RÅSVIK
Samhällsföreningen i Kristdala är nöjd med de nya omklädnings- och toalettbyggnaderna vid Råsviks badplats.
Men styrelsen och många av föreningens medlemmar är missnöjda med placeringen av handikapprampen och den nya grillplatsen.
Annicka Gunnarsson är ordförande i samhällsföreningen.
Problemet är att kommunen inte alltid lyssnar på badplatsbesökarnas önskemål, betonar hon.
– Folk vill ha avskildhet när de grillar. De vill inte sitta mitt på badplatsen. Vi har fått synpunkter från många invånare, allt från ungdomar till pensionärer, som inte vill flytta på grillplatsen. De tycker att den ligger bra där den ligger, säger Annicka Gunnarsson.
Och handikapprampen?
– Den har kommunen lagt mitt på den lilla badstranden som är anpassad för småbarn. Vi vill lägga rampen så långt till vänster som möjligt. Det har vi påpekat varje år ända sedan fritidskontoret lade dit den för flera år sedan.
– Men de envisas med att det inte går att flytta på den på grund av lutningen. Djupet i vattnet är samma, det har vi mätt, men det är möjligt att lutningen på land blir fel – men det borde ju gå att lösa. Men nej, de vill inte flytta den. Många familjer med småbarn vill nyttja den långgrunda stranden där de har bättre översikt över barnen och det finns inte några stora stenar som barnen kan klättra på, säger Annicka Gunnarsson.
Hon fortsätter:
– Och faktum är att många har svårt att använda handikapprampen med rullstol. Det är gräs och sand och sedan kommer rampen. Det går inte att dra en person i rullstol i sanden. Vi vill att de flyttar rampen och lägger en trall som möter den.
I samband med onsdagens invigning av de nya byggnaderna vid Råsviks badplats tar Oskarshamns-Nytt upp samhällsföreningens kritik.
Olof Eriksson, anläggningschef vid fritidskontoret, berättar att den nya grillplatsens placering är framtagen i samarbete med markägaren.
– Det var det som gällde – eller ingen grillplats alls, säger han.
– Grillplatsens placering är något som markägaren har diskuterat med oss under flera år. Och han fick vatten på sin kvarn när den gamla toalett- och omklädningsbyggnaden brann ned. Ett 15-tal stora tallar skadades i branden.
– Och vi är jätteglada över att branden inte spred sig mer, säger Olof Eriksson.
Han fortsätter:
– När vi bygger om och gör om, så får vi ha viss respekt för att varje person kanske har sin favoritplats – som man alltid har legat på. Det är klart att man blir irriterad om vi sätter en grillplats på platsen där man alltid har solat sig.
– Men en kommunal badplats är en badplats som ska fungera för alla. Inte bara för enskilda personer, säger Olof Eriksson.
Kommunens fritidschef Daniel Stenberg fyller i:
– Vi arrenderar marken – det måste man ha respekt för. Ska grillplatsen ligga så långt ifrån skogen som möjligt, så finns det inte så många alternativ. Det var det som gällde eller ingen grillplats över huvud taget. Och den nya placeringen ligger i ett ganska vackert läge, säger han.
– Ja, mångas intressen ska vägas samman. Och vi har inte kontroll över marken, konstaterar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).
Och handikapprampen?
– Ja, vi har diskuterat placeringen med leverantören vid två eller tre tillfällen. Men det hänger mycket på bottnens lutning. Det är något som vi måste kika vidare på helt enkelt, så att vi kan lösa det på bästa möjliga sätt, säger Olof Eriksson.
Men det går inte att åtgärda nu?
– Det kommer inte att vara möjligt i år. Men rampens placering har diskuterats och strandremsan i fråga har fått sig ett lyft sedan rampen kom dit. Därmed blev det också populärare att bada där.
– Då kom kritiken mot handikapprampens placering. Det blev en rullande snöboll av det, säger Olof Eriksson.
– Vi märker att intresset och engagemanget är väldigt stort. Det gäller för alla våra badplatser i kommunen. Vi får in många åsikter om hur saker är och hur de bör vara, etcetera. Och när vi gör något så får vi både positiva och negativa kommentarer. Vi får försöka göra det så bra som möjligt för så många som möjligt, tillägger han.
Anna Lena Johansson – styrelseledamot i samhällsföreningen i Kristdala och tillsynsansvarig vid Råsviks badplats denna sommar – är med på onsdagens invigning och hon reagerar direkt på Olof Erikssons beskrivning av situationen.
– Det är klart att man tycker till när man är uppvuxen här och har varit på badplatsen i över 30 år. Och när man vet hur välbesökt den är på sommaren. Många är här – både ortsbor och turister. Det är väl klart att man som Kristdalabo tycker till.
– Det är väldigt begränsat för barn som vill bada där handikapprampen ligger – eftersom vassen inte blev omhändertagen i höstas, säger Anna Lena Johansson.
Oskarshamns-Nytt undrar hur Anton Sejnehed ser på detta.
– Det är jättebra att vi har en dialog där många är delaktiga och engagerade, svarar han.
– Varje säsong har vi badplatsträffar. Det är jättebra. I slutändan ska vi väga de olika intressena mot varandra. Och det är klart att när vi har en badplats som någon annan äger, så blir det begränsat. Det är en annan sak när vi själva äger badplatsen. Då har vi mer kontroll.
Men handikapprampen har väl inte så mycket med markägaren att göra?
– Nej, där handlar det om förutsättningar. Vi får titta på det. Till hösten är det viktigt att man klipper vassen, svarar Anton Sejnehed.
– Det tråkiga tjänstemannasvaret är att vi sköter 16 badplatser totalt. Och sedan 2008, ungefär, så har vi försökt likrikta badplatserna i mångt och mycket – för att vi ska få en effektiv drift på dem. Det innebär exempelvis att livräddningsstationerna vid varje badplats är identiskt utformade, förutom skyltarna, säger Olof Eriksson.
– Vi försöker jobba med liknande gungor, så att vi alltid har reservdelar hemma. I framtiden hoppas vi kunna ha ganska liknande toaletter på alla ställen. Det är samma sak med badstegar. Så att vi har reservdelar och kan hjälpa till snabbt. Om vi åker runt till alla våra badplatser en dag, vilket händer ibland när vi tömmer latriner och sopor och gör underhåll, så har vi en resa på sammanlagt 27 mil. Då gäller det att få med sig rätt saker. På badplatsträffarna har vi jobbat med att hitta en gemensam standard.
– Baksidan av det är att man kanske kan förlora lite i lyhördhet gentemot den enskilda badplatsen, säger Olof Eriksson.
Tanken är att samtliga badplatser i kommunen ska få nya toalettbyggnader framöver (Kristdalamodellen står som förebild).
– Det finns pengar avsatta från 2023 och framåt, berättar Daniel Stenberg.
– Målet är att byta ut en per år – från 2023 och framåt. Då är vi i mål om 15 år. Vi jobbar långsiktigt med badplatserna, säger Olof Eriksson.
Foto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.