OSKARSHAMN
“Det blir ingen is på Arena Oskarshamn denna säsong, det beslutet har nu Oskarshamns kommun tagit efter noga övervägande. Både pandemin och ekonomin har vägts in i beslutet”, skriver kommunen i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Till skillnad från en del andra konstfrusna isbanor runt om i landet, så hann vi inte spola upp vår bana som planerat i början på november innan de allmänna restriktionerna började gälla och hamnade i ett lite osäkert läge, säger fritidschefen Daniel Stenberg.
“Sedan kom striktare restriktioner som några veckor senare skärptes ytterligare, och att spola is kändes allt mer avlägset. Det är osäkert vad som händer efter den 24 januari men med de senaste rapporterna från regionen är det tyvärr inte mycket som tyder på att smittspridningen minskat eller att restriktionerna kommer att mildras”, skriver kommunen i pressmeddelandet.
“Väldigt kort tid”
– Då står vi med en väldigt kort tid kvar av säsongen. Därför tyckte vi att det var bättre att ta det här beslutet nu, och kunna fokusera på andra frågor, säger Daniel Stenberg
“Alla kommuner i länet har med nuvarande restriktioner varit överens om att inte erbjuda allmänhetens åkning på kommunala isar, ute eller inne. Däremot finns det en föreningsdriven bana i länet som har öppet för allmänhetens åkning. Daniel Stenberg har förståelse för att det väcker både frågor och frustration.”
– Vi har fått en del synpunkter och frågor utifrån det och det förstår vi, man får ju bedriva träning utomhus och det är skralt med aktiviteter i dessa tider.
“Komplicerat”
“En anledning till att inte spola is är att det skulle bli komplicerat att ha allmänhetens åkning på ett säkert sätt utifrån rekommendationerna. Allmänhetens åkning är populär och brukar locka ett par hundra besökare på ett och samma tillfälle. En begränsning hade förmodligen skapat följdproblem som köbildning och folksamlingar utanför Arenan, och med resultatet att väldigt många ändå inte fått tillgång till banan.”
Kostsamt
“Men det går inte att komma undan att också ekonomin är en stor anledning till den uteblivna isen. Bildningsförvaltningen och fritidskontoret som driver anläggningen tappar för tillfället stora intäkter på grund av restriktionerna, det största tappet har simhallen. Att inte spola upp isbanan kan mildra det stora tapp som sker”, skriver kommunen.
– Beroende på vädret skulle det totalt kunna kosta ungefär en halv miljon kronor att spola och underhålla is nu, för en säsong som blir väldigt kort och där vi inte har en aning om vad restriktionerna medför för användandet. Det är inte försvarbart, säger Daniel Stenberg.
“Tar tio dagar”
“Det tar ungefär tio dagar att spola upp isen, sedan tar det mellan två och tre veckor för isen att tina. Sammanlagt är detta upp till en månads tid då ytan är helt obrukbar.”
“Tills vidare kommer konstgräsplanen och löparbanorna i stället fortsätt att vara öppna för föreningslivet så länge de allmänna restriktionerna tillåter. Föreningarna har riktlinjer från sina förbund hur deras träning ska bedrivas på ett säkert sätt, vilket ofta innebär 10-15 personer per planhalva”, skriver kommunen.
ARKIVFOTO
CONNY BLOMANDER
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.