ELKRISEN
“Svenska hushåll upplever nu rekordpriser på el. Till hösten och vintern förväntas priserna stiga till 4 kr eller mer per kilowattimme i södra Sverige. Det är mer än sju gånger så mycket som snittet senaste fem åren”. Det skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande där de presenterar ett stödpaket för hushållen.
“Regeringen har under två mandatperioder försämrat det svenska elsystemet kraftigt och lagt ner fyra kärnkraftsreaktorer. Konsekvenserna av detta betalar nu vanliga barnfamiljer”, skriver Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande på måndagen.
Slopa momsen under 4 månader
Kristdemokraternas stödpaket är till för att på kort sikt kunna stötta elpristyngda hushåll med upp till 21 500 kr/år, eller 5000 kr/mån under de kommande vintermånaderna när elpriset väntas stiga till 4 kr eller mer per kilowattimme i södra Sverige.
KDs stödpaket finns konkreta förslag för att sänka kostnaderna för hushållen. KD vill att ta bort momsen på el mellan december och mars månad från 25% till 0% samt sänka energiskatten med 10 öre eller mer för att dämpa höga pristoppar. Dessa två förslag som beräknas kosta cirka 15 miljarder kronor.
KD vill även att energibolagen ska vara med och betala genom att införa en extraskatt på de övervinster som bolagen gör med anledning av de ökade vinsterna som högre elpris genererar.
FAKTA / Kristdemokraternas tre huvudförslag:
- Nollmoms på el under den värsta perioden – Sänk momsen på el från 25 till 0 procent, under fyra månader (december till mars). Med en momssänkning minskar elpriset mer vid höga priser och mest där priserna är som högst, samtidigt som alla får del av en lättnad.
- Sänk energiskatten: stötdämpare vid höga priser – För att dämpa de långsiktiga priseffekterna bör energiskatten på el sänkas med 10 öre eller mer när priserna överstiger medelvärdet de föregående 5 åren för snittpriset i Sverige. På det sättet dämpas effekten av tillfälliga pristoppar, och visar sig prisökningarna vara långvariga får hushållen mer tid att förbereda sig.
- Inför extraskatt på övervinster, låt energibolagen vara med och betala – Med den energikris Sverige och Europa upplever kommer vinsterna för energibolagen att öka mycket kraftigt, utan att de själva gjort något för att det ska ske. Energibolagen har utöver detta även återkommande motverkat och stoppat avgiftssänkningar av elnätsavgifterna som Statens kraftnät velat vidta. Istället har avgifterna höjts, trots att avgifterna redan är obefogat höga. Kristdemokraterna föreslår därför nu en tillfällig extra bolagsskatt på energibolagens övervinster. Skatten ska läggas ovanpå ordinarie bolagsskatt och beskatta de övervinster som kommer uppstå. En sån skatt kan t.ex. utformas likt Storbritannien med 25 procent. Skatten ska utformas så att bolagen inte ska kunna göra redovisningstekniska åtgärder i syfte att minska vinsten på sista raden. Skatten ska vara tillfällig, vilket motiveras med läget på energimarknaderna.
Utökad elproduktion med kärnkraft
Utöver de tre huvudförslagen ovan så vill KD ta bort effektavgiften för elkunderna, införa en skattereduktion för hushållens omställning från direktverkande el samt förbereda för akuta åtgärder vid elprisrusningar.
KD vill även utöka elproduktionen genom att bland annat säkerställa nybyggnation av kärnkraft och föreslår även åtgärder för att underlätta för kraftvärmeverksproduktion samt incitament för mer vind- och vattenkraft med ersättning till berörda kommuner och närliggande grannar.
Vill ge tillbaka flaskhalsintäkterna
KD vill även ge tillbaka flaskhalsintäkterna till konsumenterna som de senaste tre åren uppgått till över 50 miljarder kronor. Svenska kraftnät har aviserat att de ska ta bort effektavgiften för andra halvåret 2022, och planerar en 50 procentig sänkning för 2023.
Svenska kraftnät menar att det är svårt att återbetala pengar till konsumenterna men enligt KD så har EU-kommissionen öppnat för att att använda flaskhalsintäkter för att finansiera elstöd till elkonsumenter.
Foto: Kristdemokraterna
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.