ANNONS

Måljubel i Be-Ge Hockey Center, IK Oskarshamn
Foto: Pierre Stjernfeldt

Klart: Fullmäktige har nu röstat nej till att bygga en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På måndagskvällen röstade en majoritet av fullmäktigepolitikerna, som väntat, nej till att bygga en ny hockey- och evenemangsarena på tennishallsområdet i Oskarshamn.

Efter en debatt som sträckte sig över cirka två timmar gick frågan till votering, där kommunstyrelsens förslag (Vänsterpartiet och den politiskt obundne Jan Johansson hade likadana förslag) slutligen ställdes mot Sverigedemokraternas förslag.

Och där vann majoritetssidan med 33 ja-röster mot 9 nej-röster.

Sju av de 49 ledamöterna avstod från att rösta.

“Skulle älska en ny arena”

– Redan i de tidiga utredningarna om en ny arena, så väcktes farhågor över kostnaden. Skulle vi ha råd med en sådan stor investering? Vi i Vänsterpartiet insåg tidigt att en helt ny arena skulle riskera att gå ut över kärnverksamhet som skola och omsorg. Politik innebär att prioritera. Som hängiven supporter till IK Oskarshamn, och tillika säsongskortsinnehavare, så skulle jag älska en ny arena – men inte på bekostnad av våra barn och äldre. Därför gick vi i Vänsterpartiet till val på att bygga en ny träningshall, men inte en ny och ofinansierad arena. Det är vad vi har lovat våra väljare att verka för. Det är bra att majoriteten nu har insett det orimliga i att bygga helt nytt och i stället anslutit sig till Vänsterpartiets ståndpunkt i frågan. Samtidigt kan jag bara beklaga att det inte skedde tidigare, eftersom vi har tappat värdefull tid och ansenliga resurser på alla utredningar som gjorts för att komma fram till detta beslut. Jag konstaterar att där andra partier har vacklat i frågan om en ny arena, har Vänsterpartiet hållit samma linje hela vägen, sa Fredrik Jonasson (V).

“Jag älskar ishockey”

– Jag älskar ishockey. Jag ville verkligen ha en ny arena. Snacka om besvikelse när jag hörde och såg de nya förslagen första gången. Jag var kanske en av dem som var allra jobbigast i mitt parti mot stackars Lucas (det moderatmärkta kommunalrådet Lodge, redaktionens anmärkning). Förlåt. Jag gav mig sjutton på att det här skulle gå – jag skulle hitta pengarna för att vi skulle kunna driva igenom detta. Men verkligen kom i kapp mig också. Men vi kommer att bygga en ny arena – det är jag säker på. Det gäller, som Sverigedemokraterna och Liberalerna så klokt har sagt, att hitta en ny plats. Men platsen för en sådan byggnad är just nu rejält begränsad. Å därav tog kommunfullmäktige beslutet att räkna på en arena på just den platsen (tennishallsområdet) som dagens underlag handlar om. Men låt oss då i stället vara lite visionära. Det finns redan i dag ett planuppdrag som öppnar upp för nya detaljplaner i Kronoparken. När väg 37/47 dras om kan det området bli väldigt intressant, även för en ny arena. I vårt förslag finns den visionen med. Är förarbeten gjorda, så kan vi i fullmäktige ge nästa politikergeneration en fantastisk möjlighet att fatta beslut om en ny arena. Och finner de en finansiering, ja, då är jag helt säker på att den blir verklighet. Tills dess så får vi göra det bästa med det vi har, sa Emil Jörgensen (M).

Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) påminde Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S) om att de strax innan jul 2021 kallade in till en pressträff i Be-Ge Hockey Center, där duon sa att kommunen ska bygga en ny hockey- och eventarena. Socialdemokraterna och samarbetspartiet, Moderaterna, drev även frågan hårt i valrörelsen 2022. En ny arena ska byggas, var det tydliga budskapet – men finansieringen ville de återkomma till.

– Går det att misstolka löftena? Nej, absolut inte, om ni frågar mig. Men nu verkar det som att de har glömt sina vallöften, sa Leif Axelsson.

“Har hänt en hel del”

– I slutet av 2021, då jag och mitt parti tog ställning till att gå vidare med inriktningen att bygga en ny arena, så trodde jag verkligen att det skulle vara möjligt, som världen såg ut då. Men det har hänt en hel del – i Sverige och i världen – som även påverkar Oskarshamns kommun. Det kan inte vi, som ansvariga politiker, inte blunda för. Men om allt hade varit lika, nu som då, ja, då tror jag att vi hade haft ett annat förslag på bordet att ta ställning till i dag, svarade kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson.

Han fortsatte:

– Kommunfullmäktige tog inriktningsbeslutet för en ny arena den 14 februari 2022 – och tio dagar senare invaderade Ryssland Ukraina, något som man inte trodde skulle ske i modern tid. Först blev vi inte särskilt påverkade – men det dröjde inte många månader förrän vi insåg att det här kommer påverka oss stort. Stålpriser, vetepriser, matpriser, elpriser och bränslepriser – ja, det mesta blev dyrare för alla. Det har inte undgått någon. Men vi gick vidare med det här och tog i maj samma år också ställning till vilken plats som var den lämpligaste att bygga på. Med tanke på tid och kostnad utifrån de platserna som undersöktes, så föll valet på att den skulle byggas där tennishallen ligger i dag. Kommunen har arbetat fram de verkliga kostnaderna för att bygga en ny arena, inklusive kompletterande idrottsanläggningar. Många prisuppgifter har diskuterats – men nu har vi det svart på vitt.

“Inte beredd att gå vidare”

– Jag sa att mycket har förändrats sedan vi tog beslutet. Låt mig bara ge några exempel på hur driftkostnaderna har påverkats. Kalkylräntan låg på 1,5 procent – nu ligger den på 3 procent. En förändring som påverkar det här med 8,3 miljoner kronor per år. Föreningen (IK Oskarshamn) skulle betala en hyra på 11 miljoner kronor, sa man. Nu säger man att man klarar en hyra mellan 7 och 9 miljoner kronor. Vår driftkostnad i nuvarande Be-Ge Hockey Center har ökat från 7 miljoner till 10,3 miljoner kronor per år. Bara dessa tre punkter ökar driften för kommunen med mellan 13,6 och 15,6 miljoner kronor per år. Lägg då även till de ökade byggkostnaderna. Med alla samlade faktauppgifter på bordet, så är inte jag beredd att gå vidare med det ursprungliga förslaget. Det hade äventyrat kommunens ekonomi och vår förmåga att fortsätta att bedriva en bra verksamhet och klara av kommunens kärnuppdrag.

“Ändå stolt”

– Men jag är ändå stolt över att vi som kommun går vidare med en satsning på idrottsanläggningar i Oskarshamns kommun. En satsning som innebär att vi kommer att klara av att bedriva vårt kärnuppdrag, men också ge förutsättningar för en bättre fritid och framtid för många. Nu sätter vi taket för driftkostnaderna – det handlar om 31 miljoner kronor. Vi tillgodoser många behov och vi klarar av att betala fakturan. Vi gör det i en tid där andra kommuner redovisar underskott på hundratals miljoner och där kommuner nekas lån av Kommuninvest. Vi går en annan väg och gör Oskarshamns kommun till en bättre plats för många, betonade Andreas Erlandsson.

“Ville hemskt gärna”

– Vi ville hemskt gärna ha en sådan här arena i vår kommun. Jag skulle älska att se den här – men som folkvalda politiker har vi ett ansvar att förvalta förtroendet som vi har fått. Vi har fått förtroendet att förvalta kommunens resurser. Och det gäller inte bara för dem som lever och bor i Oskarshamns kommun i dag – det gäller även för framtida generationer. I det gedigna underlaget hittar man en siffra på 787,5 miljoner kronor i investeringskostnad. Det är en stor summa. Men det var inte den som var avgörande för oss moderater. Utan det var driftkostnaden på 74,1 miljoner kronor per år. Sedan kan vi diskutera hyror och sådant – men säg 64,8 miljoner kronor. Det är också en stor årlig summa för en kommun av Oskarshamns storlek. Jag ser det som en styrka att kunna ändra sig om faktauppgifterna ändrar sig. Den här driftkostnaden kunde inte jag föreställa mig. Vi satte oss ner och försökte hitta de här pengarna – men vi stannade på 31 miljoner kronor. Det är det som vi har råd med när det gäller driften framöver. Då kollade vi vad vi har råd med för 31 miljoner kronor. Nummer ett är mer istid till våra ungdomar. Därför är en ny isyta för våra unga viktigt. En träningshall ska byggas skyndsamt. Och Be-Ge Hockey Center ska byggas om. Faciliteterna är undermåliga. Lokal för ridsporten är också en stor och viktig punkt. Ridanläggningen är från 70-talet – och den är undermålig. Den bör också ses över, sa Lucas Lodge, bland annat.

ON har tidigare berättat om hur majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, för närvarande vill gå vidare med idrottsanläggningsfrågorna i kommunen (läs om det här).

Arenautredningen har kostat omkring 11 miljoner kronor, totalt, varav cirka 5,5 miljoner kronor är skattepengar (utredningen har även finansierats med mervärdespengar).

Här finns samtliga artiklar och insändare/debattartiklar om arenafrågan.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

+1
21
+1
3
+1
0
+1
7
+1
1
+1
13
+1
10

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS