SVERIGE
I dag är det exakt 30 år sedan Sverige blev medlem av den Europeiska unionen. EU har gett svenska företag tillgång till världens största hemmamarknad och gjort det enklare för svenskar att jobba, leva och studera i hela EU.
– EU-medlemskapet har gjort Sverige rikare och starkare och är i dag viktigare än någonsin tidigare. Genom EU kan vi agera med större kraft för att stödja Ukraina i kampen för fred och frihet och avsluta kriget på vår kontinent, göra Europa till en mer attraktiv plats för entreprenörer och innovatörer, bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottsligheten och genomföra den gröna och digitala omställningen, säger EU-minister Jessica Rosencrantz i ett pressmeddelande.
Regeringens prioriteringar
Regeringens prioriteringar inom EU-samarbetet kan sammanfattas med fyra ord på K – kriget i Ukraina, kriminaliteten och konkurrenskraften som går hand i hand med klimatomställningen.
För att stärka genomslaget för svenska positioner och värna svenska intressen arbetar regeringen aktivt för att påverka beslut tidigt i processen, i nära samarbete med likasinnade medlemsstater och svenska företag och organisationer. Regeringen genomför också riktade satsningar för att öka antalet svenskar som arbetar i EU-institutionerna.
Under 2025 genomförs flera aktiviteter för att uppmärksamma jubileumsåret. Regeringen.se uppdateras löpande med kalendarium och information om Sveriges arbete i EU.
FAKTA / Så gynnas Sverige av EU
EU är idag en viktig del av det svenska samhället. Den inre marknaden med fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer är en av EU:s hörnstenar och uppskattas generera omkring 300 miljarder svenska kronor till Sverige varje år. Cirka två tredjedelar av den svenska varuexporten går till länder på den inre marknaden.
EU-samarbetet tillgängliggör också medel för forskning och utveckling och stöd till jordbruk och regioner. Genom EU:s roamingregler kan svenskar använda sin telefon utan extra kostnad i hela EU och stipendier som ERASMUS+ har gjort det möjligt för fler att studera utomlands. År 2021 skapade EU en ny myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser, Hera. Myndigheten ska bland annat säkerställa tillgång till vaccin, mediciner och skyddsutrustning såsom handskar och munskydd.
EU har också en civilskyddsmekanism för förebyggande av, beredskap för och insatser vid naturkatastrofer och andra kriser. Centrum för samordning av katastrofberedskap, ERCC, övervakar dygnet runt händelseutvecklingen över hela världen och samordnar EU:s insatser för katastrofhantering och drabbade länders begäran om hjälp.
Vid till exempel en naturkatastrof kan Sverige bidra med stöd till andra länder eller i sin tur få stöd från andra, till exempel flygplan för brandsläckning eller donation av medicinsk utrustning.