara med och slåss om topplatserna i söderettan den här säsongen och till och med få kvala till Superettan.
TEXT
Conny Blomander