ANNONS

länsstyrelsen är ute och letar efter sniglar
Foto: Länsstyrelsen

Hunden Sniff har sniffat upp potentiellt problematiska skadedjur i grannkommunen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

”Länsstyrelsen i Kalmar län har i dagarna inventerat den invasiva arten svarthuvad snigel på en ort i Högsby kommun. Resultaten visar att snigeln finns spridd över ett större område på orten. Hundarna Peggy och Sniff med förare har hjälpt till att inventera”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Sökhunden Sniff markerar vid en sten. Under stenen finns en snigel. Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län

 Hundarna är tränade att söka upp och markera både vuxna sniglar och ägg av svarthuvad snigel. De är till stor hjälp, eftersom sniglarna kan vara svåra att hitta i växtlighet eller under stenar, ved eller krukor, säger Helén Wåhlstrand Persson, samordnare för arbetet med invasiva arter i Kalmar län.

Den snigelsökande hunden Peggy markerar ett snigelfynd. Foto. Länsstyrelsen i Kalmar län

”I oktober 2021 gjordes länets första fynd av den invasiva främmande arten svarthuvad snigel i Högsby kommun. Rapporter från andra län visar att arten etablerade sig i landet mellan åren 2015 och 2018 och att den snabbt ökar i antal på dessa platser”, skriver länsstyrelsen.

“Experter på Artdatabanken har gjort en riskanalys av arten och har kommit fram till att denna snigel kan bli ett problematiskt skadedjur”

HELÉN WÅHLSTRAND PERSSON, samordnare för arbetet med invasiva arter i Kalmar län

 – Experter på Artdatabanken har gjort en riskanalys av arten och har kommit fram till att denna snigel kan bli ett problematiskt skadedjur. Det beror dels på att det finns så många sniglar på en plats, dels för att den finns i eller nära odlingar där snigeln gör skada genom att äta upp växter.  Den kan också konkurrera ut andra sniglar och snäckor, säger Helén Wåhlstrand Persson.

Svarthuvad snigel. Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län

”Den svarthuvade snigeln har sitt ursprung vid Svarta havet. Den har med största sannolikhet kommit till Sverige via trädgårdshandeln. Snigeln blir 4,5–6 cm lång som vuxen, och man känner igen den på att den har en grågul/gråvit kropp och ett svart till blåsvart huvud och tentakler. Den är betydligt mindre än mördarsnigeln och kan skiljas från andra liknande snigelarter genom att den har andningshålet baktill i mantelns högersida (se bifogad bild). Liknande arter som trädgårdssnigel, parksnigel och gråsidig skogssnigel har andningshålet framtill i mantelns högersida”, skriver länsstyrelsen.

Kan inte övervintra

 ”Den vuxna svarthuvade snigeln kan inte övervintra i Sverige, utan de övervintrar som ägg. Äggen läggs mellan september och november och kläcks tidigt på våren. Sniglarna växer till sig under sommaren och de hittas nästan aldrig före mitten av juli”, skriver länsstyrelsen.

“Hundarna Sniff och Peggy har hjälpt till att avgränsa området där sniglarna finns”

HELÉN WÅHLSTRAND PERSSON

 Inventeringen visar att den svarthuvade snigeln har etablerat sig på ett område som är cirka 12 hektar.

– Hundarna Sniff och Peggy har hjälpt till att avgränsa området där sniglarna finns. De sniglar som hittades bekämpades direkt. Genom att bekämpa sniglarna innan de lägger ägg bör antalet minska tydligt kommande säsong och förhoppningsvis kan den utrotas helt på några års sikt, säger Helén Wåhlstrand Persson.

Helén Wåhlstrand Persson uppmanar dem som misstänker att de har sett den svarthuvade snigeln att rapportera in arten till invasivaarter.nu, så att bekämpning kan sättas in i ett tidigt skede.

Foto: Länsstyrelsen
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS