SVERIGE
Regeringen har i veckan presenterat flera nyheter kopplat till svensk livsmedelsproduktion. LRF har bland annat lyft frågor om livsmedelsförsörjning för att klara av kristider och att det är värdefullt att regeringen fortsätter med skatteavdrag på jordbruksdiesel.
“Vi ser positivt på regeringens satsningar och många av dessa har vi lyft i våra samtal med regeringen. Det är bra att man lyssnar på oss men ska vi bygga upp en robust livsmedelsförsörjning och säkra att vi har en livsmedelsproduktion i både freds och kristider krävs betydligt större satsningar än de regeringen presenterat”, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
Förlorat 500 miljoner årligen
Att regeringen har låst eurokursen i den strategiska CAP-planen till en alltför låg nivå är något som LRF har varit kritiska till.
“Detta har gjort att vi förlorat 500 miljoner kronor årligen i form av ett lägre återflöde från EU-budgeten. Nu justerar regeringen detta till hälften och räknar uppenbarligen med att den svenska kronan stärks under kommande tre år. Jag tycker det är synd att regeringen inte fullt ut medfinansierar ökningen av pengar från Bryssel. Då hade investeringsstöd, miljöersättningar och stöd till unga bönder kunnat förbättras ytterligare. Samtidigt är det positivt att anslaget för livsmedelsstrategin höjs”, säger Palle Borgström.
Värdefullt skatteavdrag
LRF tycker det är värdefullt att regeringen fortsätter med skatteavdrag på jordbruksdiesel.
“Jordbruket är i stort behov av drivmedel för att kunna producera mat. Idag finns få alternativ till diesel vilket gör att ekonomiska styrmedel har liten verkan på mängden diesel som används inom jordbruket. Genom höjda skatter på drivmedel tappar svenska livsmedel i konkurrenskraft”, säger Palle Borgström.
Han fortsätter:
“Vi inom jord och skogsbruk vill se att vi ökar den inhemska produktionen av biodrivmedel samt att utvecklingen av jord och skogsmaskiner som drivs av el intensifieras. Ska vi kunna göra den gröna omställningen samtidigt som vi producerar livsmedel måste detta ske. Detta är en av de viktigaste strategiska framtidsfrågorna.”
Foto: LRF