ANNONS

Kristdemokrater på studiebesök i Finsjö
Foto: Kristdemokraterna

KD står upp för den småskaliga vattenkraften: “Elkonsumtionen kommer att öka – då kan vi inte lägga ned produktion”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FINSJÖ

– Ska vi kunna påverka elproduktionen utifrån konsumtionen, så måste vi kunna öka produktionen när vi behöver mer el – och det kan vi inte göra om vi ska vara väderberoende. Det är inte rimligt att minst 40 procent av vattenkraftsägarna ska tvingas lägga ned sin produktion på grund av miljötillståndsprocesserna, redan innan ärendena har prövats, säger riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD), från Träthult i Högsby kommun, efter fredagens verksamhetsbesök på Övre Finsjö kraftstation.

Carl-Wiktor Svensson (KD). Foto: Kristdemokraterna

– Man måste våga ifrågasätta en hel del av de planerade miljötillståndsprocesserna som pågår. Vi vill pausa dessa. Elkonsumtionen kommer att öka – då kan vi inte lägga ned produktion.

“Vi i Kristdemokraterna vill inte avveckla den småskaliga vattenkraften. Vi vill i stället utveckla den”

CARL-WIKTOR SVENSSON (KD), RIKSDAGSKANDIDAT

– Vi pratar om väldigt mycket planerbar produktion. Den småskaliga vattenkraften här nere i prisområde fyra levererar ström när vi behöver den som mest – och den producerar i nivå med ett kärnkraftverk, ungefär. Vi i Kristdemokraterna vill inte avveckla den småskaliga vattenkraften. Vi vill i stället utveckla den. Företrädarna själva säger att de kan fördubbla sin produktion. Men det är ingen som vågar göra nödvändiga investeringar på grund av miljötillståndsprocesserna. De måste givetvis få långsiktiga förutsättningar, säger Carl-Wiktor Svensson.

På verksamhetsbesöket hade han sällskap av partivännerna Gudrun Brunegård (riksdagsledamot), Chatrine Pålsson Ahlgren (kommun- och regionpolitiker och före detta riksdagsledamot), Madeleine Rosenqvist (kommun- och regionpolitiker och riksdagskandidat) samt Marcus Läggeberger (kommunfullmäktigekandidat i Mönsterås kommun).

Bild från besöket i Finsjö. Foto: Kristdemokraterna
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Madeleine Rosenqvist (KD). Foto: Kristdemokraterna
Från besöket i Finsjö. Foto: Kristdemokraterna

Gunder Holm (Smålands vattenkraftförening), Magnus Edvinsson (Alsteråns Kraftverksförening) och representanter från Fortum, med flera, fanns också på plats.

Sveriges behov av elproduktion ökar stadigt – enligt prognosen har vi fördubblat landets elkonsumtion om 20 år, påpekar Carl-Wiktor Svensson.

“När behovet av elproduktion är som störst i prisområde fyra står enbart den småskaliga vattenkraften för cirka 17 procent av produktionen, vilket sammantaget motsvarar lite drygt en kärnkraftsreaktor”

CARL-WIKTOR SVENSSON

– Beroendet av fossil elproduktion behöver minska – och den fossilfria produktionen behöver öka. Samtidigt behöver samhället och industrin ström oftare än enbart när det blåser och/eller är strålande sol. Därför behöver vi mer planerbar elproduktion – och inte mindre. I synnerhet här nere i södra Sverige, där mycket planerbar elproduktion lagts ner under de senaste åren.

“Avgörande roll”

– När behovet av elproduktion är som störst i prisområde fyra står enbart den småskaliga vattenkraften för cirka 17 procent av produktionen, vilket sammantaget motsvarar lite drygt en kärnkraftsreaktor. Därför är det högst oroväckande när vi nu ser att de miljötillståndsprocesser som fortskrider hotar minst 40 procent av de småskaliga vattenkraftsproducenterna redan innan ärendena har prövats. Kristdemokraterna anser att vattenkraften, precis som kärnkraft, har en helt avgörande roll som baskraft/reglerkraft i elsystemet och att denna därför inte kan ersättas av intermittent elproduktion såsom vind- och solkraft. Detta faktum är egentligen fysik och inte politik.

Nedlagd kärnkraft kan inte ersättas hur lätt som helst, påpekar Carl-Wiktor Svensson.

“Att lägga ned ännu mer planerbar energi är inte receptet om vi ska ha ett fungerande elsystem”

CARL-WIKTOR SVENSSON

– Att lägga ned ännu mer planerbar energi är inte receptet om vi ska ha ett fungerande elsystem, understryker han.

– Det är viktigt att komma ihåg skillnaden mellan planerbar energi och intermittent energi (sol- och vindkraft) – sådant som man själv inte kan påverka.

Carl-Wiktor Svensson poängterar också att det inte finns någon större acceptans för vindkraft.

“Blir nerröstade”

– Åtta av tio planerade parker blir nerröstade med kommunala veton. Folk vill inte ha dem i sin närhet.

– Vi måste kunna leva av någonting. Och vi måste kunna bruka saker och ting för att kunna ha ström i våra uttag. Vattenkraften har i många fall funnits i flera hundra år, säger Carl-Wiktor Svensson, som berättar att man även tittade på fiskvandringarna i Finsjö.

– Fortum har tagit hem en ny sorts fiskvandring till Finsjö, som ser jätteintressant ut. Det går att kombinera produktion och miljö. Det är ett jätteintressant projekt.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS