HÖGSBY
Fredrik Kling har lämnat tränarjobbet i Högsby IK och tar istället över Kalmar Södra i division fem.
– Det är spännande, jag ser fram emot att vara med och bygga något nytt och skapa en identitet kring A-laget i Kalmar Södra.
Fotbollssäsongen 2020 blev ju inte som andra säsonger, det satte Covid-19 stopp för. Högsby fick spela en halv serie och fick det kämpigt.
En trög inledning följdes av islossning för att sedan avslutas med ännu en tuff period som innebar att kontraktet räddades i sista matchen efter en riktig gastkramning.
“Oerhört lättnad”
– Det var en oerhörd lättnad efter den sista matchen, äntligen var det något som gick med oss efter en kämpig säsong, men jag tror att vi hade vuxit och hamnat högre i tabellen om det hade varit 22 omgångar, säger Fredrik Kling.
Hur gick diskussionerna med Högsby om en fortsättning?
– Jag och sportchefen Fredrik Hultman har haft ett nära samarbete hela tiden och pratat mycket om och kring laget. Han brinner oerhört mycket för Högsby IK och det smittade av sig på mig.
– Samtidigt så kände jag kanske att jag nått vägs ände med spelargruppen. Visst hade vi kunnat köra ett år till, men jag tror inte att resultaten hade blivit så mycket bättre.
“Alla brann inte lika mycket”
– Jag tror mycket på grupp- och individutveckling och vill lära känna spelarna på ett djupare plan för att få dem att förstå vad de ska utveckla och kunna bidra med i laget.
Hur fungerade den tanken i Högsby i år?
– Det är en oerhört träningsvillig grupp som vill mycket, däremot har det varit svårare för mig att nå dem individuellt, att verkligen hitta personen bakom fotbollsspelaren. Alla var överens om att vi skulle vara ett topplag och ville vara ett topplag, men alla förstod kanske inte vad som verkligen krävs för att nå dit. Naturligtvis gäller det inte alla spelarna, men alla brann inte lika mycket, vilket kanske inte är så konstigt: Men det är det som krävs.
Var det ett svårt beslut?
– Nej egentligen inte, det växte fram och blev ett bra avslut. jag kände att jag inte hade nått dit jag ville och kanske inte skulle komma dit heller. Frågan blev då vad som var bäst för Högsby. Spelargruppen kanske behöver en lite rakare och tuffare tränare, istället för min kanske lite mer filosofiska ledarstil. Jag önskar dem all lycka till i framtiden och för egen del har det varit lärorikt att få testa på att leda ett lag på den här nivån och få ett kvitto på att jag håller för det.
Att träna Högsby och bo i Kalmar tar också mycket tid.
– Ja, efter att vi flyttat till Kalmar har ju resorna blivit ännu längre och det blir ju fyra gånger i veckan – det är mycket tid som går.
Nu ska du träna Kalmar Södra i division fem, du får lite närmre till träningarna?
– Ja, det är femhundra meter med cykel, så det är riktigt bra.
Du hade fler anbud från andra föreningar, varför blev det Kalmar Södra?
– Ja. Det stämmer att det finns andra klubbar som hört av sig, men Kalmar Södra kändes helt rätt. Föreningen har en stark ungdomssida och det är en bra grund för en klubb. Så ser det inte ut överallt i Kalmarfotbollen. Här finns en bra organisation och då kan jag få koncentrera mig på att utveckla spelarna.
“Slagsida de senaste åren”
– Den stora utmaningen som jag ser det är att försöka skapa en identitet kring ett A-lag som kanske haft lite slagsida de senaste åren. Att det finns en röd tråd, en plan för verksamheten och laget och att man som spelare har en tillhörighet – det är saker jag tycker är viktigt i en förening.
Det finns många klubbar i på division fyra-fem–nivå i Kalmar och spelare byter ofta klubbar hit och dit, det skapar ingen kontinuitet. Om det finns en tydlig identitet i en förening blir det enklare – man ska veta vad Kalmar Södra står för, på och utanför planen.
Du ser fram emot det här, det är ganska tydligt.
– Absolut, nu kan jag koncentrera mig på det jag tycker är viktigast, att lära känna spelarna och utveckla dem och laget. Då kan vi skapa något varaktigt i klubben. Om man vet varför man spelar och känner en delaktighet i det man gör så kommer resultat på sikt.
Fredrik Kling är en engagerad människa, inte bara inom fotbollen. Han arbetar på Hjulet som tillhör Arbetsmarknadsenheten i Mönsterås kommun och som verkar för att ge arbete och sysselsättning till människor som står utanför arbetsmarknaden och för att få dem att så snart som möjligt komma ut i egen försörjning.
“Viktigt arbete”
Det kan handla om människor som har problem med språket, personer med psykiska bekymmer av olika slag, ensamkommande, eller så kallade hemmasittare.
– Det känns som ett viktigt arbete, att se att det faktiskt går att förändra situationen för dem som hamnat lite utanför samhället, säger Fredrik Kling.
– Förr gick det inte att på samma sätt hitta en tillhörighet utanför samhället, men idag kan man hitta kontakter på nätet utan att behöva lämna hemmet. Man kan ha en tillhörighet utan att vara en del av samhället precis runt omkring dig.
Du är också engagerad i Blomstermåla Folkets hus.
– Ja, det är ju också en del av samhället och jag vill bidra till att hålla den scenen levande, men just nu är det ju tufft eftersom Covid-19 har satt stopp för alla evenemang. På sistone har jag varit lite involverad i Söderport i Kalmar och där har vi haft lite mindre arrangemang. För någon vecka sedan hade vi Mönsteråsbandet Evelyne där, det är ett ungt band men med oerhörd potential.
“Lysande framtid”
– Jag försöker dra i de trådar och kontakter jag har för att de ska få fler ögon på sig. Med rätt promotion så har Evelyne en lysande framtid.
Lagbyggaren Fredrik Kling arbetar alltså vidare på flera plan och en sak man kan ta med sig från ett samtal med Kling är att samhället skulle tjäna på om folk i allmänhet kunde förstå att uppskatta andras värden. Det är så Fredrik Kling vill bygga sina lag – alla ska känna att de kan bidra och att de har en roll att spela, att de betyder något.
Är det faktiskt inte så vi alla skulle vilja känna?
TEXT
THOMAS WENNERKLINT
FOTO
PETER A ROSÉN
Krönikör. Lärare som levererar lördagskrönikan om skolan, samhällsfrågor, sport och mycket mer. Åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.