SIMPEVARP
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari var på besök i Oskarshamn och OKG i förra veckan. Den 14 februari välkomnades ministern för en rundvandring på kärnkraftverket Oskarshamn 3, O3, för att diskutera kärnkraftens framtid.
“Kärnkraften är det enda planerbara fossilfria kraftslaget som kan byggas ut i stor skala”, säger Romina Pourmokthari i ett pressmeddelande från OKG på onsdagen.
– Det har varit både intressant och lärorikt att få besöka OKG. Kärnkraften har en avgörande betydelse för både klimatomställningen och för Sveriges konkurrenskraft. Det sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari som besökte OKG förra veckan.
Planerbart och fossilfritt
Den 14 februari välkomnades klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till Oskarshamn och OKG. Syftet med besöket var att belysa betydelsen av ett väl fungerande energisystem där fossilfri planerbar baskraft utgör en viktig förutsättning. Förutom en rundvandring på O3 diskuterades kärnkraftens framtid.
– Regeringen arbetar för en långsiktig fördubbling av kraftsystemet som ska motsvara 300 TWh/år. Kärnkraften är det enda planerbara fossilfria kraftslaget som kan byggas ut i stor skala. Vår färdplan för kärnkraften sätter färdriktningen för hur ny kärnkraft i Sverige, motsvarande 10 konventionella reaktorer, ska bli verklighet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Planerad drift till 2045
Uniper, som äger OKG, har inga planer på att investera i ny kärnkraft. Däremot understryks vikten av att befintlig kärnkraft kan drivas under lång tid framåt.
– Vi tar sikte mot fortsatt drift under lång tid framöver. Oskarshamn 3 (O3) gjorde ett omfattande arbete med livstidsförlängning och effektökning, till att bli en av världens största reaktorer för ca 15 år sedan med planerad drifttid till 2045, säger Johan Lundberg, vd på OKG.
– Drifttidsförlängningsperspektivet är den lägst hängande frukten just nu för att skapa förutsättningar för ett robust energisystem.
Kärnkraft skapar förutsättningar
Dagens energisystem bygger på att det ska finnas mycket svängmassa i energisystemet. I dag är det främst kärnkraften och vattenkraften som förser systemet med svängmassan (rotationsenergi), därför att dessa är uppbyggda kring fysiskt stora generatorer.
– Genom att tillföra energisystemet baskraft, kärnkraft i det här fallet, kan vi också skapa förutsättningar för andra energislag i vårt energisystem som exempelvis sol- och vindkraft, avslutar Johan Lundberg.
Foto: OKG AB