ANNONS

Återvinningsstation i Södertorn i Oskarshamn
Foto: Privat

Kommunerna har tagit över ansvaret för tömning och skötsel av återvinningsstationerna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MILJÖ

Svenskar dumpar allt mer skräp vid återvinningsstationer runt om i landet. Enligt Sveriges Radio har dumpningarna med skräp över tre kubikmeter ökat med 60%. Från årsskiftet har kommunerna ansvar för återvinningsstationerna och om några år ska de ersättas med hushållsnära insamling.

Återvinningsstationerna som finns på flera platser i runt om i kommunernas bostadsområden och tätorter är till för privatpersoner för att slänga förpackningar som plast, papper, metall samt färgat och ofärgat glas. Svenskarna dumpar allt mer skräp som inte hör hemma på återvinningsstationen. Sedan 2020 har dumpningar med skräp över tre kubikmeter ökat med 60% enligt Sveriges Radio.

FTI har avvecklats

Tidigare har Förpackningsindustrin, FTI, varit ansvariga för att tömma och städa återvinningsstationerna. Den 1 januari 2024 avvecklades FTI och insamlingen av förpackningar på återvinningsstationerna har tagits över av respektive kommun. Bakgrunden är den nya förordning om producentansvar som regeringen tog beslut om sommaren 2022.

Om det är fullt i containrar och skräpigt på återvinningsstationerna så är det alltså inte längre FTI som ska kontaktas för tömning och städning utan kommunerna eller de kommunala avfallsbolagen.

I Oskarshamns kommun är det Kretslopp Sydost, som även sköter sophämtningen, som ansvarar för återvinningsstationerna. I Mönsterås kommun ska du kontakta Mörkeskogs avfallsanläggning om en container behöver tömmas eller det behöver städas på en av kommunens 17 återvinningsstationer. När det gäller återvinningsstationerna i Högsby kommun så är det Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK, som är ansvariga för städning och tömning.

Fastighetsnära insamling

Från och med den 1 januari 2027 blir det krav på att fastighetsnära insamling ska ske. S-regeringen som tog beslutet om den nya förordningen sommaren 2022 hade en förhoppning om att de nya reglerna ska bidra till att öka hushållens benägenhet att sopsortera. Förpackningsproducenterna kommer fortsatt att stå för kostnaderna även nu när kommunerna har tagit över insamlingen.

Den fastighetsnära insamlingen ska vara införd för hushållen. De vanligast förekommande förpackningsslagen (papper, plast, metall och glas) ska alltid samlas in fastighetsnära. Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser och övriga förpackningsmaterial (trä, keramik, textil och dylikt) på kommunens återvinningscentral, ÅVC.

Nedskräpning vid återvinning i Borgholm på Öland
Nedskräpning på återvinningsstationerna har ökat. Bilden är tagen i Borgholm på Öland i juli 2022. Nedskräpningen är ett stort problem och ON får ofta in läsarbilder i insändare som visar ÅVS:er fulla med skräp. Från 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara tillgänglig för att det ska bli enklare för privatpersoner att återvinna. Foto: Privat

FAKTA / ÅTERVINNING

På en återvinningsstation får privatpersoner lämna tidningar och förpackningar. Återvinningscentraler är bemannade och du kan lämna till exempel metall, vitvaror, trädgårdsavfall, brännbart avfall och även farligt avfall. Besök på återvinningscentralerna ingår i avfallstaxan.

I samband med att FTI avvecklades vid årsskiftet så hänvisas allmän information om avfall till Sveriges nya avfallsportal Sopor.nu där du som privatperson kan hitta din närmaste återvinningsstation, göra felanmälan och se senaste tömning. Sopor.nu är ett samarbetsprojekt mellan Avfall Sverige, El-Kretsen, Förpackningsinsamlingen, Recipo och TMR med bidrag från Naturvårdsverket.

Foto: Privat

+1
7
+1
5
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
17

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS