ANNONS

Traktor kör på åker
Foto: Freepik

Jordbruksverket ska analysera möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark. Jordbruksverket ska också analysera om livsmedelsproduktion eller biologisk mångfald bör främjas ytterligare i samband med att mark används för solcellsparker.

Uppdraget innebär att Jordbruksverket ska lämna en analys av konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och jordbrukets konkurrenskraft om inte skyddet för jordbruksmark stärks. Analysen ska utgöra en fördjupning om behovet av skydd av jordbruksmark mot exploatering med tanke på omvärldsläget och totalförsvarets övriga behov. Jordbruksverket ska också redogöra för hur det nuvarande skyddet för jordbruksmark fungerar.

– Det här är viktiga frågor för regeringen, inte minst med tanke på det ökade fokuset på livsmedelsberedskap och genom det här uppdraget till Jordbruksverket vill vi få ett uppdaterat kunskapsunderlag, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Analysera EU-stöd

Jordbruksverket får också i uppdrag att analysera om de stöd som går till jordbruket inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik kan användas för att främja att jordbruksmark även används för livsmedelsproduktion eller för att stärka biologisk mångfald i samband med att marken används för solelproduktion. Analysen ska också omfatta behovet av att återställa jordbruksmarken om solcellsparker avvecklas.

Uppdraget ska redovisas senast 1 mars 2025.

Landsbygdsminister Peter Kullgren
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Armin Dröge

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS