ANNONS

Kvinna tankar på en bensinstation
Foto: Freepik

Hushållens viktigaste frågor till regeringen: Få ner priset på drivmedel och stöd för höga elpriser

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

PRIVATEKONOMI

Att få ned priset på drivmedel är den absolut viktigaste frågan för den nya regeringen att ta tag i. Det anser de svenska hushållen i en färsk undersökning Länsförsäkringar genomfört i syfte att se vilka politiska beslut hushållen tycker är viktigast. Näst viktigast anser man vara ekonomiskt stöd för de allt högre elpriserna.

– Många hushåll brottas redan med och kommer att få ännu högre elräkningar och redan innan valet kunde vi se olika politiska förslag på stödpaket. I dagsläget vet vi inte hur ett sådant exakt skulle utformas, men jag är inte förvånad över att frågan prioriteras så pass högt av hushållen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– De höga priserna på drivmedel drabbar framförallt hushåll på landsbygden där buss- och tågkommunikationer inte finns i samma utsträckning som i större städer och där man är mer beroende av en bil. Jag förstår att andelen som bor på små orter tycker den här frågan är viktig, säger Emma Persson.

– För många hushåll handlar det om att månadsutgifterna stiger med flera tusenlappar. Stigande räntor, höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör att ett hushåll med två barn i villa i exempelvis södra Sverige kan komma att behöva hantera högre kostnader på 20 000 kronor mer under vintermånaderna än för två år sedan, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Emma Persson
Emma Persson, privatekonomi på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

Så kan du minska hushållets utgifter

Se över befintliga lån och skulder
Små lån som snabblån, sms-lån, delbetalningsköp och många avbetalningslån kommer nämligen i regel med höga räntor och andra avgifter. Det är ofta möjligt att spara stora summor genom att lösa lånen.

Om du måste låna – låna smart
Välj ett traditionellt privatlån från en etablerad aktör om du måste låna. Mindre aktörer som endast erbjuder lån på mindre belopp, erbjuder snabb handläggningsprocess eller att du kan låna utan kreditupplysning är dyra. Räntan ligger ofta på 30–40 procent per år.

Se över abonnemang
Tv, musik, film. Abonnemangen blir ofta många i en familj. Men flera streamingleverantörer erbjuder förmånliga paketlösningar som ger dig ett betydligt bättre pris än vad du får om du samlar tjänsterna eller om alla i familjen har varsitt.

Se över el- och värmekostnader
Elpriserna kan skilja sig rejält mellan bolag så jämför ditt elavtal regelbundet. För att hålla elförbrukningen nere bör du också stänga av apparater du inte använder, i stället för att låta dem stå i standby-läge. Kör heller inte halvtomma tvätt- eller diskmaskiner. Diska och tvätta när maskinen är full.

Se över transportkostnaderna
Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Exempel: en Volvo V70 diesel från 2015 kostar omkring 5 000 kronor i månaden eller 60 000 kronor per år.

Se över dina försäkringar
Fundera en extra gång innan du tecknar en försäkring vid köp av till exempel ny elektronik. Många gånger ger den samma skydd som hemförsäkringen. Det är även vanligt att sambos har dubbla hemförsäkringar, det behövs bara en per hushåll.

Se över dina kreditkort
Satsa på ett enda kreditkort med riktigt bra villkor. Undvik att ha flera olika, det gör det svårare att överblicka din ekonomi eftersom inköpen registreras på olika fakturor. Kom ihåg att betala tillbaka kreditkortskulderna så snabbt som möjligt. Gör du inte det kan det dyrt och lägga onödiga hinder i vägen för dina sparplaner.

Källa: Länsförsäkringar

Eldosa med uttag
Att se över elförbrukningen är ett sätt att spara pengar. Foto: Freepik

Det här tycker svenska hushåll att regeringen ska prioritera

FrågaTotaltHögst andel
Lägre priser på drivmedel48%Boende på landsbygd 58%
Ekonomiskt stöd för de som har höga elräkningar29%Bor i södra Sverige 36%
Jobbskatteavdraget – att sänka skatten på arbetsinkomsten.28%Tjänar över 800 000 kr per år 39%
Miljonärsskatt (Förslaget innebär att den del av förmögenheten som ligger i intervallet 6 till 10 miljoner kronor beskattas med 1 procent. Den del som ligger i intervallet 10 till 20 miljoner kronor beskattas med 3 procent och den del av en förmögenhet som överstiger 20 miljoner kronor beskattas med 5 procent.)25%Kvinnor mellan 18-29 år
39%
Mer ekonomiskt stöd till de som väljer att installera solceller eller bergvärme22%Västra Sverige 27% Som tjänar över 800 000 kr
33%
ISK (upp till ett visst belopp ska vara skattebefriade)19%Man 18-29 år
33%
Sänka amorteringskravet17%Män 30-49 år
25% Bor i bostadsrätt
31%
Rut-avdraget bör sänkas eller tas bort helt9%Man 65-79 år 16%
Fler pappamånader i föräldraförsäkringen2%Universitetsstuderande 4%

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS