ANNONS

Johanna Wyckman L
Foto: Peter A Rosén

Johanna Wyckman (L) vill fördubbla summan på stipendierna i grundskolan: Men S, M och C sa nej

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Johanna Wyckman (L) vill fördubbla summan på stipendierna i grundskolan i Oskarshamn.

Men hon fick bara med sig Sverigedemokraterna på det förslaget när frågan om revidering behandlades i en omröstning i bildningsnämnden under onsdagen.

Vänsterpartiet avstod från att rösta och majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – röstade, med stöd av Centerpartiet, nej till förslaget.

“Det som förvånar mig mest är att Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet inte sa ett enda ord i debatten”

Johanna Wyckman (L)

– Det som förvånar mig mest är att Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet inte sa ett enda ord i debatten och de motiverade alltså inte överhuvudtaget anledningen till att de inte kunde stödja förslaget. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att de inte ens kan ge en förklaring till varför de inte stödjer förslaget. Det är en väldigt nonchalant inställning från de partier som innehar makten i kommunen, säger Johanna Wyckman, som yrkade på att stipendierna skulle höjas med 2 000, 1 500 samt 1 000 kronor – en fördubbling av samtliga stipendier.

“Behöver göra allt vi kan”

”De senaste tio åren har andelen elever som är behöriga till yrkesprogram på gymnasiet sjunkit från 89 till 81 procent. Om vi ska kunna ge alla barn möjlighet att uppnå sina drömmar behöver vi göra allt vi kan för att höja kunskapsresultaten. En höjning av stipendierna kan öka studiemotivationen för elever och sporra fler att prestera bättre. Stipendierna har heller inte räknats upp en enda gång sedan 2008, trots att penningvärdet har sjunkit med 35 procent sedan dess. Dessutom minskar antalet elever som får stipendierna – från två till en elev per år med det reviderade förslaget”, skriver Johanna Wyckman i sin reservation.

Hon tycker dock att det är jättebra att revideringen leder till att man byter ut orden pojke och flicka till elev.

Tidigare har man delat ut stipendier till bästa pojke och flicka i nian och bästa pojke och flicka i åttan – samt för bästa förbättring från åttan till nian för pojke och flicka.

“Centerpartiets hållning är att det en rimlig nivå på stipendiet. En omvärldsbevakning som förvaltningen gjort visar att nivån hos oss ligger lite högre än i andra kommuner i länet. Ett stipendie kan absolut motivera vissa elever att anstränga sig lite mer men jag tror vi behöver hitta andra vägar att motivera elever till lusten att lära sig”, skriver Charlotte Sternell (C) I ett mejl till ON.

“Ganska mycket pengar”

– Den här dialogen hade vi redan på nämndens arbetsutskottssammanträde. Lotta (förvaltningschefen Lindgren) gjorde en omvärldsanalys, som vi fick ta del av. Och vi kan inte se att vi ligger dåligt till jämfört med andra kommuner. Det handlar snarare om att det inte finns alltför många som har den här typen av stipendier. Ofta har man i stället stipendier som kommer från stiftelser. Det här är alltså inte stiftelsestipendier – utan det här är stipendier som delas ut via skattemedel. Och vi tycker inte att vi ligger lågt med våra stipendiebelopp. Det gäller också att titta på andra stipendier som kommunen har. Vi har framför allt stipendier inom gymnasiet. Den revidering som vi gjorde nu handlade om att få mer jämställda stipendier – och att det blir könsneutralt. De bästa eleverna, oavsett kön, får stipendier, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på en pressträff på torsdagen.

Han konstaterar också att 2 000 kronor är ganska mycket pengar för en 15-16-åring.

– 2008 var det väldigt mycket pengar och 2023 är det fortfarande ganska mycket pengar.

I voteringen vann majoriteten med 7-3.

Vänsterpartisten avstod från att rösta.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Grafik: Liberalerna

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS