LÄNET
Kalmar läns museums finansiella stiftare Region Kalmar län och Kalmar kommun har beslutat om ett ovillkorat kapitaltillskott till Stiftelsen Kalmar läns museum om 7,5 miljoner kronor vardera, totalt 15 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att flytta det sista av museets föremålssamlingar till samlingsmagasinet i kvarteret Bilen vid fd Volvofabriken och att stärka det egna kapitalet. Flytten av föremålen tillgängliggör ett helt våningsplan på cirka 1 000 kvadratmeter.
I november lämnade Kalmar läns museum in en förfrågan om kapitaltillskott till stiftelsen Kalmar läns museums finansiella stiftare. Bakgrunden var att museisamlingarna i Ångkvarnen inte är genomgångna i modern tid och det finns stora behov av sanering, konservering och uppordning samt att stärka museets kapital.
Förfrågan omfattade två områden:
- 12 miljoner för att genomföra en flytt av museets samlingar från Ångkvarnen
- 3 miljoner till ändamålsbestämda medel inom eget kapital
Ordna upp Ångkvarnen
Kapitaltillskott möjliggör flytt och utveckling av föremålssamlingarna samt nya publika ytor
I cirka 10 års tid har ett omfattande projekt att tömma externa magasin och flytta museets samlingar till moderna lokaler pågått. Nästa stora etapp är att flytta och ordna upp samlingarna i Ångkvarnen som finns på våningsplan 5 och som omfattar stora föremålssamlingar.
Kapitaltillskottet gör det nu möjligt att kunna utföra samlingsförvaltning enligt modern museistandard samt frigöra ytor i Ångkvarnen till utökad publik verksamhet. Samlingarna från Ångkvarnen ska flytta till samma magasin där de övriga samlingarna finns. Samlingarna ska tillgängliggöras i både utställningar och i olika digitala kanaler samt för forskning i enlighet med museilagen.
Utveckla museet
Projektet beräknas pågår under cirka 5 år från och med år 2023. Kalmar läns museums föremålssamlingar omfattar cirka 1 miljon objekt.
– Flytten ger dels ett bättre skydd av föremålen för kommande generationer, dels ger det museet möjligheten att utvecklas starkare långsiktigt. Genom att tillgängliggöra ett helt nytt våningsplan kommer besökarna dessutom kunna ges nya spännande upplevelser. I framtiden vill museet att de frigjorda ytorna ska innehålla en ny kulturhistorisk utställning om Kalmar län, säger Jonas Hellberg, ordförande i stiftelsens styrelse.
Ekonomisk stabilitet
En stor del av Kalmar läns museums egna kapital består av ändamålsbestämda medel, varav den största delen tillhör Kronan-projektet och undersökningarna. Genom nya redovisningsregler kommer användandet av ändamålsbestämda medel medföra ett underskott och påverka resultatet negativt de kommande åren. Med anledning av det uppstår det ett behov av att stärka stiftelsens egna kapital med 3 miljoner kronor.
– Kapitaltillskott gör det möjligt att möta de stora utmaningar vi har för att vårda, förvalta och tillgängliggöra samlingarna för framtida generationer. Det är en av museets viktigaste och mest grundläggande uppdrag. Det ger oss också en ekonomisk stabilitet och så vi kan fokusera på att fortsätta utveckla vår verksamhet, säger Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum.
Beslutet från stiftarna innehåller också ett direktiv till Stiftelsen Kalmar läns museums styrelse och ledning att genom positiva resultat stärka det egna kapitalet med ytterligare 3 miljoner kronor över en period om fyra år.