ANNONS

Hela denna sida är en annons

Kvinna som håller mynt och spargris i händerna

Hur mycket pengar ska man ha på kontot? Läs våra spartips

ANNONS

PRIVATEKONOMI

Hur mycket pengar ska man ha på kontot? Det är en fråga många svenskar ställer sig. Att ha ett tillräckligt sparande är viktigt för att bygga upp en buffert och för att ha råd med nöjen. Här tipsar vi dig om hur mycket du ska månadsspara.

Under de senaste åren har svenska hushålls ekonomi drabbats av bakslag efter bakslag. Ökande matpriser, rusande elräkningar, skenande räntor och en skakig arbetsmarknad har gett många oönskade effekter i plånboken. Detta har fått allt fler att ta det här med långsiktigt sparande och buffertpengar på allvar.

Men hur mycket buffert ska man ha? Hur mycket ska man månadsspara? Och hur mycket ska man ha på kontot i slutet av månaden för att känna att man ligger bra till inför nästa månad? Allt detta beror naturligtvis på den ekonomiska situationen i stort, din inkomstnivå och hur stora omkostnader du har. Men det finns vissa generella riktlinjer att ta hjälp av, och de ska vi gå igenom i den här artikeln.

Tips!

För att få ut så mycket som möjligt är ett sparkonto med ränta ett bra val. Jämför sparkonton i tabellen nedan.

Ha pengar sparade till oväntade utgifter – räkna på alla eventualiteter

Exakt hur mycket pengar du ska ha på kontot går inte att säga generellt. Någon med stora fasta kostnader varje månad behöver ha större buffert än någon som lever mer spartanskt. En riktlinje kan vara att ha tre månadsinkomster tillgängliga på ett sparkonto.

För att få en idé om hur stor buffert som kommer skapa en känsla av trygghet för dig, kan du ställa en rad ”vad händer om”-frågor, såsom:

  • Vad händer om jag blir arbetslös?
  • Vad händer om jag blir sjukskriven?
  • Vad händer om vi får ett barn till?
  • Vad händer om kylskåpet går sönder?
  • Vad händer om jag behöver laga tre tänder?

Ta sedan reda på vad den konkreta konsekvensen blir för inkomster respektive utgifter, och tänk igenom hur du skulle kunna anpassa din ekonomi efter en sådan stor förändring.

Tänk på att abonnemang och liknande ofta har några månaders uppsägningstider och att du under den perioden fortfarande kommer att behöva betala räkningarna. Utifrån detta kan du räkna ut hur stor buffert just du känner att du vill ha.

Kom i gång med en sparbuffert – hur mycket buffert ska man ha?

Det finns två sätt att spara ihop till en buffert för oväntade utgifter. Det ena är att månadsspara en viss summa tills dess att målet för bufferten är uppnått. Detta är rätt väg att gå för den som inte redan har tillgängligt kapital sparat.

Det andra sättet är att passa på att lägga undan en eller flera klumpsummor direkt, från till exempel ett arv eller en försäljning av aktier eller saker man äger.

Det viktigaste att tänka på för den som vill månadsspara till en buffert är dock att helt enkelt sätta i gång. Sätt undan till exempel 200 kronor i början på varje månad, så du är säker på att inte göra av med dem på onödiga utgifter. En annan strategi är att välja ut några månader när du lever så snålt du bara kan och drar ned på alla möjliga utgifter. I slutet av månaden sätter du in allt du inte gjort av med på ditt sparkonto, gärna med ränta.

Så fungerar sparkonto med ränta

Att räntorna stuckit i väg upplever de flesta nog som något negativt. Men det har också medfört en positiv effekt – nu är det nämligen möjligt att få ränta på sparkontot på banken. Det innebär att du inte behöver riskera dina pengar på börsen för att de ska växa, utan kan ha dem i tryggt förvar på banken.

Om du tidigare har ett sparkonto utan ränta kan du tjäna på att aktivt byta kontotyp. I tider av inflation är det extra viktigt att du får ränta på dina sparpengar, eftersom pengarna som sitter på ett konto utan ränta i praktiken tappar i värde.

Att få ränta på pengarna innebär att banken regelbundet betalar dig en summa, ofta mellan 1–4 % av det insatta beloppet, för att du har lånat ut pengarna till banken. I praktiken är det alltid det du gör när du sätter in pengar på ett bankkonto – lånar ut dem. Självklart ska du ha ränta för detta på samma sätt som banken tar ut ränta på ditt bolån.

Ska man välja bundet eller obundet sparkonto?

I allmänhet erbjuder banker olika räntesatser beroende på hur långa perioder du är beredd att låsa upp pengarna på kontot. Att ”låsa pengarna” betyder att du inte får röra dem under en viss tidsperiod, vanligtvis några månader, för att få räntan utbetalad.

Det är dock klokt att inte sätta in hela din buffert på ett bundet sparkonto, eftersom buffertpengar är till för att kunna användas med kort varsel. För de pengar du tror dig behöva använda inom kort tid är det smart att istället välja ett obundet sparkonto. Även om räntesatsen på dessa konton tenderar att vara lite lägre har du full tillgång till dina pengar när som helst, vilket är viktigt om något oväntat skulle inträffa.

+1
14
+1
2
+1
3
+1
4
+1
1
+1
12

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS