HÖGSBY
– Sverigedemokraterna är ganska oseriösa i Högsby kommun. De lyckades inte ens ta fram en egen budget. De lyckas inte göra någonting. De kom till ett fullmäktigemöte och sa att de ville sänka skatten med 50 öre. Ja, men hur ska de finansiera det? Vad vill de ta bort? Det kunde de inte svara på. Det handlade bara om en princip om att skatten skulle sänkas med 50 öre. Det är ganska oseriöst. Så har det i alla fall varit. Sedan vet jag inte vilka personer de plockar fram framöver, säger oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S).
Han betonar också att det inte finns någon inom Socialdemokraterna i Högsby kommun som vill ha högre skatt än nödvändigt.
Blir det höjd, sänkt eller oförändrad skatt framöver, om ni får bestämma?
– Oförändrad, svarar Jonas Erlandsson.
Hur ser er målbild/vision ut för Högsby kommun?
– Vi vill att Högsby kommun ska vara en väldigt bra kommun att leva i. Man ska känna en stolthet över att bo i vår kommun – och då måste vi se till att höja oss inom allt som är mätbart, så att vi kommer högre upp i listorna. Man ska uppleva det som att Högsby är en av Sveriges bästa kommuner, brukar jag tänka. Det ska vara nära till allt – till politiken, vården och så vidare.
Hur går det i valet i höst?
– Bra, hoppas vi. Det är klart att vi hoppas att många röstar på oss. Väljer man att rösta på oss, så ska man veta att man får ett parti som slåss för utveckling i hela kommunen.
Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?
– Den har varit väldigt, väldigt konstig. Dels hade vi en konstig inledning på mandatperioden här i Högsby. Det blev ju proportionella val – och Sverigedemokraterna skrev Socialdemokraterna på sin lista. Vi fick välja om kommunstyrelsen. Det blev väldigt konstigt (Socialdemokraterna har fem platser i kommunstyrelsen – den borgerliga alliansen, som styr i minoritet i kommunen, har fyra, och vägmästarpartiet Sverigedemokraterna har två).
– Sedan kom pandemin, vilket gjorde att vi inte kunde komma ut på besök och träffa människor. Det ingick annars i vår långsiktiga strategi för en valvinst i år.
– Sedan är det mycket positivt som har hänt också. Tänker exempelvis på digitala möten, som gör att man sparar oerhört mycket restid – vilket är skönt. Ibland blir de digitala mötena dessutom effektivare. Samtidigt är det inte lika roligt när man inte träffar varandra i verkligheten.
Sverigedemokraterna har inte röstat på något av era förslag under mandatperioden?
– Nej, det tror jag inte. Å andra sidan har inte vi röstat på något av deras förslag.
– Nej, men Sverigedemokraterna i Högsby kommun är ett borgerligt parti – de har borgerliga värderingar, de är inte arbetarvänliga. De är inte till för den vanliga människan. De är till för de riktigt rika, säger Jonas Erlandsson, som givetvis har siktet inställt på kommunalrådsposten.
– Det är väljarna som avgör det. Men det är klart att jag är redo – det måste man vara om man är förstanamnet på en S-lista.
SD är det enda partiet som ni inte kan tänka er att samarbeta med i Högsby kommun?
– Ja, det stämmer. I övrigt vill vi inte låsa oss vid några tänkbara konstellationer. Men ett majoritetsstyre – där vi är med – vore det bästa för Högsby kommun. Den konstellationen kan ha flera olika utseenden.
Sverigedemokraterna har för närvarande åtta platser i fullmäktigeförsamlingen, Socialdemokraterna har tolv, Centerpartiet sju, Moderaterna fyra, Kristdemokraterna tre och Vänsterpartiet har ett mandat.
Vilka är de viktigaste frågorna för er?
– De klassiska – vård, skola och omsorg. Att få styr på det. Vi behöver fler invånare, och hitta en strategi för det. Det handlar om vår överlevnad, säger Jonas Erlandsson, som presenterade ett av vallöftena på onsdagen (avgiftsfria skor till omsorgspersonalen i kommunen – läs mer om det här).
Är det något som ni socialdemokrater är extra nöjda med om man ser till vad som har hänt under mandatperioden?
– Ja, vi fick med oss de andra partierna på sommarkortet (i kollektivtrafiken) i år. Det var glädjande. Men i övrigt har vi fått stryk i alla budgetomröstningar, och så vidare, och där har det varit lite njuggt. Men det var roligt att se att ett förslag som vi hade, om en ombyggnation av brandstationen i Fagerhult, nu förverkligas. Det var vår idé från början, som alliansen köpte i panik inför förra valet. Sedan är det synd att leveranstiden är så lång – men politikens och demokratins kvarnar måste få mala.
Hur ser du på situationen för utskotten i kommunen?
– Vi blir otroligt sårbara i alla mätningar på grund av att vi är så få – det slår väldigt hårt. Samtidigt har vi ett behov av att framför allt ge skolan bättre förutsättningar. Det är klart att det är tufft med alla nyanlända som har kommit och det är små grupper. Det är tuffa förhållanden. Då måste vi se till att de får de resurser som de behöver. Och det är inte så lätt i en krympande ekonomi.
Hur ser du på skolan och förskolan i kommunen?
– Det finns bra saker – men det finns också utvecklingspotential. Vi som politiker måste ge rätt förutsättningar, både för äldreomsorgen och skolan, så att deras uppdrag kan utföras på bästa möjliga sätt. Men det är ingen lätt situation, med tanke på att vi har små skolor.
Vill ni behålla alla skolor i kommunen?
– Det är klart att det inte finns något parti som vill lägga ned en skola. Men vi måste kunna hålla så bra kvalitet att alla känner att vi får ut det bästa. ”Lägger man ned skolan, så flyttar ingen till orten”, brukar man säga. Men man vänder aldrig på det och frågar sig hur många som inte flyttar till orten för att skolan är kvar. Har du barn, så vill du att de ska få den bästa utbildningen som finns. Det är inte skolan, eller ett äldreboende, som skapar utveckling i en bygd. Det är företagen och människorna, som bor där, som skapar utvecklingen. Det är inte den fysiska byggnaden. Misterhult (i Oskarshamns kommun) kommer inte att få fler invånare för att man öppnar upp äldreboendena igen. Det är andra saker som leder till inflyttning. Fagerhult kommer inte att få fler invånare bara för att vi har byggt om Välengården, eller Kyrkvägen som boendet heter nu.
Hur ska man få fler att flytta till kommunen?
– Så länge jag har varit med så har vi haft ett sätt att arbeta kring detta – och det har bevisligen inte fungerat. Då måste vi bredda våra vyer och titta på hur vi ska kunna vända på detta. Jag har inget enkelt svar på detta – och jag tror inte att det finns någon enkel lösning.
“Komplexa lösningar”
– Det finns sällan enkla lösningar på svåra problem. Det handlar snarare om komplexa lösningar. Och det är inte en sak som gör att det vänder – utan det är många saker. Men vi kan nog inte fortsätta som vi har gjort under kanske 50 år – med osthyvelprincipen. Vi måste kanske titta på andra saker.
– Och vi måste få en självbild i vår kommun, om att vi är något att ha. Och hur ser våra samhällen ut, rent estetiskt? Vad är det som möter en när man kommer in i Ruda, Fagerhult, Högsby eller Fågelfors? Vi måste sätta en annan bild av oss själva – och det börjar med hur det ser ut när man kör in i ett samhälle. Det måste vara välkomnande och inbjudande. Det kan vara så enkelt som att man tar bort ofräscha hus. Om det är det som är problemet. Men som sagt, det finns ingen enkel lösning på detta.
– Sedan handlar det om att få våra medborgare att faktiskt prata bra om vår kommun – och se de möjligheterna som finns. Det har aldrig funnits så stora fördelar med att bo på landsbygden som det gör nu. Hur många apotek finns det i Högsby?
Ett…
– Nej, via nätet har du tillgång till hur många apotek som helst. Och vi har Ikea och alla andra butiker i världen som finns på nätet. Allt detta finns även i Högsby kommun. Sådana förutsättningar har landsbygden aldrig haft tidigare. Det är viktigt att se möjligheterna, i stället för att fokusera på det negativa.
Och många kan jobba hemifrån…
– Ja, vi har det bra här.
– Och vi har max en timme till platser som Kalmar, Vetlanda, Växjö och Oskarshamn. Hur långt kommer du med bil i Stockholm på en timme? Nej. Men det är klart att vi inte har de kommunikationerna som vi önskar att vi hade. Men det är en jättelång resa att göra att få människor att åka buss. Ingen kommer att åka buss om man inte är van vid det. Är man van vid att åka bil, så gör man det.
– Sedan får vi inte stanna av när det gäller utvecklingen – utan vi ska fortsätta att arbeta för att få i gång flyttkedjor. Lägenheter har byggts i Högsby – och huspriserna i kommunen kommer förhoppningsvis att bli attraktivare. Nu är det kristider och den borgerliga majoriteten i riksdagen tog bort bidraget för hyresrätter, vilket egentligen omöjliggör byggnation utanför storstadsregionerna. Men det finns lediga lägenheter i vartenda samhälle i kommunen.
Men attraktivare samhällen är en av lösningarna?
– Ja, och det gäller att stärka föreningslivet. Sedan är det oerhört viktigt att de befintliga mataffärerna kan vara kvar. Och att förskolorna finns kvar, så att man kan lämna och hämta sina barn på ett tryggt sätt.
Jag tänker också på att ni faktiskt har det bättre än exempelvis Oskarshamn när det kommer till kollektivtrafiken. I Berga och Högsby finns både tågen och bussarna…
– Ja, och man ska inte underskatta bussen. Den är bra på många sätt. Men vi skulle behöva en bättre väg till Växjö.
Nu är man i alla fall på gång med en ny sträckning och förbättringar på 37/47:an, även om det tar många år innan det är färdigt…
– Ja, men det hade varit bättre att bygga en ny väg från rondellen i Högsby (vid Fröviskolan) och tvärsöver skogen. Det hade varit guld för alla.
Hur ser du på den kommande mandatperioden? Vilka är de främsta utmaningarna för kommunen?
– Att få ihop ekonomin samtidigt som vi vill utveckla vår verksamhet, så att den blir ännu bättre. Den är bra, men vi kan bli ännu bättre. Det är den stora utmaningen – tillsammans med befolkningsfrågan, att vi inte ska bli färre. För då undergräver vi möjligheterna att bli bättre.
Tror du att det blir nödvändigt att slå ihop kommuner på sikt?
– Det finns ingen vilja bland kommunpolitiker, eller invånare, att slå ihop några kommuner. Man kan exempelvis titta på den genomförda folkomröstningen på Öland (en majoritet av invånarna i kommunerna Mörbylånga och Borgholm röstade nej till en kommunsammanslagning). Här måste staten gå in och peka med hela handen – och säga att det är de här förutsättningarna som gäller.
När tror du att det kommer att ske?
– Jag trodde att det skulle ha kommit nu, ungefär, med tanke på att det har gått drygt 50 år sedan den förra kommunreformen. Frågan är inte aktuell just nu – annat har kommit i vägen. Det här med regionerna får sätta sig först.
Det ligger en bit fram, med andra ord?
– Ja, jag tror det. Samtidigt har man öppnat för olika samarbetsformer. Man hoppas väl att det ska lösa sig på naturlig väg. Jag tror dock inte att det kommer att lösa sig förrän staten bestämmer sig för att det ska vara på ett speciellt sätt.
Och då kanske det inte räcker med den gamla tanken om Hymos – en sammanslagning av kommunerna Högsby, Mönsterås och Oskarshamn?
– Nej, det kanske det inte gör – det vet jag inte.
Eller så räcker det med Hymos…
– Ja, kanske. Det är ju ett naturligt område. Men jag tror att det kan vara för få invånare när det väl kommer till kritan sedan. Det är på gränsen. Man skulle kanske behöva få med Hultsfred också. I alla fall Mörlundadelen, som ingick i den gamla kommunen tillsammans med Bockara.
Hur tycker du att äldreomsorgen fungerar i Högsby kommun?
– Jag tycker nog att det fungerar bra – men det finns utvecklingspotential inom alla områden. Och vi kommer att bli tvungna att förändra verksamheter – på grund av att det är svårt att hitta folk till alla tjänster. Det är en gigantisk utmaning.
– Det är svårt att hitta arbetskraft redan i dag. Det är likadant inom industrin, som ändå är basnäringen i Sverige. De har också svårt att hitta folk.
Men din arbetsgivare, Scania i Oskarshamn, ses nog ofta som en attraktivare arbetsplats i sammanhanget…
– Ja, men då gäller det att titta på hur vi kan förbättra schemaläggningen inom omsorgen. Vi måste också skapa andra förutsättningar som gör att folk vill jobba där. Jag tänker på det här med delade turer, med mera. Det är en jättestor fråga. Och inom hemtjänsten ska inte hemtjänsttagarna ha för många personer som springer hemma hos dem. Hur kan vi hitta de digitala hjälpmedlen? Det finns en otrolig utvecklingspotential – och så är det säkert på boendena också. Vi måste hitta digitala hjälpmedel, som är bra och som inte inkräktar på den personliga integriteten och så vidare.
I Oskarshamns kommun har flera partier pratat om att man kanske borde renodla undersköterskornas arbetsuppgifter – att de ska få koncentrera sig på omvårdnaden och slippa städa, tvätta och laga mat. Hur ser du på det?
– Ja, men det måste komma underifrån i sådana fall. Vi måste också få undersköterskor som får göra fler saker. Och det innebär kanske att städning, med mera, kan utföras av en annan arbetskategori. Det är inte lätt att hitta sjuksköterskor heller – och då måste vi kanske få undersköterskor som kan ta över saker från sjuksköterskorna.
Hur ser du på ungdomarnas behov, generellt sett, i kommunen? Har de tillräckligt mycket att göra?
– Ja, det har de säkert. Jag är inte så orolig för det. Men jag är orolig för att man inte engagerar sig på samma sätt i föreningslivet, jämfört med hur det var på vår tid. Föreningslivet är ändå grunden i det demokratiska samhället – man lär sig otroligt mycket genom att vara med i en förening. Det är den svåra nöten att knäcka – att få med barn och ungdomar i föreningslivet.
– Sedan har vi lämnat in en motion om att vi vill att Högsby kommun ska ha Sveriges bästa fritidsgård – och att en utredning ska svara på hur vi kan få det. Det är högt ställda krav och ett omöjligt utredningsuppdrag, egentligen, men vår fritidsgård måste få de bästa förutsättningarna.
Det finns bara en fritidsgård i Högsby kommun för närvarande?
– Ja, en på skolan i Högsby – och föreningsdrivna fritidsgårdar i Fågelfors och Fagerhult.
– På något sätt måste vi ge förutsättningarna för alla ungdomar att ta del av fritidsgårdens utbud i Högsby. Och då ska den kanske inte bara finnas i Högsby. Den ska kanske ligga någon annanstans också.
En mobil lösning, kanske?
– Ja, det kan vara något som vi borde titta på.
Hur ser du på brottsligheten i Högsby kommun?
– Den vill vi inte ha.
– Men polisen har blivit bättre, de är närvarande på ett annat sätt nu jämfört med hur det var för några år sedan, men det är viktigt med ett välfungerande samarbete mellan skola, polis och socialtjänst för att få bort brottsligheten och göra det oattraktivt att bli kriminell.
“Tufft jobb”
– Målsättningen är att ingen ska hamna i fängelse. Det är ett tufft jobb. För samhället är det ett otroligt resursslöseri varje gång en människa hamnar i kriminalitetens värld. Därför måste man jobba med dem tidigt. Där har skolan sitt, fritidsgården sitt, socialtjänsten sitt och polisen sitt. Det handlar också om framtidstro – att känna att man är behövd som människa. Man ska känna att det är viktigare att ta den smala vägen.
Hur ser du på landsbygdsfrågorna?
– Hela Högsby kommun är landsbygd, inklusive Högsby. Det är bara att titta – jag har bondens åker precis utanför tomten. Alla frågor som rör landsbygden berör även Högsby centralort. Så är det. Det är oerhört viktigt att vi har bredband i hela kommunen – och det har vi lyckats med. Vi valde en annan väg än många andra kommuner, med det lokala företaget, och det är oerhört viktigt.
Det är utbyggt nu?
– Ja, på de flesta ställena. Det finns problem i Grönskåra, men där ska man börja gräva. Annars finns det i varje ort. Det är nog sämst utbyggt i Högsby.
Hur ser du på kultur- och idrottsfrågorna?
– De är oerhört viktiga. Och det gäller hela föreningslivet, som sagt var.
Hur ser du på miljöfrågorna på det lokala planet?
– Där gör vi så gott vi kan. Vi har infört fyrfacksystem och vi har satsat pengar på återvinningscentralen i Kolsrum. Vi kör med biogasbilar. Ombyggnationerna av Kyrkvägen (gamla Välengården) och Dr Mobergers väg (tidigare Mogården) ledde till bättre byggmaterial, och det är också en viktig del i miljöarbetet.
– Ja, vi har dragit de strån till stacken som man kan förvänta sig av kommunen. Sedan finns det alltid fler saker att göra, givetvis.
Oskarshamn har stora problem med nedskräpning – hur är det i Högsby, som du ser det?
– Det finns här också. Det finns kanske inte tillräckligt många papperskorgar – men då är det bättre att folk säger att kommunen ska sätta upp fler. Sedan måste man stoppa skräpet i papperskorgarna för att det inte ska bli skräpigt. Saker som ska lämnas i Kolsrum kan inte dumpas på våra återvinningsstationer.
“Viktig samhällsfunktion”
– Vi hoppas på bättre öppettider i Kolsrum framöver. Att man kan logga in på något smart sätt, med mobilt Bank-ID exempelvis, så att man ser vilka som har loggat in. Det hade varit bra med söndagsöppet. Man städar kanske under hela lördagen – och sedan vill man åka och lämna saker på söndagen. Och det måste vi se till att lösa. Det är en väldigt viktig samhällsfunktion.
Hur ser du på vägfrågorna i kommunen, inklusive snöröjningen och kollektivtrafiken?
– Det är klart att vi vill ha mer pengar till det nationella vägnätet. Det finns jättemånga vägar i vår kommun, som inte är kommunens vägar, som är i behov av en upprustning. Samtidigt behöver vi även fräscha till de kommunala vägarna. Vi håller på med mycket vatten- och avloppsarbete – förhoppningsvis kan det även leda till bättre vägstandard.
– Bra vägar och bra bussförbindelser är jätteviktiga delar i ett samhälle. Men folk måste börja åka med bussarna, som jag sa tidigare. Bussarna är mest till för jobb- och skolresor i dag. Fritidsåkandet är inte lika vanligt. Vi får börja hoppas på de autonoma bussarna (självkörande bussar), att det går att börja köra med dem – då hamnar vi ett annat läge.
Snöröjningen fungerar bra i kommunen?
– Ja, det tycker jag. Det kan säkert bli bättre – men jag har inte hört några klagomål.
Hur ser du på Oskarshamns sjukhus?
– Det är jätteviktigt. Dels är det en arbetsplats – men det är också viktigt för tryggheten att det finns ett sjukhus i närheten, även om det inte är långt till Kalmar. Det är ändå en halvtimme närmare till Oskarshamn.
Hur ser du på arbetslösheten i Högsby kommun?
– Vi har för hög arbetslöshet. Jag är inte säker på att det här med privata aktörer är det rätta sättet att jobba med det. Arbetsförmedlingen var också i behov av en utvecklingsresa, men vi skulle vinna på att ha en sammanhållen arbetsförmedling.
Hur ser du på näringslivsfrågorna i kommunen?
– Det man hör är att det är svårt att hitta personer med rätt utbildning. Och vi har haft en näringslivssamordnare som inte har jobbat så länge – och hon måste få en möjlighet att bli varm i kläderna. Det är inom näringslivet som jobben måste till. Det är en viktig fråga att arbeta med.
Ni har många småföretag i kommunen?
– Ja, och om alla kunde anställa en, så skulle vi inte ha särskilt stor arbetslöshet i kommunen.
Hur ser du på politikerarvodena (det finns ett förslag om att höja dem i Högsby kommun – läs mer om det här)?
– Vi har låga politikerarvoden i vår kommun. Det är som Andreas sa (brodern och kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, läs den intervjun här) – timersättningen är inte så hög för kommunstyrelseordföranden. Du har ändå någon form av jour hela tiden.
Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?
– Inlyssnande och arbetsam – jag vill vara med i ett utvecklingsarbete, säger Jonas Erlandsson, som har varit oppositionsråd i Högsby i 15 år.
För honom var det en självklarhet att välja Socialdemokraterna i ungdomen.
Han var 13 år när han gick med i SSU (Socialdemokraternas ungdomsförbund).
Personligt / Jonas Erlandsson
Ålder: 49 år.
Bor i: Högsby.
Uppvuxen i: Högsby.
Familj: Fru, två barn och en hund.
Utbildning: Kockutbildning i Kalmar. ”Jag jobbade lite som kock efter skoltiden. Men sedan kom dippen 1991 och det var jättesvårt att få jobb. Efter några år, med Komvux-utbildning och jobb i skogen, så började jag på Scania i Oskarshamn 1994”, berättar Jonas Erlandsson.
Jobbar som: Robotoperatör på Scania i Oskarshamn. ”Jag trivs jättebra på Scania. Jobbet fungerar mycket bra i kombination med det politiska uppdraget.”
Politiska uppdrag av betydelse genom åren: Ledamot i utbildningsnämnden och utbildningsnämndens arbetsutskott, ledamot i socialnämnden, ordförande i socialutskottet, ledamot kommunledningsutskottet och kommunledningsutskottets ordförande. Just nu är han oppositionsråd i Högsby kommun, regionfullmäktigeledamot och samordningsförbundets ordförande. ”Jag sitter även med i nationella nätverket för samordningsförbund”, berättar Jonas Erlandsson.
Fritidsintressen: ”Jag gillar idrott. Högsby IK och fotbollen ligger mig varmt om hjärtat. Jag och pojken brukar vara med där. Hjälper även till med att jobba för HIK. Sedan är matlagning ett intresse jag har, givetvis. Jag tycker om att titta på hockey. Följer IK Oskarshamn. Handboll är också roligt. Där är det Alstermo som gäller. Politik är också ett intresse, förstås. Jag tycker om att hålla på med saker.”
Lättsamma snabbfrågor:
Vad läser du helst? Och vad lyssnar du helst på?
– Förutom politiska handlingar, så lyssnar jag en hel del på böcker. Det kan vara allt från historia till lättsmälta deckare. Lyssnar mycket på poddar också – Politiken, En runda till och Politikerrummet. Lyssnar även på Follow The Money, Kalmar FF-podden och Ickedickedoa (en podd om SHL och IK Oskarshamn, som görs av Barometern/OT). I bilen lyssnar jag på radion eller en ljudbok.
Vad tittar du helst på?
– Idrott på TV. Men TV-tittandet blir väldigt begränsat på grund av att jag jobbar skift. Det blir mest att man läser nyheter på nätet.
Favoritmat?
– Jag älskar stekt fläsk med löksås och potatis – det är klassisk svensk husmanskost. Det är den klassiska svenska husmanskosten som är min favorit – sedan gillar jag pizza och sådant också – det gör alla.
Vad dricker du helst?
– Det blir mycket vatten. Sedan tar jag gärna en öl.
Vilka favoritlag har du inom sportens värld?
– Högsby IK, Kalmar FF, IK Oskarshamn. Idrotten betyder väldigt mycket för många människor, inte bara för mig. Idrotten sätter platserna på kartan. Det är oerhört viktigt att IK Oskarshamn ligger i SHL – det sätter Oskarshamn på kartan och gör Oskarshamn attraktivare att bo i. Högsby också för den delen. Att Kalmar FF ligger i fotbollsallsvenskan sätter Kalmar län på kartan. Hela länet blir attraktivt att bo i. Att Högsby ligger i fotbollens division 2 är också attraktivt. Precis som att Oskarshamns AIK ligger i ettan. Det är oerhört viktigt för Oskarshamn.
Favoritfärg?
– Röd.
Vad gör du helst under en ledig dag?
– Då jobbar jag med huset. Det finns alltid något att göra.
Hur mycket sover du?
– Mellan fem och sex timmar per natt i normalfallet.
Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag?
– Den har jag inte tänkt på.
Vilket förhållande har du till sociala medier?
– Jag har Facebook. Och jag är inte världens aktivaste.
Om du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja då?
– Det finns inget annat parti. Då hade jag fått bilda ett eget parti.
Vilka personer i de andra partierna tycker du bäst om? Vilka fikar du med, eller vilka skulle du kunna fika med?
– Jag tycker att jag har ett ganska gott förhållande till alla. Jag skulle kunna fika med de flesta utan problem. Man måste kunna skilja på sak och person – och det tycker jag att jag kan.
Favoritårstid?
– Våren och sommaren. Jag vill ha ljuset. Jag tycker inte om mörkret.
Favoritställe i kommunen?
– Det finns otroligt många vackra platser att se i vår kommun. Så jag säger hela Högsby kommun.
Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med vanligt folk?
– Vad är vanligt folk? Jag tycker att jag kan prata med alla. Jag har inga problem med det. Jag är öppen och tillmötesgående.
Vad skrattar du åt?
– Skämt i största allmänhet, som inte är förnedrande.
Tror du på Gud?
– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Det finns säkert något där. Världen är ju ett mysterium, så något finns det säkert – men jag kan inte säga att jag tror på Gud.
Tror du på ett liv efter döden?
– Nej, eller ja, det kanske finns – det vet vi inte.
Vad är meningen med livet, enligt dig?
– Någonstans tror jag att det handlar om att man måste känna sig tillfreds med det man har. Att känna tillfredsställelsen av att ha det bra. Man blir inte lyckligare av att tänka på hur mycket andra har, säger Jonas Erlandsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.