INSÄNDARE
Landsbygdsministern bör respektera Livsmedelsverkets oberoende – svensk animalieproduktion försvagar vår krisberedskap.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har återigen hamnat i blickfånget efter att ha förnekat kornas klimatpåverkan och tagit avstånd från Livsmedelsverkets förslag om minskad köttkonsumtion.
Kullgrens påstående att animalieproduktionen är avgörande för Sveriges krisberedskap tyder på en grundläggande missuppfattning av det moderna lantbruket.
“Betydande sårbarhet”
Faktum är att svensk animalieproduktion är starkt beroende av omfattande foderimport, särskilt soja från Brasilien, för att mätta de miljontals djur som årligen föds upp för slakt. Detta importberoende utgör en betydande sårbarhet i händelse av en internationell kris.
Men problemet är ännu mer grundläggande: Även om vi skulle övergå till helt inhemsk foderproduktion skulle det vara ett extremt ineffektivt sätt att använda våra jordbruksresurser. Att föda upp djur med grödor istället för att använda dem direkt som människoföda leder till stora energiförluster — ett resursslöseri vi inte har råd med i en krissituation.
“Prioriterar särintressen”
Livsmedelsverket har tagit hänsyn till beredskapen i sitt förslag på rekommendationer. När landsbygdsministern väljer att ifrågasätta dessa expertbedömningar och istället agerar som talesperson för kött- och mjölkindustrin, prioriterar han särintressen framför nationens beredskap. Detta undergräver både Sveriges folkhälsa och motståndskraft i kristider.
Erik Liljenberg, Jonas Norberg och Linda Lindström, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se